We vieren 50 jaar The Stylistics op record

Spread the love

The Stylistics waren misschien wel de meest consistente hitmakers in soulmuziek. Ze hadden de beste producer in de branche in Thom Bell, een van de meest aanstekelijke materialen van de vroege jaren 70 en misschien wel de meest vloeiende falsetto-zanger in Russell Thompkins, Jr. En 50 jaar geleden verbaasde hun debuutalbum de wereld en bracht ze naar de A-lijst van populaire vocale groepen.

De Stylistics, opgericht in de late jaren 60 in Philadelphia, waren de combinatie van twee lokale groepen, The Monarchs (waar Herb Murrell en James Dunn vandaan kwamen) en The Percussions (waarvan Airrion Love, James Smith en leadzanger Russell Thompkins, Jr. ). Ze kregen voor het eerst wat regionale aandacht met het simplistische “You’re A Big Girl Now”, het meest opmerkelijk vanwege het contrast met het weelderige werk dat ze later met Bell zouden opnemen.

De groep tekende bij het label Avco Records en werkte samen met opkomende songwriter, producer en arrangeur Thom Bell. Hun gelijknamige debuut op Avco Records uit 1971 was een Philly Soul-meesterwerk, met een schat aan prachtige composities van Bell en co-schrijver Linda Creed die de komende 30 jaar door andere artiesten zouden worden gedekt door soulstandaarden. “You Are Everything”, “Betcha By Golly Wow”, “Stop Look Listen” en “People Make the World Go Round” schoten allemaal omhoog in de hitlijsten van Pop en Soul, en maakten de Stylistics meteen tot de meest gewilde Soul-balladeers. De naadloze harmonieën van de groep en de zijdezachte falsetto van Thompkins vermengden zich op magische wijze met de weelderige productie van Bell.Hun volgende album, Round Two, was net zo memorabel, en bevatte de instant klassiekers “Break Up To Make Up”, “Children of the Night” en “You’re Never Get to Heaven.” Maar het was hun derde album, Rockin Roll Baby, dat de groep de eerste crossover-hit op nummer 1 zou opleveren, de adembenemende ballad “You Make Me Feel Brand New”.

Bell besloot in 1974 te stoppen met werken met de Stylistics, en de impact op het fortuin van de groep was onmiddellijk en dramatisch. Ze scoorden nog een gematigde Amerikaanse hit (‘Heavy Fallin Out’), en verdwenen daarna vrijwel van de Amerikaanse hitlijsten voor de rest van het decennium, omdat een reeks mindere producers, met name Hugo & Luigi, tevergeefs worstelde om met materiaal te komen en productie afgestemd op de talenten van de groep. Ironisch genoeg kreeg hun werk op dat moment meer aandacht in Europa, en een aantal nummers stijfde in de VS (‘Na Na is the Saddest Word’, ‘Can’t Give You Anything’, ‘Can’t Help Falling In Love “) schoof naar de top van de Europese hitlijsten.In 1981 keerden de Stylistics terug naar hun roots in Philadelphia, voegden zich bij Gamble & Huff’s Philadelphia International Records en scoorden hun eerste Amerikaanse hit sinds jaren met het beklijvende “Shark Up This Way Again”. Dit begon een prachtige, maar ondergewaardeerde periode van drie albums met PIR met een aantal fantastische bezuinigingen met Gamble & Huff, Dexter Wansel en Cynthia Biggs, en zelfs een paar bezuinigingen met Thom Bell en Linda Creed (inclusief ‘I’ve Got This Feeling, “het beste nummer van de groep in een decennium). Helaas verkochten de albums niet goed, en de groep verliet PIR na hun vrijwel genegeerde release, 1982.

Ze scoorden nog een kleine hit (“Some Things Never Change”) op het Streetwise-label met New Kids On the Block-producer Maurice Starr, en bleven opnemen op kleinere labels tot in de jaren 90. In 2000 leed zanger Thompkins aan vocale problemen door overmatig gebruik en verliet de groep. Hij werd vervangen door Eban Brown, die zich aansloot bij de oorspronkelijke leden Airrion Love en Herb Murrell en het nieuwe groepslid Van Fields. De nieuwe line-up viel snel in elkaar en maakte indruk op zowel oude fans als nieuwe fans. In 2002 bracht Thompkins zijn eerste solo-LP uit, A Matter of Style, en in 2004 vormde hij en begon hij te toeren met een nieuwe groep, Russell Thompkins Jr en de New Stylistics. Sindsdien is hij met succes blijven optreden en in 2007 sloot hij zich aan bij Will Hart of the Delfonics en Ted Mills of Blue Magic om 3 Tenors of Soul te vormen en een album uit te brengen op Shanachie Records.

The Stylistics werkte in 2009 samen met de doorgewinterde producer Preston Glass en nam het nieuwe album That Same Way op, dat eind 2009 in Europa en Azië en in 2011 in de VS werd uitgebracht. kwart eeuw. Het won ook de Stylistics een nominatie voor de SoulTracks Readers ‘Choice Awards 2011.

In 2012 verliet Van Fields de groep en werd vervangen door Jason Sharp, een recent lid van Heatwave, en Eban Brown werd vervangen door de voormalige Rare Essence-zanger Michael Muse. In 2018 nam Barrington “Bo” Henderson, bekend om zijn jaren bij de Tempations, het roer over als leadzanger van The Stylistics. De groep blijft regelmatig en actief de wereld rondtoeren.

The Stylistics zijn al 50 jaar trouwe fans van hun weelderige, romantische muziek sinds de uitbraak ervan. En vandaag vieren we hun muzikale erfgoed.Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media