Een 25-jarig jubileum voor Brandy … en een klassieker van Kipper Jones

Spread the love

Het is 1994 en het gelijknamige debuutalbum van een tienermeisje wordt uitgebracht. Het brengt drie Billboard Hot 100 Top 10 en twee # 1 R & B-singles in kaart, gaat voor dubbel platina, maakt van de getalenteerde jongedame met de afbeelding van het buurmeisje een miljoenenmodel (met boxvlechten wordt de nieuwe golf) en verdient haar twee Grammy-nominaties, waaronder een voor beste nieuwe artiest.
Maar … wat als die verzameling drie zeer belangrijke ingrediënten miste: “I Wanna Be Down”, “Baby” en “Brokenhearted”?

Klinkt onmogelijk toch? Welnu, volgens Kipper Jones, die dat trio cowrote, kun je goddelijke interventie bedanken dat dat niet het geval was.
Een in Flint geboren, in L.A. opgegroeide veteraan-sessiezanger (Lalah Hathaway, Tevin Campbell) en performer, Jones raakte per ongeluk betrokken bij Brandy. “Op een dag kwam ik langs bij Keith Crouch’s [een van de producenten van Brandy] en hij speelde dit nummer dat vuur was. Ik had zoiets van ‘Wat is dat?’. Hij vroeg of ik er tekst in wilde zetten. Dus ging ik naar mijn auto, pakte mijn pad en bedacht de haak – ik wil doen wat je doormaakt. Rahsaan [Patterson] en Kenneth [broer van Keith Crouch] arriveerden en we jammerden eraan. Na een tijdje dook ik een van Keith’s kamers in en bedacht ik de verzen. ”Jones had er een specifiek persoon voor in gedachten:“ De hele tijd dacht ik: ‘Dit wordt een geweldig nummer voor Vanessa [Williams]’ . ”Jones schreef de hitnummers voor Williams ‘eerste twee albums, The Right Stuff en The Comfort Zone.
Maar toen de voorzitter en CEO van Elektra Entertainment Group Sylvia Rhone ‘I Wanna Be Down’ hoorde, wist ze dat ze het moest hebben voor de recente ondertekenaar van Atlantic Records, Brandy Norwood – ook al was het album van Norwood al voltooid. Jones was sceptisch: “Ik was er niet van overtuigd dat het naar een onbekende moest gaan.” Maar Rhone wilde niet alleen het nummer; ze gaf een opdracht bij Jones en Crouch voor Norwood. Deze keer deed Patterson meer dan alleen jammen met hen – hij droeg ook bij aan wat “Baby” zou worden. Jones zegt: “Het lijkt heel erg op een gejuich op de middelbare school. ‘Baby baby baby baby, weet je niet dat het zo goed met je gaat – Baby baby baby baby, denk altijd aan je’. Zoet met een monster groove. “

Rhone was ook dol op die – en vroeg om een ​​derde, een ballade. Maar Jones was stomverbaasd. “Keith gaf me dit prachtige nummer en voor het leven van mij kon ik niets bedenken. En we waren op de deadline. Ik denk dat het een dinsdag was en dat het donderdag zou zijn. Ik was echt niet gewend om zo onder druk te werken. Bovendien was ik een 31-jarige man die probeerde te schrijven voor een 14-jarige; wat wist ik over wat tienermeisjes voelen of waar ze over praten? “
De inspiratie kwam – ik ben jong, maar ik ben wijs genoeg om te weten dat je niet van de ene dag op de andere verliefd wordt – en de rest stroomde gewoon. De volgende dag was hij in de studio met Norwood waar ze haar leadzang voor “Brokenhearted” in één take opnam. “De manier waarop ze die teksten greep! Haar vader grinnikte omdat ik in tranen was. Ik kon mijn oren gewoon niet geloven. Niemand zingt zo op 14. ‘
De opname van dit drietal – plus het nieuwe openingsnummer van het album, “Movin ‘On” (ook van Crouch en Jones) en “Best Friend” (oorspronkelijk opgevat als een duet met de broer van Norwood, Ray J; hij verschijnt in plaats daarvan in de video) – betekende dat vijf nummers van andere componisten / producenten uit het project moesten worden verwijderd. Onnodig te zeggen dat die creatievelingen niet tevreden waren, herinnert Jones zich. “In bepaalde kringen voelde je letterlijk de spanning. We werden de meest gehate songwriters in L.A. ‘Maar zelfs hun collega’s trokken hun hoed op zodra Brandy de straat op ging. “Vanaf het moment dat” I Wanna Be Down “op de radio stond, was er geen twijfel over mogelijk dat het groot zou worden.”

Wat Brandy naar nog grotere hoogten bracht, betoogt Jones, waren de remixes van “I Wanna Be Down” met MC Lyte, YoYo en Queen Latifah en “Brokenhearted” met Wanya Morris van Boyz II Men, waardoor de verkoop van die singles naar platina en goud werd gestuwd status, respectievelijk. “Het combineren van haar met die artiesten gaf haar een stempel van goedkeuring in zowel de soul- als de rapwereld. Mensen realiseerden zich dat ze niet alleen een tienersensatie was, ze was de echte deal. “
Jones – wiens nieuwste single een huisversie is van ‘I Want You’ van Marvin Gaye – aarzelt om een ​​favoriet uit die klassiekers aan te wijzen (‘Ik hou van ze allemaal om verschillende redenen’), maar men neemt wel een speciale plaats in: ‘ Ik word altijd weggeblazen door het getuigenis van mensen over ‘Brokenhearted’. ‘Hé man, dat lied heeft me door de universiteit gehaald’. ‘Het liet me weten dat er leven was na verlies’. ‘Het heeft mijn leven gered’. Het is een herinnering dat God me heeft gekozen om deze pen vast te houden en anderen ermee te zegenen. “
Het was dus een cirkelmoment toen Jones afgelopen zomer de BMI R&B Hip Hop Awards bijwoonde, waar Norwood de President’s Award ontving. “Het was een geweldige reünie, weer knuffelen en lachen met haar. En ik was vereerd toen ze me vanaf het podium schreeuwde. Zij en dat debuut veranderden het spel – voor tieneracts, voor zwarte vrouwelijke artiesten, dus ik ben blij dat ze haar herkenden. En ik ben zo trots om deel uit te maken van die geschiedenis. Als ik die dag niet naar Keith’s plaats had gereden … “

Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media