Zomer ’82: When The Temptations samen met Rick James voor “Standing On The Top”

Spread the love

Toen The Temptations tussenbeide kwam om backing vocals te geven aan Rick James ‘hit “Super Freak” uit 1981, betaalde hij het vooruit door hun leadoff single “Standing on the Top” te produceren.
“Standing on the Top”, geschreven door en met James, was de eerste reünie van de Motown-grootheden in meer dan tien jaar. Het was jaren geleden dat Temptations-leden David Ruffin en Eddie Kendrick zelfs met de groep op het podium hadden opgetreden, ondanks dat ze hadden bijgedragen aan klassieke Temptations-hits, waaronder ‘I’ll Be In Trouble’ uit 1964 en ‘My Girl’.
Na jaren van spanning en juridische ruzies herenigden de voormalige leadzangers zich in 1982 met Otis Williams, Melvin Franklin, Dennis Edwards, Glenn Leonard en Richard Street om een ​​sterke zevenmansversie van de Temptations te creëren.
Uitgebracht als de leidende single van het Reunion-album van de groep in april 1982, werd “Standing on the Top” een van de hoogste hitnummers van de Temptations in jaren, klom naar nummer 6 in de R & B-hitlijsten van Billboard en bereikte de Top 100 in de VS en UK Pop Charts.
Achter de schermen kwam de interne mengelmoes van de Temptations weer boven water, wat James irriteerde, zelfs toen hij het nummer opnam met de beroemde vocale groep. Zoals hij in 1983 aan Musician uitlegde: ‘Ik werkte een keer met de Temps en ik gaf ze alle zanglijnen. Ik ging naar buiten en zong de vocale delen van’ Standing On The Top ‘en ze namen de spullen mee naar huis (een cassette met Rick die zingt) de zang) en een paar van hen kwamen de volgende dag terug en wisten niets. “

Hij vervolgde: ‘Ze hadden niet eens naar de melodie geluisterd. En ik was erg overstuur. Ik moest ze een lange toespraak houden over hoe dit hun carrière was en ik ben al rijk en ik heb deze ergernis niet nodig. Ik raken erg gekwetst als mensen me geen honderd procent geven. Ze hebben meer dan tachtig miljoen platen verkocht en in hun gedachten zijn het echt grote sterren; ze dachten dat ze de volgende dag gewoon konden binnenkomen en het uitschakelden, maar het ging niet zo. Ik eis wat ik wil, niet wat ze willen. Ze gaven me uiteindelijk wat ik wilde. “
Toen de Temptations eenmaal op de weg kwamen, bleef de innerlijke onrust van de groep overkoken. Ruffin, geplaagd door een verslaving aan crack, miste veel shows, terwijl Kendrick door jarenlang roken moeite had om hoge tonen te halen tijdens shows. Williams stopte ermee aan het einde van het jaar en de delicate reünie en reünietournee liepen ten einde. Met de afwezigheid van Ruffin en Kendricks, zou Williams doorgaan met toeren en opnemen met de pre-recording line-up.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media