“Off The Wall” wordt 40 en sindsdien is er niets beters

Spread the love

Er zijn momenten in ons leven waarin een evenement, een persoon of, ja, een album, zo’n symbool is van pure gelukzaligheid dat het – zelfs voor een moment – alle negatieve tegenkrachten van die tijd overstemt. Voor velen van ons was het toonaangevende album van Michael Jackson, Off The Wall, uitgegeven tijdens een moeilijke periode in de geschiedenis van onze natie, een van die momenten. En hoewel het misschien in een oogwenk lijkt te zijn vrijgegeven, viert het deze week zijn 40e verjaardag – ongelooflijk, de releasedatum was dichter bij de Tweede Wereldoorlog dan vandaag.

Michael Jackson was net een twintig jaar oud kind toen hij samen met Quincy Jones de Off The Wall assembleerde. En succes was absoluut geen zekerheid. Jackson was een jonge kunstenaar met vrijwel onbeperkte mogelijkheden, maar iemand die onterecht was geremd door platenlabels, radio en zelfs door zijn familie, die hem als een mankind zag dat nog afhankelijk was van anderen om zijn carrière te leiden. Off The Wall was zijn emancipatie, en hij genoot van de vrijheid die het met zich meebracht, door zijn vreugde uit te drukken via een project dat, voor mijn geld, een van de top vijf populaire albums van mijn leven was.

Goddelijke voorzienigheid bracht Quincy Jones in het project. De workaholic producer en songwriter hadden samengewerkt met de grootste artiesten van de tweede helft van de twintigste eeuw, en zijn combinatie van ervaring, structuur en toegang was de sleutel tot het toezicht op een schijf die bijna onweerstaanbaar zou worden. Dat omvatte het inbrengen van het beste materiaal voor de artiest, van een verbluffende verzameling van bijdragers: een verleden-zijn-songwriting-piek Paul McCartney leverde “Girlfriend” op, een melodieuze kleinigheid van een lied dat vreemd zou zijn geweest voor de 37-jarige voormalige Beatle voor zichzelf opnemen, maar die uiteindelijk het onschuldige onheil van het project belichaamde. Aan de andere kant overhandigde Stevie Wonder aan zijn voormalige Motown-labelgenoot een all-timer: “I Can’t Help It” was zo sterk dat het in bijna elk scenario zou hebben gewerkt (blijkend uit de letterlijk honderden opeenvolgende covers) , maar met de humeurige, etherische achtergrond gepresenteerd door Q en geleverd via MJ’s adembenemende zang, is het bijna pop-soul perfectie.

Evenzo verbluffend was Tom Bahler’s “She’s Out of My Life”, een emotioneel slopende ballade van verloren liefde die zo in beslag werd genomen door Jackson, dat hij er letterlijk doorheen schreeuwde. En natuurlijk was er de briljante gok van Q om Heatwave-toetsenist Rod Temperton binnen te halen en hem de teugels te geven voor drie bijdragen die het credo van de dansvloer van het album, “Off The Wall”, “Rock With You” (een vreemd gekeerd nummer) zouden bepalen door Heatwave) en ‘Burn This Disco Out’.

Voor Jackson was de ultieme validatie van het project “Stop niet tot je genoeg krijgt”, zijn verklaring dat hij zich niet alleen had ontwikkeld tot een professionele songwriter, maar een schrijver van opmerkelijke proporties. De compositie en het slimme arrangement waren buitenaards in 1979 en klinken net zo fris vier decennia later, een eerbetoon aan het aanstekelijke, hooky materiaal, het creatieve productiewerk van Jones en de glorieuze falsetto vocale uitvoering van MJ.

Off The Wall was natuurlijk niet alleen een schot in de roos, het vormde het toneel voor een van de grootste commerciële runs van elke artiest. Maar nooit meer zou Jackson de geest van puur genot vangen, dat was de geheime saus van Off The Wall. Zowel Thriller als Bad waren op zichzelf briljant, maar hun zwaardere rock-beïnvloed geluiden en hun vaak verdachte teksten vertoonden de complicaties – en opkomende paranoia – van het volwassen leven van Jackson. Op beide had Michael Jackson te maken met het gewicht van King of Pop, Incorporated, en dat bleek. Off The Wall had niet zo’n inkomende bagage, waardoor kunstenaar en producent eenvoudig naar de hekken konden slingeren zonder last van hoge verwachtingen.

Toen Prince drie jaar geleden stierf, schreef ik dat zijn te vroege dood, gecombineerd met die van Jackson en Whitney Houston, een hele generatie van hun Sinatra beroofde, een kunstenaar die beide zijn generatie definieerde en in zijn jaren ’80 kon optreden in het leven van zijn fans via hun eigen passages tot op hoge leeftijd. Fans van Jackson hadden die zegen niet, maar ik ben gaan zien dat er veel troost in de muziek zelf blijft, nog jaren vrolijk en jeugdig uit de speakers knallen na zijn schokkende dood. En geen enkele release vangt de opgetogenheid van herverbinding meer dan Off The Wall.

Uiteindelijk blijft de vraag over: wanneer was de laatste keer dat een album van zo’n transcendente kwaliteit ook een symbool van puur plezier was voor fans van vrijwel elke leeftijd, ras en cultuur? Dat is misschien wel de grootste overwinning van Off The Wall; een die nu nog relevanter lijkt dan veertig jaar geleden.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media