Roberta Flack reflecteert op muzikaal activisme in heruitgave van 50ste verjaardag van ‘First Take’

Spread the love

ominee Jesse Jackson beschreef Roberta Flack ooit als ‘maatschappelijk relevant en politiek niet bang’. In een nieuw interview benadrukte Flack haar kijk op muzikaal activisme en sociale kwesties uit het verleden en het heden tijdens de 50e verjaardag van de heruitgave van 1969’s First Take.

LEES MEER: Roberta Flack’s debuut First Take Sees 50th Anniversary Reissue

“Ik ben diep bedroefd dat veel van de liedjes die ik 50 jaar geleden heb opgenomen over burgerrechten, gelijke rechten, armoede, honger en lijden in onze samenleving nog steeds relevant zijn in 2020”, vertelde Flack aan AARP terwijl de soulzangeres reflecteerde op de genezing kracht van muziek. “Ik hoop dat mensen deze liedjes op een nieuwe manier zullen horen als ze aansluiten bij hun leven van vandaag, bij deze pandemie, bij de groeiende economische verschillen, bij Black Lives Matter, bij politiegeweld, bij activisme versus apathie, en bij de behoefte aan elk van ons om het te zien en aan te pakken. Ik zal mijn muziek blijven gebruiken om harten te raken, mijn waarheid te vertellen en mensen aan te moedigen altijd te doen wat ze kunnen, hoe ze ook kunnen, om de wereld beter te maken. “

Flack is geen onbekende in de onderliggende verbinding tussen muziek en de hersenen. In mei ontving de met een Grammy bekroonde singer-songwriter een ontroerende e-mail van een fan, die onthulde dat zijn vrouw de ziekte van Alzheimer had bestreden en ‘al bijna jarenlang niet meer reageerde’. Toen Flack’s kenmerkende nummer “Killing Me Softly With His Song” op een dag op de radio verscheen, draaide zijn vrouw zich plotseling naar hem toe en zei: “Dance with me.”

GERELATEERD: februari 1973: Roberta Flack Hits No.1 met “Killing Me Softly With His Song”

De legendarische zangeres benadrukte de rol van muziek in haar persoonlijke leven om ontberingen te overwinnen, waaronder haar herstel van een beroerte in 2016. “Het maakt niet uit welke uitdaging het leven biedt, ik ben thuis met mijn piano. Ik kan mijn weg vinden als ik muziek hoor ‘, vertelde ze.

De 83-jarige haalde ook herinneringen op aan het leven en verlies van haar goede vriend en medewerker Donny Hathaway, die twee nummers op het album schreef. ‘Ik hield van Donny,’ bekende Flack. ‘Hij was een muzikaal genie, en ik gebruik dat woord niet lichtvaardig. Donny had zijn worstelingen door de jaren heen – hij leed aan een zware depressie – maar toen hij achter de piano zat en voor en met mij zong, was het alsof er niets was was fout. Het was schitterend. ‘

2020 was een mijlpaal voor de zangeres, die niet alleen de 50e verjaardag van First Take viert, maar ook de Grammy Lifetime Achievement Award waarmee ze eerder dit jaar werd geëerd. Ondanks haar jarenlange muzikaliteit keert Flack gemakkelijk terug naar de begindagen van haar carrière toen ze naar het album luisterde en toegaf: “Vooral met de nummers op de bonus-cd die nooit waren uitgebracht, ga ik terug naar mijn dagen met optreden bij Mr. Henry’s op Capitol Hill in DC, en de intimiteit die ik had met mijn publiek. Het bord staat nog steeds bij meneer Henry’s met de tekst “Roberta Flack Trio – dinsdag tot en met zaterdag”.

Roberta Flack First Take: 50th Anniversary Deluxe Edition is alleen verkrijgbaar bij SoulMusic.com voor $ 49,98 en is strikt beperkt tot 3.000 exemplaren. Het wordt 24 juli verzonden.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media