Waarom “Naughty” van Chaka Khan 40 jaar later nog steeds van belang is

Spread the love

Toen Chaka Khan samenwerkte met producer Arif Mardin, was het resultaat een serie van vijf legendarische soloalbums van 1978 tot 1984, elk met een onderscheidend geluid en sprankeling. De tweede geborene van die vakbond was de verfijnde Naughty, die vier decennia geleden op 26 maart 1980 werd uitgebracht. Dus waarom wordt er niet meer aandacht besteed aan hun middelste kind? Misschien omdat het voor iedereen op zo’n ongemakkelijke tijd is geboren.

De jaren ’70 zorgden voor een decadente parade van liefde en overdaad, allemaal ingesteld op een disco-beat van vier op de vloer. Chaka greep deze kans om zich te scheiden van een succesvolle maar controversiële ambtstermijn als leadzangeres van Rufus met haar eigen monsterhit ‘I’m Every Woman’ in 1978. Het jaar daarop verdeelde ze haar tijd nog steeds bij Rufus en bracht het volgende jaar opnieuw een snelle funking-hit genaamd ” Houd je van wat je voelt? ‘ Beiden bleven drie weken op nummer 1 in de R & B-hitlijsten. Maar al dat momentum kwam tot stilstand in 1979 toen Disco Demolition Night een culturele scherpe wending markeerde, weg van het geluid dat het decennium regeerde.

Het was tijdens deze omwenteling dat Chaka Naughty droeg. In de hoop dat de bliksem twee keer zou toeslaan, werden de schrijvers Nickolas Ashford en Valerie Simpson, “I’m I’m Every Woman”, opnieuw ingeschakeld. Deze keer schreven ze een paar discoliedjes, waaronder de eerste single van het album: ‘Clouds’. Met zijn turbulente groove en stellaire zang voorspelden alle indicaties een hit. Maar tegen de tijd dat het op 9 april 1980 werd uitgebracht, was het weer veranderd voor disco. ‘Clouds’ haalde de R&B Top 10 van Billboard amper.

In juni maakten ze opnieuw een radio-uitzending met de speelse tweede single ‘Papillon (ook bekend als Hot Butterfly)’. Deze nostalgische fantasie met zijn vegende snaren en solide ritmesectie werd de echte ster van het album. Voor het eerst opgenomen door Bionic Boogie met Luther Vandross in 1978, schoof hij deze keer sierlijk op de achtergrond. De kenmerkende stemmen van hem en Cissy Houston kruipen rond de schitterende prestaties van mevrouw Khan, zoals ruches op een baljurk.

Hoe groots het ook was, “Papillon” kon slechts # 22 bereiken in de R & B-hitlijsten. Hier is een reden waarom het niet beter ging: elektriciteit. Soulmuziek kreeg al snel trek in synthesizers, een instrument waar de analoge Naughty weinig gebruik van maakte. Dit stond op gespannen voet met # 1 Black singles uit 1980 zoals Michael Jackson’s “Rock With You”, The Whispers “” And The Beat Goes On “en” Take Your Time (Do It Right) “van The S.O.S. Band.

Naughty gokt nooit op synthesizers tot de derde single, “Get Ready, Get Set”. Deze radiovriendelijke pop-crossover zou zich meer thuis voelen op een album van Leo Sayer of Barry Manilow, maar het was relatief voetgangers voor Chaka. Warner Bros. Records miste de kans om de 7 “om te draaien en de B-kant” So Naughty “onder de aandacht te brengen. Vol met vurige hoornfakkels en een funky, flirterige baslijn, dat was wat de radio zou verwachten van Chaka, waar “Get Ready” de Top 40 niet kon kraken.

Dit is een voorbeeld van de echte achilleshiel van de plaat. Het was gevangen tussen disco en rock tijdens een wisseling van de wacht. Als gevolg hiervan woog haar muzikaal gezuiverde cover van Honey White & The Night Man’s ‘All Night’s All Right’ met zijn vreemde elektrische vioolsolo Naughty neer. En middelmatige disco-holdovers ‘Too Much Love’ en ‘Our Love’s In Danger’ konden het niet meer opheffen. De laatste lijdt ondanks alle stuwkracht die Chaka, Luther, Cissy en Cissy’s nieuwe studio-dochter Whitney Houston hem zou kunnen geven.

Zonder “Ik ben elke vrouw” om het aan te drijven, piekte Naughty op # 6 en bleef achter bij de verkoop. Het was nooit een slecht album, maar een overgangsalbum. Chaka en Arif waren niet helemaal afgestemd op waar muziek was, maar ze waren op het spoor van waar Chaka naartoe ging.

Een voorbeeld is “What You Did”, een knaller geschreven door Khan en haar broer Mark Stevens die ook als B-kant fungeerde voor “Clouds”. Ze was altijd een jazzliefhebber in hart en nieren, ze ontwierp een duizelingwekkende bebop tuba-lijn die door het pittige, doordringende refrein van het nummer stootte en rommelde. Deze complexe bloei was onze eerste glimp van Chaka’s jazzkunsten op een soloalbum. Dit was het begin van een duik die dieper zou worden om de schatten van “And The Melody Still Lingers On (Night In Tunisia)” te onthullen met Dizzy Gillespie en Herbie Hancock, het Grammy-grijpende “Be Bop Medley”, en natuurlijk de hele Echoes of an Era-album.

Wat ook over het hoofd werd gezien, was: “Niets neemt je mee.” Dit stille stormgeluid zou worden geperfectioneerd en later met nog meer vertrouwen worden uitgevoerd op de ingetogen ‘Night Moods’ en ‘So Not To Worry’. Ingetogen en sensueel, dat waren ook geen singles. Maar als je ze een keer speelde, zorgden ze ervoor dat je terugging en ze opnieuw speelde.

De compositie “Move Me No Mountain” van Jerry Ragovoy werd eerder al aangeraakt door Dionne Warwick en het vrouwelijke soultrio Love Unlimited, maar Chaka verhoogde het nummer aanzienlijk. Op basis van Aretha Franklin liet ze het eerste couplet zachtjes sudderen voordat ze een octaaf omhoog sprong voor de tweede. De brug dook in de diepste uithoeken van haar bereik voordat ze naar de helderste zilverachtige toppen van haar bovenste register dook voor een verbluffende climax.

Er was zoveel om van te houden op Naughty, maar timing is alles. Omdat het een jaar te laat arriveerde, werd dit geweldige album in plaats daarvan de “die ontsnapte.” Als het in 1979 was afgeleverd, zou de radio veel vriendelijker zijn geweest voor het discodansen “Clouds”. En als Rufus ” Do You Love What You Feel ‘een jaar werd teruggedrongen, zou het nog steeds op Black Radio passen naast andere # 1’s zoals Diana Ross’ ‘Upside Down’ en Tom Browne’s ‘Funkin’ For Jamaica ‘- de laatste was oorspronkelijk bedoeld om Chaka Khan te bevatten, die de studiosessie niet kon halen.

De sterren waren niet perfect uitgelijnd voor dit record, maar er zijn hier geen tranen om te huilen. Gedurende de volgende vijf jaar zou Chaka uitblinken als een bandiet met veel hits, verkopen en prijzen in overvloed. Maar als je wilt weten hoe ze het heeft gedaan, begin dan eerder. Naughty liet alle aanwijzingen in het zicht achter.Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media