Earth, Wins & Fire bestaat 50 jaar

Spread the love

Het is moeilijk om terug te blikken naar de soulscène uit de jaren 70 en de vroege jaren 80 zonder te verbazen over zowel de baanbrekende muziek als de invloed van de aarde, wind en vuur. Een groep revolutionair in zijn samensmelting van soul, jazz, funk en Afrikaanse muziek tot een aantrekkelijk, universeel geluid, EWF beïnvloedde een hele generatie van self-contained Soul / Funk bands. Misschien nog moeilijker te begrijpen is dat de tijd zo snel voorbij is gegaan dat we nu de 50ste verjaardag vieren van de vorming van ongetwijfeld een van de grootste bands aller tijden.

EWF werd in 1969 in Chicago gevormd door jazzdrummer Maurice White en was de personificatie van White’s wens om een ​​verscheidenheid aan ogenschijnlijk incongruente muziekstijlen te mixen tot een uniek, eigenzinnig geluid, en om dit geluid te gebruiken als achtergrond voor positieve lyrische thema’s van eenheid, empowerment en universalisme. Het duurde echter een aantal jaren en meerdere line-ups (de enige constanten die White en zijn broer Verdine zijn) voor de groep om het geluid en het publiek te vinden. In 1970 lanceerde de groep een contract met Warner Brothers en bracht twee albums uit, Earth Wind & Fire en The Need of Love, beide waren het middelmatige soul charters. In 1973 werd een stabielere line-up opgericht, waaronder zangers Philip Bailey en voormalig Friends of Distinction-lid Jessica Cleaves (die in 1975 verdwenen zou zijn) en bandleden Al McKay, Ralph Johnson, Larry Dunn, John Graham, Fred White en Andrew Woolfolk.

In dat jaar brachten ze Head to the Sky uit, hun eerste album uit de top 10 Soul, en volgden het in 1974 met Open Our Eyes, hun eerste # 1.

De algemene doorbraak van de groep kwam in 1975 met hun soundtrackalbum voor de weinig bekende film That’s the Way of the World. De lead-single van het album, het heldere, met hoorns beladen, funky nummer “Shining Star”, veroverde de Soul en Pop-werelden stormenderhand, waarbij ze beide hitlijsten overschreden en het album mee namen.

Het midtempo-titelnummer was een waardige vervolg-single, en met het uitstekende album “Reasons” bracht EWF een populaire muzikale kracht voort. Het succes van That’s The Way of the World zette het podium voor Gratitude, een album dat de extravagante live optredens van EWF documenteerde, die overal ter wereld “must-see” -concerten werden. De volgende twee albums van de groep, Spirit en All n All, gingen door met winnen en bogen op een aantal nu klassieke cuts, waaronder ‘Saturday Night’, ‘Singasong’ en ‘Fantasy’. Gedurende deze periode schreef en produceerde Maurice White liedjes en geluiden die anderen jaren vooruit waren gegaan, en de vocale combinatie van White en Philip Bailey (vaak meerdere malen overgewaand voor achtergrondzang) werkte wonderwel met het materiaal en de arrangementen.

Na de release van een zeer populaire Best of-album en een bijdrage aan de noodlottige Peter Frampton / Bee Gees Sgt. Pepper-film, EWF bracht I Am uit, een andere solide (als meer voorspelbare) schijf met de ballade “After the Love Has Gone” en het danslied “Boogie Wonderland” (met de emoties). Een bescheiden stijging in populariteit van hun muziek begon in 1980 met Faces, een dubbele schijf die nauwelijks de Top 10 kraakte en geen significante hits opleverde, maar die een ander juweel was dat in de loop van de tijd is gegroeid. Ze herstelden zich commercieel het volgende jaar met de danshit “Let’s Groove”, maar het bijbehorende album, Raise, was een teleurstelling en spoorde het einde in van EWF’s “imperial period” – de belangrijkste en meest invloedrijke albums van de carrière van de groep.

Het was ook het einde van de stint van Al McKay met de groep. Hij werd een bekende platenproducent. EWF bleef met tussenpozen opnemen in de jaren 80 en 90 met steeds minder kritische en commerciële aantrekkingskracht. White nam een ​​matig succesvol soloalbum en Bailey scoorde een # 1 duet met Phil Collins, “Easy Lover”, evenals een paar solo-Gospel-albums en Jazz-opnames. Wit werd later gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, die zijn vermogen beperkte om met de groep rond te toeren (nu geleid door Bailey, Verdine White en Ralph Johnson) in de jaren 90 en 00. Helaas stierf hij in 2016 en werd hij terecht in alle hoeken geprezen als een baanbrekende kunstenaar die het aanzien van muziek positief veranderde.

In de 21e eeuw heeft Earth Wind & Fire het trio sporadisch nieuwe muziek opgenomen en uitgebracht. Elk van The Promise, Illumination en Now Then & Forever heeft heldere momenten opgenomen en een bescheiden succes behaald. EWF is echter voornamelijk een tournee geweest, waarbij shows over de hele wereld werden verkocht, vaak gecombineerd met andere acts voor extravagante shows, waarvan de meest succesvolle de frequente touring met Chicago was.

Met zijn revolutionaire geluid, positieve, krachtige teksten en uitstekende songwriting en uitvoeringen, vestigde Earth Wind & Fire zich als misschien wel de belangrijkste en meest invloedrijke Soul-band van de late jaren 70, en een waarvan de muziek tientallen jaren en generaties na de eerste release bleef resoneren . Gelukkig 50-jarig jubileum!

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Social Media