Earth, Wind & Fire – Classic Soul 1979 Interview

Spread the love

In een exclusief interview praat Verdine White met David Nathan over het nieuwste album van de supergroep, hun recente tour en hun doelen voor de toekomst. “Het draait allemaal om vooruitgang”, zegt hij. ‘We zijn niet van plan om te stagneren of achteruit te gaan.’

ER lijkt absoluut geen twijfel over bestaan ​​dat Earth, Wind & Fire qua consistentie, universele en internationale acceptatie en populariteit geen leeftijdsgenoten hebben. Ze zijn zeker de enige zwarte groep die een aanhang heeft opgebouwd van zo’n grote omvang dat hun platen nu tegelijkertijd worden uitgebracht op de meeste grote internationale markten. Een verzending van platina of dubbel platina is bijna gegarandeerd bij het uitbrengen van een album in de Verenigde Staten en bovenal zijn zij de enige groep die constant door andere muzikale krachten wordt aangehaald als de weg geëffend voor acceptatie voor zo veel van hun tijdgenoten.

Het kenmerkende EW&F geluid is zodanig dat de invloed ervan constant te horen is op platen van gevestigde en opkomende groepen en artiesten en of het nu hun eigen unieke merk funk is, hun hoornlijnen, de vocale harmonieën of de structuur van hun melodieën, EW&F heeft een onuitwisbare indruk op de muziek van de jaren 70.

Met een bloeiende eigen platenmaatschappij – ARC Records – onder leiding van groepsleider Maurice White, met acts als Deniece Williams, The Emotions, D.J. Rogers, Weather Report en Caston & Majors evenals EW&F – de groep heeft het drukker dan ooit. En met de release van het nieuwste gigantische verkopende “I Am” -album, toont EW&F geen tekenen van het opgeven van hun plaats aan de top van de muziekscene.

We hadden het geluk dat we een paar minuten konden krijgen van Verdine White, de beroemde bassist en producer van de groep op zich (hij heeft aan de twee vorige Pockets-albums gewerkt en net de volgende af, die binnenkort uitkomt), vers op zijn terug uit Philadelphia om de Black Music Association-conferentie bij te wonen en natuurlijk was Mr. White meer dan blij om te rappen over het nieuwste album en over enkele van de andere activiteiten waarbij EW&F betrokken is.

“Het concept achter dit album is vrij simpel”, merkt Verdine op. “Het draait allemaal om muziek – alleen dat! Het is een voortdurende uitbreiding van de muzikale richtingen die we tot nu toe zijn ingeslagen. We hebben er veel meer muziek in gestopt – het is misschien voller – en het is een amalgaam van de verschillende stijlen die we hebben. ben tot nu toe in verband gebracht met. We hebben eigenlijk niets belangrijks gedaan om het anders te maken – we zijn er gewoon naar binnen gegaan en hebben gedaan wat we altijd proberen te doen – onze billen uitspelen! “

Verdine geeft toe dat de betrokkenheid van twee nieuwe persoonlijkheden in de creatieve scene van EW&F een nieuwe dimensie heeft toegevoegd aan het soort geluid op “I Am”: “David Foster is een man die we al een tijdje kennen. Vroeger was hij lid van Skylark en hij heeft met allerlei soorten mensen gewerkt, waaronder Hall & Oates. En Allee Willis is een songwriter die voor het eerst onder onze aandacht kwam door een van de dames die in ons kantoor werkt en een van The Harlettes. Ze schreef “Lay Your Head On My Shoulder “dat op het album van The Pockets staat, en ze schreef ook samen met Maurice” September “. We hielden van het algemene geluid dat eruit voortkwam, dus ze is op het grootste deel van dit nieuwe album geschreven.”

Met het eerdere succes van “Got To Get You Into My Life” en “September” in de popmarkt, is de vraag gerezen of de groep meer richting dat gebied gaat. “Nee, niet bijzonder – we waren niet van plan om ‘pop te worden’ – het is alleen dat de muzikale richting die we hebben ingeslagen resulteerde in muziek die een groter poppubliek aansprak dan misschien sommige van onze andere opnames deden. Het is zoiets als” Boogie Wonderland “(de laatste hit van de groep met The Emotions). Misschien hadden veel mensen niet verwacht dat we daar vandaan zouden komen, maar we willen altijd weerspiegelen wat het publiek wil en zorgen voor goede muziek. En de verfijnde aanpak die daarbij hoort” Boogie Wonderland “maakt het niet zomaar een gewone disco! We voelen altijd de behoefte om op de hoogte te blijven van wat het publiek wil en de beste manier om dat te doen is door een gewoon mens te zijn. Alle sterren staan ​​tenslotte in de lucht en we zijn hier op de grond! “

De onmiddellijke acceptatie van “I Am” heeft al aangegeven dat dit album waarschijnlijk zijn opvolgers als multi-platina zal overtreffen. “We denken dat de volgende single waarschijnlijk” After The Love Is Gone “zal zijn vanwege het soort respons dat het kreeg. Mijn favorieten zijn daarna “In The Storm” en het instrumentale “Rock That”, dat enigszins verschilt van het soort bezuinigingen dat we tot nu toe instrumentaal op onze albums hebben gedaan. Het begon als een echt rock-ding en we hebben het een beetje verzacht. “

De groep voltooide een buitengewoon succesvolle internationale tour alvorens het album “I Am” af te ronden. “Ja, het was geweldig – ik vond het heel leuk. Ik kan niet zeggen dat ik volledig verrast was door de reactie in Europa omdat we daar de afgelopen jaren onze basis hebben opgebouwd. Maar Japan was ongelooflijk – de mensen werden gek. “

Tijdens hun uitstapjes over de hele wereld had de groep de kans om een ​​paar dagen in Egypte te stoppen en met hun duidelijke interesse in het mystieke (zoals geïllustreerd op de laatste drie albumhoezen, beginnend met “Spirit” tot en met “All ’n ‘All’ naar de nieuwste set met zijn eigen unieke hoesontwerp) Verdine gaf graag wat opmerkingen: “Het was heel, heel anders. De mensen hebben hun eigen levensstijl en voor ons was het een heel interessante ervaring omdat we om het hoofd te bieden aan een situatie waarin veel van de moderne gemakken waaraan we gewend zijn geraakt er gewoon niet waren. We kregen de kans om de piramides en andere oude werken te zien, maar ik moet zeggen dat het algemene mystieke aspect van Egypte behoort tot het verleden – het maakt deel uit van een ander tijdperk. Ik zou er zeker weer terug willen gaan, misschien op een echte expeditie en wat tijd doorbrengen omdat het fascinerend was. “

Natuurlijk verwacht Verdine nog niet terug te gaan naar Egypte – vooral omdat de groep bezig is met het voorbereiden van een binnenlandse tour door de Verenigde Staten. “Nee, het zal niet een van die uitstapjes van zes maanden zijn, want dat hoeven we deze keer echt niet te doen. Niet dat ik het erg vind om onderweg te zijn – ik geniet er echt van omdat ik graag speel en ik hou van alles wat ik De tour zal waarschijnlijk hooguit twee of drie maanden duren, maar we weten nog niet precies wat, er wordt nu allemaal aan gewerkt, dus tegen de tijd dat dit interview uitkomt, zal alles beslist zijn. “

Totdat de exacte data bekend zijn, zegt Verdine: “Ik ben niet van plan terug te gaan naar de studio. Zodra we ons volledige schema hebben, dan zal ik op de tekentafel nadenken over wat de toekomst biedt. Omdat we net uit de studio zijn gekomen studio, we gaan niet meteen terug als groep, maar er kunnen een paar projecten zijn waar ik als producer bij betrokken zal zijn. Ik heb net het derde Pockets-album afgemaakt en in feite, voor de eerste keer, Ik heb een deel van het werk in New York gedaan, wat geweldig was. Ik ben zelfs van plan daar meer tijd door te brengen omdat ik de energie, de mensen en de algemene sfeer opzoek – er gebeurt altijd zoveel in New York. “

Hoewel Verdine zichzelf meer als producer ziet ontwikkelen, is hij er vrij zeker van dat hij niet snel een soloalbum zal uitbrengen. “Ik zie het nut niet echt in, want ik heb mijn kunnen laten zien met EW&F, dus waarom zou ik een album maken om het te doen? Andere leden willen misschien solo’s doen, ik weet het echt niet, maar de prioriteit is altijd EW&F en zolang we geaccepteerd worden, is er voor mij geen reden om te overwegen om zelf iets te gaan doen. “

Omdat de groep zo’n enorme impact heeft gehad op de muziekwereld, blijft de vraag wat ze zien als nieuwe hoogten die ze kunnen bereiken. “We zullen pas blij zijn als we 15 miljoen en meer platen hebben verkocht!” Verdine lacht. “Als Fleetwood Mac het kan, weten we dat we het kunnen, want onze muziek is net zo goed als die van alle anderen! Het is natuurlijk geweldig om drie miljoen mensen te bereiken, maar we weten hoeveel mensen we kunnen bereiken en dat zullen we niet zijn. tevreden totdat we dat doen. U kunt dus zien dat we nog niet eens halverwege zijn waar we willen zijn. Het gaat erom dat de juiste kanalen worden geopend. We realiseren ons dat het misschien gaat om meer televisie kijken en betrokken raken bij films – twee gebieden waarin we wel willen werken. “

Verdine is van mening dat “de boodschap van EW&F in de muziek voor de jaren 80 simpel is: het gaat over vooruitgang – dat is de sleutel. We zijn niet van plan om te stagneren of achteruit te gaan.” Bovendien zegt de heer White dat “ARC zich gaat ontwikkelen – we beseffen de noodzaak om consistent te zijn met het product bij het bedrijf en we hebben het gevoel dat er een aantal sterke dingen gaat komen in de nieuwe serie albums die het bedrijf uitbrengt. . “

Allemaal, als Verdine de woordspeling gratie verleent, blijven EW&F ongetwijfeld voorop lopen en met alle activiteit is het logisch om je af te vragen of de jongens ooit vrij krijgen en wanneer ze dat doen, wat doen ze dan? “Ik tennis zo vaak als ik kan! Ik begin meestal rond 8.00 uur ’s ochtends – en dat is de enige reden waarom ik niet meer tijd in New York doorbreng omdat het weer niet altijd tennisweer is!” Met de voortdurende activiteit die Earth, Wind & fire en al zijn gerelateerde projecten zoals ARC zo’n machtige, machtige kracht heeft gemaakt, durven we te wedden dat meneer White, of hij nu op de tennisbaan is of niet, samen met zijn medewerkers gaat om set na set te blijven winnen!

https://www.soulmusic.com/

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media