Interview: Jill Jones “Parijs veranderde mijn relatie met Prince”

Spread the love

Tussen 1980 en 1990 was Jill Jones Prince’s ‘vocale voering’ in de studio. In de tweede aflevering van onze reeks interviews rond de release van het originele album Originals, keert de co-auteur en performer van “Mia Bocca” eerlijk terug naar haar professionele relatie met Prince en roept ze haar Francofiele herinneringen op.

Funk ★ U: Onder welke omstandigheden hebt u Prince ontmoet?

Jill Jones: Het was in 1980. Ik was een achtergrondvocaliste in de groep van Teena Marie, waarvan mijn moeder de manager was. We deden het eerste deel van de tour van Rick James met Prince, die net Dirty Mind had uitgebracht, en tijdens deze concerten ontmoetten we elkaar voor het eerst.

Herinner je je je eerste opnamesessie met Prince?

Ja. We begonnen echt samen te werken ongeveer twee jaar later, in 1982, en mijn eerste opnamesessie met Prince dateert uit die tijd. Het was in Sunset Sound Studios in Los Angeles, en het was voor een lied genaamd “Boom Boom”. Ze kwam nooit uit, hoewel we een paar jaar later ook een clip voor dit nummer hebben gemaakt.

Vanaf dit moment kun je je stem horen op een groot aantal van Prince’s opnames en producties, van het album uit 1999 tot The Time, Vanity 6 en Apollonia 6, maar je wordt meestal niet gecrediteerd. Waarom?

Omdat je het niet mocht weten (lacht)! In deze periode bouwde Prince een imperium en hij had hulp nodig met de vocale delen van de zangers waarmee hij werkte. Heel vaak was het zo: Prince belde me zodra hij klaar was, ik kwam in de studio, hij liet me naar de titels luisteren en ik verdubbelde hun stemmen. Ik deed dit op veel liedjes en ik denk dat Prince mijn stem leuk vond omdat onze stempels op elkaar leken. Ik had ook wat ervaring als zanger en voor hem was het gemakkelijk om me te vragen mijn stem aan te passen aan de zangers waarvoor deze titels waren bedoeld. Wat mij betreft, ik maakte geen deel uit van een band rond Prince of later in Paisley Park, en dat maakte de dingen veel gemakkelijker …

Op welke titels kun je je stem horen?

Er zijn er veel. “Lady Cab Driver”, op het album van 1999, is een goed voorbeeld van onze nabijheid, omdat ik heel laag in het lage register kan gaan. Ik ben ook in “17 Days”, “Baby I’m a Star” in Purple Rain, “It’re Gonna Be a Beautiful Night” in Sign of the Times, “Shockadelica”, “Eternity” en enkele titels in Black Album. Ik hoor ook in de laatste mix van “Glamorous Life” Sheila E, in veel liedjes van het album Apollonia 6 … “Jungle Love” The Time, “100 MPH” Mazarati. Ik had ook de stemgetuige gezongen van “The Drawers” of The Time omdat ik zowel als een man als een meisje kon zingen, het was erg leuk. Een ander ding was heel grappig: soms waren sommige zangers ervan overtuigd dat ze op de plaat stonden, terwijl ik het was die zong (lacht)! Ik denk bijvoorbeeld aan “Blue Limousine” … Ik ben blij dit allemaal te kunnen zeggen: vandaag kunnen we eindelijk de multitrack-tapes betreden en bewijzen wie wat in deze nummers doet. Er is geen ruimte voor fictie.

In de studio stond Prince bekend als een veeleisende producer. Heeft

Heeft hij je soms je zangpartijen laten improviseren?

Ja, absoluut! Hij gaf me de bijnaam zijn duikerklif, wat betekende dat ik alles kon doen, zoals zingen met een kandelaar in de hand of ondersteboven. “Geen probleem, laten we gaan! “(Lacht). Ik herinner me dat ik voor “Manische maandag” op de grond moest liggen, op de rug, om mijn diafragma zo hoog mogelijk van de grond te kunnen tillen om de hoge toon van de passage aan het einde van de brug te zingen, als een zangeres van opera (lacht).

De oorspronkelijke versie van “Baby You’re a Trip” gezongen door Prince is voor het eerst beschikbaar in Originals. Hoe vond je het om het meer dan 35 jaar later te herontdekken?

Natuurlijk herinnerde het me aan herinneringen, maar deze herinneringen behoren tot het verleden en ik hou niet zo van dit gevoel. Ik hou ook niet van het leven in het verleden, ook al was deze periode geweldig en heel creatief. Destijds was ik 20 jaar oud en hield ik een dagboek bij. We woonden in die tijd in een soort van drievoudige huishouding, de situatie was erg verwarrend en Prince had het voor elkaar gekregen om het in handen te krijgen en het had hem veel geïnspireerd. Het was een echte wezel (lacht)! Dit nummer is mij zoals Prince me zag, maar zijn visie kwam niet echt overeen met de realiteit.

Deze versie van “Baby You’re a Trip” werd rond 1982-83 opgenomen. Jill Jones, je eerste album geproduceerd door Prince, kwam bijna vijf jill_jones_vinyl_front_coverans later uit. Waarom deze verschuiving?

Omdat ik het te druk had met het zingen van de platen van zijn andere artiesten. Ik denk ook dat Prince niet wilde dat ik wegging om mijn eigen carrière te beginnen. Ik denk ook dat hij wist dat als hij je een album gaf, je hem snel zou verlaten … Hij was verbitterd toen je succesvol was buiten zijn universum, en dat was wat er gebeurde met Vanity. Nadat hij vertrokken was, begon hij meer achterdochtig te zijn tegenover degenen om hem heen. Ten slotte kwam de vertraging van dit album ook voort uit het feit dat ik mijn contract pas in 1986 had ondertekend, dat wil zeggen bijna drie jaar voor het begin van de opname, en om de stukken te verzamelen nam ook veel tijd.

Zijn alle nummers van Jill Jones gesigneerd door Prince uit dezelfde periode?

Ja, de overgrote meerderheid. Hij had ook geprobeerd me wat liedjes te geven, waaronder ‘Manic Monday’ en ‘Sugar Walls’, voordat hij ze aan andere artiesten gaf. Een andere van deze nummers heette “Living Doll”, maar ik vond het niet te leuk. Prince wilde me een soort pin-up maken, maar de dingen gingen niet zoals gepland: in Parijs, na de opname van het album, werkte ik met Jean-Baptiste Mondino en Azzedine Alaïa, en zij heeft me geholpen om een ​​beeld te creëren van een onafhankelijke vrouw met een sterke persoonlijkheid. Dat was ik vanaf het begin, dat was wat ik wilde voorstellen, maar Prince worstelde ermee, hij was er niet aan gewend. We waren ver verwijderd van het glamoureuze leven (lacht)! Ik maak van deze gelegenheid gebruik om te benadrukken dat ik veel aan Frankrijk te danken heb. De Franse esthetiek is verfijnd en authentiek, ver van het kunstmatige beeld dat Prince wilde dat ik interpreteerde. Toen ik na mijn verblijf in Parijs terugkeerde naar Minneapolis, werd ik een andere vrouw. Parijs heeft me veranderd en Parijs heeft mijn relatie met Prince veranderd.

Waar woonde je in Parijs?

In het 18e arrondissement. Mijn metrostation was kapel, dat herinner ik me heel goed. Ik kocht een appartement in deze buurt dat ik erg gaaf vond en herinnerde me op een bepaalde manier aan Brooklyn. Ik woonde toen in Ménilmontant, waar Edith Piaf had gewoond. De sfeer was geweldig. Mijn vriend heette Christophe en hij woonde in het appartement van een van zijn beste vrienden, Vincent Cassel. Mijn leven in Parijs was helemaal gek en had niets te maken met degene die ik in Paisley Park woonde: ik bezocht rappers, graffitikunstenaars, schilders en de ondergrondse scène vermengd met mode. Azzedine Alaïa had me aan Naomi Campbell voorgesteld, maar hij wilde niet dat ik haar in een doos zou meenemen omdat ze nog een minderjarige was (lacht)! Anderen vertelden me over hun reizen in India en het was een gekke, leuke en intellectueel stimulerende tijd. Al deze mensen die ik in Parijs heb ontmoet, hebben mijn leven veranderd, ik heb veel dingen geleerd en ik was niet langer een prinses.

In die tijd werden “Mia Bocca” en de videoclip geregisseerd door Mondino vaak uitgezonden in Frankrijk. Waar gaat dit lied over, en waarom gaf je het een Italiaanse titel en een refrein?

We schreven “Mia Bocca” in 1982, het was het tweede nummer waaraan we hadden gewerkt na “Boom Boom”. De opname van 1999 was net afgelopen en we hadden gewoon plezier in de studio. We hadden ons het verhaal voorgesteld van dit meisje dat de vrouw van één man wilde worden, maar die veel anderen aantrok zonder het te willen. Met Prince brachten we onze tijd door met het bekijken van de films van François Truffaut en heel veel oude klassiekers, en deze situatie was als een van hun scenario’s … Soms willen we betekenis vinden voor Prince’s songs, maar zijn songwriting werkte niet altijd. zoals dat. In dit geval hadden we gewoon plezier in de studio. Wat betreft de Italiaanse keuze, de inspiratie kwam van mijn vader, die van Italiaanse afkomst is. Het probleem was dat hij van de tweede generatie immigranten was en dat hij de taal niet zo goed sprak. Met Prince hebben we verschillende Italiaanse restaurants in Minneapolis gebeld om de juiste vertaling van de tekst te hebben, omdat mijn vader zich de woorden niet herinnerde (lacht). “Mia Bocca” was vooral een tweedegraads lied, bijna een grapje, geen behoefte om dieper te graven … Was een tweede album geproduceerd door Prince gepland na de release van Jill Jones? Ja, maar na mijn terugkeer uit Parijs, waren we niet langer op dezelfde golflengte als Prince. Hij had aangeboden om me te kleden of uit te kleden met specifieke outfits en ik was het daar niet mee eens, ik begreep het niet. Ik was begonnen met het opnemen van een paar liedjes in Londen, inclusief ‘Flesh and Blood’, maar in werkelijkheid was er te veel tijd verstreken en waren we opnieuw uit de tijd. Ik wilde deze nieuwe liedjes ook niet zingen omdat ze vrouwen niet in hun beste licht portretteren. Baby You’re a Trip” is het enige uittreksel van Jill Jones van Originals. Zou je graag andere clips uit je album gezien hebben in dit nieuwe project? “G-Spot”, want bij de allereerste versie van deze titel die we in 1982 in Prince opnamen, horen we hem op de saxofoon spelen. Ik herinner me heel goed deze opname: we waren in zijn huis, hij was net klaar met spelen en hij dacht dat hij een deel van de saxofoon ontbrak op deze titel. Hij stuurde iemand om er een op te pikken en in het begin had hij een beetje moeite om het te spelen, maar door hard te werken kreeg hij er iets van. Ik hoop dat ze deze versie ooit zullen uitbrengen om te bewijzen hoe gek deze man was (ze zingt de saxofoon riff en lacht). Soms speelde hij een verkeerde toon, maar hij hing op en bracht het grootste deel van de nacht daar door. Op de definitieve versie die in 1985 werd opgenomen, is het Eric Leeds die eindelijk zijn rol speelt. Ja, “G-Spot” was echt een super-titel … Afgezien daarvan hoor ik veel over Originals, waaronder “Manic Monday”, “The Glamorous Life”, “100 MPH” en een paar andere, maar waar om te zeggen, het beïnvloedt me niet zo veel. Dit zijn mooie herinneringen, het was een fantastische tijd, maar het belangrijkste dat ik ervan krijg is mijn lange vriendschap met Prince en natuurlijk alles wat hij me heeft geleerd … Toen hij stierf, was ik echt Ik besefte al snel dat ik de rest van mijn leven over hem zou moeten praten, en om de waarheid te vertellen, vind ik dit verlangen om zijn werk een beetje triest te maken en opnieuw samen te stellen. Ik had liever dat de wereld de man zou ontdekken, maar ik betwijfel of het ooit zal gebeuren. Gelukkig staat zijn muziek nog steeds, goed voor hem …

Het album Jill Jones is nooit opnieuw uitgegeven sinds de release …

Dat klopt, en ik denk dat het nooit zal gebeuren. Weet je wat? Warner Bros. heeft me zelfs niet eens uitgenodigd voor het openingsfeest van de Originals … ik denk niet dat de heruitgave van Jill Jones gepland is, en als dat zo is, zal ik op een dag voor een lange tijd dood zijn … Weet je, ik geef je dit interview omdat ik hou van Frankrijk, Parijs, Lyon en al het andere. Het maakt niet uit of dit album een ​​dag opnieuw wordt uitgegeven of niet. Ik heb een meisje dat ook zangeres is, ze houdt van muziek en muziek is voor mij het belangrijkste, direct na mijn familie. Van mijn kant schrijf ik voor tijdschriften en ik werk ook in advertenties. Ik speel alleen muziek voor de lol en ik probeer mijn dochter alles te vertellen wat ik in mijn carrière heb geleerd, zodat ze de valstrikken van de platenindustrie vermijdt. Ik doe ook af en toe een liefdadigheidsconcert voor LHBT-verenigingen waar ik mijn oude liedjes zing, maar dat is het zo’n beetje. Het doet me denken aan een boeddhistisch citaat: “Wanneer weten we wanneer we op de goede weg zijn? Als je de dingen van de wereld niet meer wilt. Vandaag wil ik niet langer de dingen van de wereld en ben ik blij met wat ik heb: ik hou van mijn kleine huis, mijn kat en mijn familie. Ik heb veel geluk.

Geïnterviewd door Christophe Geudin. Foto van Jill Jones door Katerine Copeland Anderson.

Prince Originals. Exclusief beschikbaar op het Tidal-platform vanaf 7 juni. Enkele CD, download en streaming beschikbaar op 21 juni (Rhino / Warner). Beperkte 2-LP’s en Deluxe CD + 2LP’s beschikbaar op 19 juli.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media