Oktober 1971: Michael Jackson maakt solodebuut met “Got To Be There”

Spread the love

Op 7 oktober 1971 zei Michael Jackson voor het eerst “hallo wereld” als soloartiest met de release van zijn debuutsingle “Got to Be There”.

In het afgelopen jaar hadden hij en zijn broers in The Jackson 5 popgeschiedenis geschreven, toen elk van hun eerste vier singles – ‘I Want You Back’, ‘ABC’, ‘The Love You Save’ en ‘I’ll Be There’ “- steeg naar # 1 in de Billboard Hot 100. Publiek van alle leeftijden en rassen kon geen genoeg krijgen van Jackie, Jermaine, Tito, Marlon en vooral Michael, wiens uitbundige stem veel behendiger en gevoeliger was dan de meeste pre-tieners.

Motown Records zag duidelijk het potentieel in Michael’s ontluikende carrière en begon materiaal voor hem te verzamelen om als solist op te nemen. Zijn vroegste solosessies waren onder meer covers van Bill Withers (“Ain’t No Sunshine”) en Carole King (“You’ve Got a Friend”) en eerdere hits voor The Supremes (“Love is Here and Now You’re Gone”) en Bobby Day (“Rockin ‘Robin”).

Lees meer: ​​februari 1970: toen The Jackson 5 de nummer 1 regeerde met “I Want You Back”

Maar het meest opvallende was een deuntje geschreven door Elliot Willensky, een voormalig medisch onderzoeker die onlangs had besloten zijn passie als songwriter te volgen. Maanden eerder haalde een compositie die hij mede-schreef, genaamd “The Singer”, het op The 5th Dimension’s Loves Lines, Angles and Rhymes. De legende gaat dat het warme, romantische “Got to Be There” tevergeefs naar The Beatles was gegooid – maar het kwam terecht in de handen van Motown’s productieteam en Michael gaf alles. De productie van de oude Motown-medewerker Hal Davis en arrangementen van David Blumberg (die aan de eerste drie albums van The Jackson 5 had gewerkt) zorgden voor de deal.

De resultaten waren niet verrassend fantastisch: “Got to Be There” bereikte # 4 op de Hot 100 voor de week die eindigde op 11 december 1971, slechts zeven weken na de hitparade. (De top drie slots werden ook bezet door soulklassiekers, waaronder Sly en The Family Stone’s “Family Affair”, Isaac Hayes ‘”Theme from Shaft” en The Chi-Lites’ “Have You Seen Her”.) De track raakte ook # 4 op de R & B-hitlijsten, terwijl Michaels solo-debuut uit 1972 – ook getiteld Got to Be There – nummer 3 bereikte in de R & B-albumlijst en # 14 in de pop-hitlijst.

Lees meer: ​​maart 1983: Michael Jackson, The Supremes and More treden op in ‘Motown 25’

Michael zou in 1972 twee extra solo-top 10-hits verdienen: “Rockin ‘Robin” (# 2) en het vriendelijke thema van de excentrieke, op ratten gebaseerde horrorfilm Ben, die zijn eerste van 13 solo-hitlijsten werd. Maar het was “Got to Be There” dat de jonge Michael Jackson echt op weg bracht om een ​​van de meest populaire entertainers te worden, niet alleen in soulmuziek, maar over de hele wereld.

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media