Slave zanger en gitarist Danny Webster overleden

Spread the love

Vanavond nemen we heel triest afscheid van gitarist en zanger in de funky band Slave, de grote Mr. Danny Webster. Hij was 61.

Als we kijken naar de geweldige soulmuziekgebieden van de afgelopen kwart eeuw, is Ohio misschien wel het meest crimineel over het hoofd gezien, de broedplaats voor een generatie hete funk-acts die in de jaren 70 en begin 80 tot hun recht kwamen, waaronder de Ohio Players, Heatwave , Zapp, Lakeside, Midnight Star en Dayton. En hoe dan ook, Slave was een van de eerste Ohio-groepen van deze tijd. Slave, opgericht in Dayton in 1975, bestond oorspronkelijk uit Webster samen met basgitarist Mark Adams, trompettist Steve Washington, drummer Tim Dozier, gitarist Mark Hicks, saxofonisten Orion Wilhoite en Tom Lockett, trombonist Floyd Miller en toetsenist Carter Bradley.

De groep tekende bij Cotillion Records voor hun titelloze debuutalbum en scoorde meteen met de razendsnelle funk-track “Slide”, die op nummer 1 in de Soul-hitlijsten terechtkwam en Slave een Grammy-nominatie voor beste nieuwe artiest opleverde. De volgende twee albums van de groep leverden echter geen grote hits op en Slave riskeerde het “one hit wonder” -label. Zangers Steve Arrington en Starleanna Young sloten zich bij de groep aan en Slave’s vierde album, Just a Touch of Love, stormde naar de top 10 dankzij de kracht van de titelverlaging. Ze zetten hun heropkomst in 1981 voort met de hit “Watching You” en het bijbehorende album, Stone Jam.

Arrington verliet de groep voor een redelijk succesvolle solocarrière in 1982 (met als hoogtepunt de grote hit “Dancing in the Key of Life”), en de daaropvolgende jaren zag Slave een opschudding in de line-up. Washington, Lockett en Young vertrokken om de groep Aurra te vormen, en de overgebleven groepsleden bleven de rest van de jaren ’80 met minder succes opnemen en scoorden kleine hits met “Shake it Up” en “Ooooh”. Slave verliet Cotillion voor Ichiban Records in 1986 en nam tot halverwege de jaren negentig vijf albums op op dat label, voordat hij stil werd.

Een vernieuwde versie van Slave begon na de eeuwwisseling opnieuw te toeren in funkgroepshows met meerdere artiesten. In augustus 2006 werd de Slave-compilatie Definitive Groove uitgebracht.

Webster, die in de dood werd voorafgegaan door bassist Mark Adams, was de real deal en een verbluffend deel van een van de geweldige funkbands van hun tijd. Rust in vrede.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media