Vandaag is Bozz Scaggs 75 jaar geworden

Spread the love

Rock and Soul man Boz Scaggs heeft halverwege de jaren 70 een persona gemaakt als een gladde, soepele pop / soulzanger op basis van zijn geweldige Silk Degrees-album. Jammer genoeg werd die persona een tweesnijdend zwaard met een beperkte waardering van zijn populariteit voor zijn 40 jaar sterke prestaties in de Soul-, Rock- en vooral Blues-genres. Geboren in 1944, bracht Scaggs het grootste deel van zijn jeugd door in Texas.

Hij ontmoette de toekomstige bluesrock-ster Steve Miller aan het eind van de jaren ’50 en werkte het hele volgende jaar met Miller aan en uit, en werd uiteindelijk een zanger voor de Steve Miller Band op een paar albums eind jaren zestig. Scaggs verhuisde naar San Francisco en nam zijn gelijknamige solo-debuutalbum op in 1968. Een mooie mix van blues, rock en soul. De schijf begon een reeks kritisch bejubelde albums die niet veel commercieel succes genereerden. Scaggs handhaafde een kleine, loyale aanhang door het midden van de jaren ’70, totdat hij in 1976 met producer Michael Omartian samenwerkte voor zijn meest commerciële inspanning tot nu toe, Silk Degrees.

Silk Degrees stelde een nattig geklede Scaggs (helemaal in het zwart) voor op de hoes en vloeide koel naar zowel de look als de muziek erin. Met een soepel, slickly geproduceerd geluid dat velen zich herinneren als zijnde disco maar beter getuchtigd op de brug tussen pop en soul, het album was een smash, geleid door de jazzy lead cut, “Lowdown.” Silk Degrees was een album met de beste virtuele hits, met het ene radiovriendelijke nummer na het andere en bleef meer dan een jaar in de buurt van de hitlijsten op basis van de hits “Lido Shuffle”, “What Can I Say?” en ‘It’s Over’, evenals geweldige albumafbeeldingen als ‘Georgia’, ‘We’re All Alone’ (later op een andere manier opnieuw gemaakt door Rita Coolidge) en ‘Harbor Lights’.

Silk Degrees was een zeer moeilijk album om te volgen, en de volgende schijf van Scaggs, Down Two Then Left miste over het algemeen commercieel en artistiek het merkteken. In 1980 kaatste hij echter terug met Middle Man, een fatsoenlijk album dat groot scoorde met twee singles, de op rock georiënteerde ‘Breakdown Dead Ahead’ en de soepele ‘Jojo’.

Vervolgens bracht hij een goed ontvangen compilatie-album uit, Hits, voordat hij het grootste deel van een decennium stil werd om restauranteur te worden in San Francisco. Scaggs keerde terug in 1988 met Other Roads, een ongelijk album dat een aantal mooie Bobby Caldwell-composities bevatte (de kleine hit “Heart of Mine” en de humeurige “Night of Van Gogh”), maar die anderszins te voorkomen was. Na een samenwerking met Donald Fagan en Michael McDonald voor de eerste Rock N Soul Revue tour, nam hij meer tijd vrij voordat hij twee Blues-gerichte albums opnam in de jaren 90, de teleurstellende Some Change en de veel betere Come On Home. In 2001 keerde hij terug naar een meer soulvolle sound op het sterke album Dig en ontving hij voor het eerst sinds meer dan een decennium airplay op sommige Smooth Jazz- en Soul-stations. In 2004 werd hij de een miljoenste rockster van de jaren 70 om een album met jazzstandaarden op te nemen.

De schijf, But Beautiful, eindigde bovenaan in de Jazz-hitlijsten en bevatte een zeer mooie opname van Duke Ellingtons ‘Sophisticated Lady’. Het jaar daarop bracht hij Fade Into Light uit, een overwegend akoestische lezing van enkele van zijn grootste hits.

In 2010 sloot Scaggs zich aan bij vrienden Michael McDonald en Donald Fagen (van Steely Dan) voor de “Dukes of September” -tour, een reeks concerten waarbij het trio een muzikale blik wierp op hun muzikale invloeden en hun eigen hits. Het was een kritisch en commercieel succes dat het publiek in de Verenigde Staten herinnerde aan het immense talent van Scaggs en het bedrijf, zelfs als het hun hogere jaren trof. En hij blijft opnemen en touren tot op de dag van vandaag en zijn fans trakteren op traktatie.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media