De Groep Atlantic Starr bestaat 40 jaar

Spread the love

Het is veertig jaar geleden dat ze voor het eerst op de hitlijsten kwamen en sindsdien doen ze hun ding. Hoewel hij nooit de status van supergroep behaalde, was Atlantic Starr een van de meest consistent succesvolle – en onderschatte – soulbands van de jaren 80 en vroege jaren 90, met een mand vol gedenkwaardige nummers die vandaag nog steeds goed klinken.

Zoals zoveel groepen gevormd in het midden van de jaren ’70, werd Atlantic Starr beïnvloed door de op zichzelf staande funkbands zoals Earth Wind & Fire en Kool & the Gang, en de massale eerste line-up, bestaande uit leadzanger Sharon Bryant en muzikanten Cliff Archer, Porter Carroll, Joseph Phillips, Damon Rentie, William Sudderth en de broers Wayne, David en Jonathan Lewis weerspiegelden de tijden.

De groep, voorheen Newban genaamd, was getekend bij A & M Records – op voorwaarde dat ze hun naam veranderden – en bracht in 1978 hun debuut uit onder de naam Atlantic Starr, in samenwerking met de bekende Philly-gitarist Bobbi Eli. Ze landden een R & B-hit met “Stand Up” en hadden enig succes op de album charts van Pop and Soul.Maar toen hun tweede album tot stilstand kwam in de hitlijsten. A & M combineerde hen met Commodores-producer James Anthony Carmichael – in bruikleen van Motown – voor Radiant, een smash-album dat in de Soul-top tien terechtkwam op basis van de hits ‘When Love Calls’ en de prachtige ballad ‘Send For Me’ (voor ik, een van de grootste soulballads ooit). Radiant markeerde een verandering in de stijl van de groep naar een vloeiender merk van funk / soul en toonde ook de ontwikkeling van Wayne en David Lewis als songwriters. Dit begon een reeks hitalbums en singles zoals ‘Touch A Four Leaf Clover’ en ‘Circles’ die de groep rustig naar de top van de soulmuziekwereld brachten, maar met verrassend weinig crossover-succes.Met David en Wayne Lewis de aandacht (en royalty’s) trekkende als de belangrijkste groep songwriters en Bryant voorop als de duidelijke leadzanger, begonnen zich fissuren te vormen in de groep, tot een hoogtepunt in 1984 toen vijf leden stopten, waardoor alleen de Lewis overbleven broers en Phillips. De vier overgebleven leden brachten de nieuwe zanger Barbara Weathers binnen, een prachtige en getalenteerde jonge zangeres die was voorbereid op een solocarrière door de Lewis-broers.

Het eerdere gebrek aan succes van de groep in de hitlijsten, in een tijd dat veel topzielessen met succes overgingen, leidde ook tot stilistische veranderingen voor de band, te beginnen met As de Band Turns uit 1985. Zelfs toen A & M Records de band liet vallen, bracht de ballad ‘Secret Lovers’, de minst urban klinkende single van de groep tot nu toe, de pop en soul hitlijsten omhoog, en werd daarmee de grootste Atlantic Starr hit ooit.

Het crossover-succes van ‘Secret Lovers’, voor beter of slechter, creëerde de sjabloon voor toekomstige Atlantic Starr-releases, die een merkbaar meer pop-georiënteerde aanpak kreeg. De groep tekende in 1987 bij Warner Brothers en landde hun eerste pop # 1 met “Always”, een volwassen hedendaagse trouwballade die volledig gescheiden leek te zijn van de soul / funk-oorsprong van de groep.Complicaties en meer groepsspanning deden zich voor toen Weathers en Wayne Lewis verloofd raakten en er ruzie ontstond over royalties, wat uiteindelijk resulteerde in Weathers die de groep in 1988 ophielden. Dit begon een draaideur van vrouwelijke leads in het komende decennium en een aanhoudende verslechtering van de klank en fanbasis. Succes leidt soms tot een formule, en tegen 1990 was Atlantic Starr geëvolueerd tot een popballad-groep, met een soepele stem David Lewis die over het algemeen de leadzang hanteert. In 1992 scoorde AS de laatste grote hit met ‘Masterpiece’, een nogal sullige ballade geschreven door popschrijver Kenny Nolan (‘I Like Dreaming’, ‘Penny For Your Thoughts’). Dat het nummer hoger op de charts voor volwassen hedendaagse kaarten stond dan op de Urban-hitlijsten, was veelzeggend. Het bijbehorende album, Love Crazy, was een commerciële teleurstelling.

Atlantic Starr verliet Warner Brothers voor Arista in 1994 en bracht Time uit, waarbij hij een kleine pophit plaatste met “I Remember You”, een andere melodieuze ballad. Het was hun laatste grote labelrelease. David Lewis verliet de groep in 1997 om de christelijke bediening voort te zetten. Brothers Wayne en Jonathan Lewis hielden de groep in leven door de rest van de jaren 90 en in de jaren ’00 met een draaiende line-up van andere muzikanten, en werden nietjes op het oldies-circuit. In 2016, na een lange afwezigheid in de studio, bracht Atlantic Starr, nu bestaande uit Wayne en Jonathan Lewis, L’John Epps en Melissa Pierce, het album Metamorphosis uit, inclusief de UAC-hitballade “My Best Friend”, en die een graag geziene terugkeer.

Hoewel de kwaliteit van de releases van Atlantic Starr minder werd naarmate de groep werd uitgedaagd om een bredere acceptatie te bereiken, zullen ze worden herinnerd voor een solide reeks toegankelijke, gedenkwaardige hits die over het algemeen goed hebben standgehouden en de geschiedenis van Atlantic Starr hebben gestold als een van de meest plezierige soulmuziek acts uit de jaren 80. Het feit dat ze vandaag nog toeren is een extraatje.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media