The Groove Lines: Rod Temperton’s Greatest Songs

Spread the love

Je kent zijn naam misschien niet, maar je kent zeker de liedjes van Rod Temperton, de Britse soul-songwriter geboren op 9 oktober 1949. In sommige kringen informeel bekend als ‘The Invisible Man’, deze bescheiden blanke songwriter uit de badplaats Cleethorpes, Lincolnshire, Engeland schreef in de jaren ’70 en ’80 monsterlijke soul- en discohits voor enkele van de grootste namen in het genre.

Hier zijn 10 van de klassieke composities van Temperton die zijn groove bewijzen.

Temperton kwam voor het eerst op de voorgrond als toetsenist in Heatwave, een internationale dansband (leden waren Brits, Amerikaans, Zwitsers, Tsjechisch en Jamaicaans) getekend bij het Britse GTO-label. Het was Temperton die bijna alle nummers van de band schreef, zelfs nadat hij na 1980 stopte met optreden met de groep. Debuut Too Hot to Handle bevat negen van zijn werken, waaronder de pulserende ‘Boogie Nights’, die opklom naar # 2 op de Amerikaanse en Britse grafieken. Het bood ook de titel van het drama uit 1997, dat zich ook afspeelt in de jaren ’70 en met Mark Wahlberg in de hoofdrol als volwassen filmster.

Als de pulserende bas en ritmische gitaar van “Boogie Nights” Tempertons beheersing van de dansvloer aantoonden, bewees Heatwave’s tweede UK Top 10 single “Always and Forever” dat hij ook een meester was in slow jams. Dit sensuele nummer werd later in 1994 een radiohit voor Luther Vandross.

Een van Heatwave’s grootste fans was producer Quincy Jones, die Temperton inhuurde om tracks te schrijven voor de artiesten waarmee hij samenwerkte. Bovenaan de lijst: Michael Jackson, toen 21 jaar oud en op het punt om zijn eerste soloalbum op te nemen als volwassene. “Uiteindelijk heb ik drie nummers geschreven, zodat Michael en Quincy één nummer konden kiezen”, herinnert Temperton zich in 2001. Maar het duo groef ze alle drie op en plaatste ze niet alleen op Off the Wall, maar bracht er ook twee uit als singles. . “Rock with You”, met een geweldig hoornarrangement van trompettist Jerry Hey, was de tweede single van het album na de hitparade van “Don’t Stop ‘Til You Get Enough.” Ook het werd in 1980 een nummer 1-hit.

Terwijl de bodemzware groove van ‘Off the Wall’ thuis zou zijn geweest op een Heatwave-album, deelde Temperton enkele geheimen voor het maken van een Michael Jackson-nummer in 2001. ” De melodieën die hij zou zingen op uptempo-nummers, hij is erg ritmisch gedreven, ” hij zei. ‘En dus probeerde ik melodieën te schrijven die … veel korte noten hadden, om hem een ​​aantal staccato-ritmische dingen te geven die hij kon doen.’ Gecombineerd met de gelukzalige gelaagde harmonieën van Michael’s stem, werd “Off the Wall” de vierde Top 10-single van het album.

Quincy was natuurlijk een superproducent in de R & B-wereld en wilde graag samenwerken met zijn meest succesvolle medewerkers. Het duurde dus niet lang voordat Temperton opnieuw met Q werkte, dit keer op het vierde en laatste album dat hij voor The Brothers Johnson zou produceren. Onderbroken door geweldige disco-snaren en een typisch voortstuwende baslijn van Louis “Thunder Thumbs” Johnson, “Stomp!” marcheerden helemaal naar de Top 10 in Amerika – hun derde single om dat te doen – terwijl ze ook hun enige Top 10-hit in het Verenigd Koninkrijk bezorgden.

De Q-trein bleef door 1980 rollen met Give Me the Night, een geweldig soul-popalbum van jazzgitarist George Benson – het eerste op Jones ‘nieuwe Qwest-platenlabel. Het album leverde Benson drie Grammy’s op, waaronder Best Male R&B Vocal Performance en Best R&B Instrumental (voor “Off Broadway”, een van de verschillende Temperton-nummers op het album). Het titelnummer, dat Rod ook componeerde, werd Bensons grootste hit ooit en bereikte # 4 in de Billboard Hot 100 en # 7 in Engeland.

Een andere klassieke Temperton-samenwerking met Quincy Jones, ‘Baby, Come to Me’, bevatte een soepele mix van twee van Q’s beste ontdekkingen in de late jaren ’70 en vroege jaren ’80: jazzy zangeres Patti Austin en smooth soulman James Ingram, een jaar eerder geïntroduceerd op Jones ‘bestverkochte album The Dude. Hoewel het bij de eerste release nog maar een bescheiden hit was, kreeg het in 1983 extra bekendheid na de soundtrack van het nieuwe breakout-personage van General Hospital, Luke Spencer; zijn fascinerende romance en huwelijk met Laura Webber in de soapserie hielpen het nummer helemaal naar de top van de Billboard Hot 100 – Temperton’s tweede nummer 1 als songwriter.

Rod schreef nog drie nummers voor Michael Jackson’s opvolger van Off the Wall, maar het was het titelnummer dat misschien wel zijn bekroning zou kunnen zijn voor de King of Pop. Oorspronkelijk getiteld “Starlight”, herschreef Temperton de tekst om Michaels liefde voor het macabere weer te geven – beroemd door een korte gesproken woord rap op te schrijven uren voordat horrorfilmster Vincent Price arriveerde om de passage te lezen. Begeleid door een baanbrekende korte filmmuziekvideo, was “Thriller” de ongekende zevende Top 10-single van het album (van in totaal negen nummers!), Waardoor het album de best verkochte langspeler in de geschiedenis werd.

Rod en Quincy Jones gingen opnieuw samen op een nummer uit It’s Your Night van James Ingram, waar Temperton – synthesizers speelde naast de blue-eyed soul-legende Michael McDonald – zijn ritme en charme toevoegde aan het duet “Yah Mo B There”. Ingram heeft gezegd dat de onconventionele titel voortkwam uit een idee van “hoe te zeggen ‘God zal er zijn’ zonder het grootste deel van het publiek weg te jagen” – “Jahweh” is de Hebreeuwse naam voor het goddelijke. (Anderen hebben verschillende verklaringen.) Wat de oorsprong ook was, alle partijen kregen voor hun moeite nog een Top 20-single in de VS en het VK.

In 1986 kreeg Temperton zijn eerste en enige baan met het schrijven van een filmscore voor Running Scared, een komedie van een makker met Gregory Hines en Billy Crystal. Rod kreeg ook een selectie van zangers om mee samen te werken op het bijbehorende soundtrackalbum van de film, en tikte op Michael McDonald om het themalied van de film te zingen. In combinatie met veel van de sessieprofessionals die hij via Quincy Jones had ontmoet, waaronder de legendarische toetsenist Greg Phillinganes en een andere geweldige blazerssectie onder leiding van Jerry Hey, werd ‘Sweet Freedom’ een zorgeloze hit en bereikte # 7 op de Billboard Hot 100

Geef een reactie

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media