Juli 1986: Janet Jackson controleert de hitlijsten met ‘Control’

Spread the love

Bij elke albumrelease herwon Janet Jackson haar titel als de koningin van heruitvinding. Met 1986’s Control beweerde ze een nieuw manifest van dominantie terwijl ze in de openingsseconden van het album verkondigde: “Deze keer ga ik het op mijn manier doen.”

Terwijl ze al naam had gemaakt met de onschuldig zoete hitsingles die waren ingebed in haar eerste twee albums (waaronder “Young Love” en “Don’t Stand Another Chance”), begon Jackson aan haar volgende album op een zoektocht naar haar echte, radicale persoonlijkheid.

Dingen veranderden voor de 19-jarige toen voormalige Time-leden en producers James “Jimmy Jam” Harris III en Terry Lewis naar Jackson’s songwritingtafel kwamen met een andere aanpak voor de jongste Jackson.

“De twee platen die Janet had gemaakt [Janet Jackson uit 1982 en Dream Street uit 1984] waren beide goed geproduceerde platen, maar we hebben altijd het gevoel gehad dat ze er eigenlijk niets van hadden”, vertelde Jam aan Rolling Stone. ‘Alleen zij kwam opdagen en zong. Onze benadering van de artiest was altijd geweest:’ Waar wil je over zingen? ‘ We wisten dat Janet veel houding en veel pit had door haar als kind te zien op de verschillende tv-dingen die ze deed. Laten we muziek maken met die houding en haar ermee laten rennen. ‘

Jackson bracht de volgende dagen door met het productieduo rond Minneapolis. Terwijl Jam en Lewis in het reine zouden komen met haar authentieke sass die was versluierd door haar eerdere bubblegum-pop-imago, kwam het trio in situaties terecht die zich natuurlijk vertaalden in de inspiratie voor Jackson’s volgende nummers.

“‘Nasty’ ging over een paar jongens die haar lastig vielen in een club en ze had zoiets van: ‘Ik hou niet van vervelende jongens.'”, Vertelde Jam over het songwritingproces. ” eigen. Ik krijg een plaats. ‘ Geweldig, we gaan Control schrijven. Dat was het proces. ‘

De resulterende plaat kwam vol met ongecensureerde, metalen funk die Jackson in haar eigen opvallende schijnwerpers duwde. Gevuld met vier Amerikaanse R & B-kaarttoppers, waaronder het attitude-zware “Nasty” en de no-nonsense lef van “What Have You Done for Me Lately”, lanceerde het album de zanger in een nieuw tijdperk van respect en roem.

Control zou zichzelf op de eerste plaats op de albumlijst van Billboard op 5 juli 1986 vestigen, waarmee Whitney Houston’s 7 weken durende regering met Whitney Houston zou eindigen. Het coming-of-age-album van Jackson zou twee weken later worden vervangen door Patti LaBelle’s Winner in You.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media