Raphael Saadiq: «Al mijn albums zijn concept-albums

Spread the love

De dag na zijn concert op het Afropunk-festival ontvangt Raphael Saadiq Funk ★ U om Jimmy Lee, zijn nieuwe album na acht afwezigheid, op te roepen. Tijd voor een piano mini-recital met “People Make Make World Go Round” en “Untitled”, en de muzikant-producent gaat naar de microfoon om commentaar te geven op de meest pijnlijke persoonlijke plaat van zijn carrière.

★ U Funk: Jimmy Lee, je nieuwe album, verschijnt acht jaar na Stone Rollin ‘, je vorige record. Wat gebeurde er tijdens deze periode?
Raphael Saadiq: Ik neem graag mijn tijd en er was echt geen planning voor dit nieuwe album. Ik deed een stap achteruit tijdens deze periode, terwijl ik bleef samenwerken met anderen die mij op hun beurt beïnvloedden. Het was ook interessant om te zien wat er uitkwam, om te zien hoe de muziek evolueerde en vooral om mezelf onder te dompelen in het dagelijks leven: de metro nemen, mensen observeren, niet opschieten. Kortom, alle dingen die je kunt doen voordat je je eerste album uitbrengt, want zodra je dit eerste album hebt opgenomen, draait alles om de industrie en verandert je leven volledig … In mijn werk ben ik geïnspireerd veel van het dagelijks leven, en ik put ook mijn energie uit anderen. Dat is hoe Jimmy Lee werd geboren, naast andere inspiratiebronnen.

Jimmy Lee is de naam van je broer die een paar jaar geleden aan een overdosis stierf. Deze schijf vertelt een deel van zijn verhaal, maar kunnen we het een conceptalbum noemen?
We kunnen het zeggen en ik denk dat al mijn albums conceptalbums zijn. Wanneer ik een album maak, maak ik altijd de link tussen de nummers, en ik balanceer niet alleen een reeks niet-gerelateerde nummers, hetzij vanuit muzikaal oogpunt of de thematische teksten. Jimmy Lee praat over mijn broer, het is een feit, maar niet alleen. Voor mij is Jimmy Lee meestal een soort hashtag, een kader waarin ik mezelf uit en het is het thema van verslaving in al zijn vormen die door dit album loopt. Ik kom uit een groot gezin en verloor veel van mijn broers en zussen door drugs. Mijn broer Jimmy stierf aan een overdosis heroïne en een van mijn zussen stierf vanwege crack. Twee van mijn zussen waren al lang verslaafd aan crack, maar ze ontsnapten … Jimmy was dertien jaar ouder dan ik en we waren altijd heel dichtbij, we praatten veel. Hij vertelde me over de gevangenis, zijn inbraken en drugs. Vreemd genoeg waren de momenten die we samen doorbrachten nooit donker, ondanks haar verslaving. Is Jimmy Lee een concept-album? Iedereen die dit album zal horen, zal in staat zijn om hun eigen interpretatie te maken, op de manier van foto’s die intens zijn vastgelegd en die beginnen te bewegen.

In Jimmy Lee keer je het Motown-geluid van je vorige albums de rug toe. Is dit het resultaat van uw recente samenwerkingen met onder andere Solange?
Ja, waarschijnlijk … Ik speel praktisch alle instrumenten op dit album, en er is veel programmering op Ableton gemengd met zijn analoge synthpartijen. De aanwezigheid van hedendaagse rappers zoals Kendrick Lamar, die zingt op “Rearview”, de laatste titel van het album, versterkt het hedendaagse aspect van de geluiden … In zekere zin doet Jimmy Lee me een beetje denken aan Vintage Instant, maar dit nieuwe album is veel meer “gedacht” in termen van productie. De mix en de instrumentatie zijn van veel betere kwaliteit en meer algemeen vind ik deze schijf meer gewaagd dan mijn vorige albums. Ik heb het gevoel dat ik sinds het begin van schijf tot schijf ben verbeterd, en het leek logisch om weg te gaan van de Motown-sfeer.

Het geluid van Jimmy Lee is moderner, maar we horen ook de invloed van Sly Stone, Stevie Wonder …
Sly is nooit ver weg in mijn muziek. Ik kon het niet opzij zetten, zelfs als ik het probeerde. Stevie moest verschijnen in Jimmy Lee, op de titel “So Ready”. Hij speelde een mondharmonica solo, maar we hebben het niet goed opgenomen. Ik gebruikte het niet in het album en om de waarheid te zeggen, durfde ik hem niet eens te roepen om het hem te vertellen (lacht).

Geïnterviewd door Christophe Geudin

Raphael Saadiq Jimmy Lee (Columbia Records / Sony Music). Uitgegeven op 23 augustus op CD, vinyl en digitaal.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media