Chi-Lites wordt geëerd op Hollywood Walk of Fame

Spread the love

e Hollywood Walk of Fame heeft de onderscheidingen bekendgemaakt voor de Walk of Fame-prijzen van 2021 en bevat niemand minder dan de oude SoulTracks-favorieten en Lifetime Achievement Award-winnaars, de legendarische Chi-Lites. De datum van de ceremonie is niet bekend gemaakt.

Zoals Walk of Fame Chair Ellen K aankondigde, wordt elk van de honorees ‘een onderdeel van de geschiedenis van Hollywood’. De Chi-Lites zullen ongetwijfeld worden vertegenwoordigd door de oprichter van de groep en het enige overgebleven originele lid, Marshall Thompson. En met deze eer is de reis van de Chi-Lites van een worstelende lokale vocale groep naar internationaal gerenommeerde artiesten voltooid.

In de jaren 60 vond Smokey Robinson de ballade van de zoete ziel virtueel opnieuw uit en maakte de weg vrij voor een aantal groepen die van de vroege jaren 70 een droomtijdperk voor liefhebbers van ballad zouden maken. En geen enkele act belichaamde dat genre meer dan deze hardwerkende groep uit Chicago.

Zoals veel populaire soulgroepen uit de jaren 60 en 70, vonden de Chi-Lites elkaar als tieners, die samen en apart zongen in verschillende groepen in hun geboorteland Chicago tot ze zich halverwege de jaren 60 bij elkaar voegden als de Hi-Lites. Tegen de tijd dat ze eind jaren 60 bij het plaatselijke Brunswick-label tekenden, hadden ze een “C” toegevoegd en werden ze de Chi-Lites. Het huwelijk van Chi-Lites met Brunswick wierp snel vruchten af, want in 1968 hadden ze hun eerste R & B-hit met de lieve ballad ‘Give It Away’.

Terwijl hun vroege Brunswick-liedjes typerend waren voor het door Smokey beïnvloede soulgroep-geluid van de late jaren 60, ontwikkelden de Chi-Lites in de loop van de tijd hun eigen unieke geluid rond het schrijven en produceren van zanger Eugene Record, samen met de onberispelijke harmonieën van Marshall Thompson, Eekhoorn Lester en Craedel Jones. Record, een immens talent, onderscheidde de Chi-Lites van andere zijdeachtige soulgroepen zoals de Stylistics en Blue Magic door ballasts van sweet soul over eenzaamheid en kwetsbaarheid te balanceren met funky thumpers over racerelaties en sociale rechtvaardigheid. Hoe zou achteraf gezien het album kunnen bogen op het toen radicale “Give More Power to the People” naast het bijna saccharine liefdeslied “I Want to Pay You Back?”

De Chi-Lites gingen van ‘soul-supersterren’ naar gewoon supersterren in 1972, toen twee groepsballads naar de top van de hitlijsten schoten en een van de meest memorabele liedjes van het decennium werden. ‘Have You Seen Her’, met zijn trieste openingsmonoloog, veroverde de popwereld stormenderhand en werd vervolgens overgoten met de verlaten harmonica-lead en de onberispelijke harmonieën van het beste nummer van de groep, ‘Oh Girl’.

Persoonlijke problemen zorgden ervoor dat Jones de groep in 1973 verliet, maar de hits bleven komen voor het resterende trio. “Homely Girl”, “Stoned Out of My Mind” en “Toby” hielden de groep bovenaan de R & B-hitlijsten, maar in 1975 was het succes van de cross-over afgenomen. Vanwege ernstige financiële problemen bij Brunswick die uiteindelijk het label zouden doden, bracht de groep in 1975 hun laatste Brunswick-album, “Half A Love”, uit.

Eugene Record verliet de groep in 1976 en bracht drie solide maar onderschatte albums uit voor Warner Brothers. Marshall Thompson bleef de vernieuwde line-up van Chi-Lites leiden in de rest van de jaren ’70 en liet twee verrassend goede albums vallen (Happy Being Lonely en The Fantastic Chi-Lites) zonder de deelname van Record.

In 1980, de meest populaire line-up van Chi-Lites, bestaande uit Record, Thompson, Lester en Jones, herenigd en bracht de “Heavenly Body” LP uit. Jones verliet de groep na nog twee albums, maar de overgebleven leden gingen nog vier jaar door en nog een aantal albums op verschillende labels, met beperkt succes in de hitparade. In 1985 verliet Eugene Record de groep opnieuw, maar zijn composities bleven in de schijnwerpers staan, onder dekking van tientallen artiesten van MC Hammer tot Paul Young. Hij bracht in 1997 ook stilletjes een uitstekend gospelalbum uit, getiteld “Let Him In.”? “

De Chi-Lites hadden een groot jaar in 2004. Hun hit uit de jaren 70, “Are You My Woman”, werd opnieuw gemaakt door Beyonce Knowles als de hit over de hele linie en Grammy won “Crazy In Love”. En hun nummer “That’s How Long” uit 1974 werd gebruikt als achtergrond voor een van de bezuinigingen op Jay-Z’s Black Album. Ook werd de groep herenigd met voormalig hoofd Eugene Record voor de PBS Soul Music-special van maart 2004 en ze klonken geweldig. Helaas stierf Record in juli 2005 na een lange periode van kanker. Hij wordt enorm gemist.

Marshall Thompson en Squirrel Lester, samen met recentere toevoeging Frank Reed en het eerste vrouwelijke lid van de groep, Tara Thompson, zetten de Chi-Lites-traditie voort, waarbij ze de afgelopen twee decennia sporadisch opnamen maakten en onophoudelijk tourden met andere klassieke soulgroepen zoals de Stylistics en Ray, Goodman en Brown. In 2005 bracht de groep de single “Mother Love” uit en volgde de volgende met een kerstlied. Helaas stierf Lester in januari 2010, waardoor Thompson het enige overgebleven oprichtende lid van de groep was. Lester werd vervangen door Fred Simon (voorheen van de Lost Generation). In februari 2014 stierf Reed na een ziekte.

De Chi-Lites hebben een erfenis achtergelaten van geweldige harmonieën en klassiek materiaal die de hedendaagse pop- en soulartiesten blijven beïnvloeden en na meer dan 50 jaar nog steeds soulmuziekfans verbazen. En nu krijgen ze welverdiende erkenning door de Hollywood Walk of Fame. Gefeliciteerd!Please follow and like us:

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media