Blue Note Records tekent saxofoniste Melissa Aldana | Nieuw album komt begin 2022

Spread the love

Blue Note Records kondigt met trots de ondertekening aan van de veelgeprezen GRAMMY-genomineerde saxofonist en componiste Melissa Aldana, die zich heeft aangesloten bij de prestigieuze selectie van het legendarische jazzlabel. Aldana gaat later deze maand de studio in om haar Blue Note-debuut op te nemen, dat begin 2022 zal verschijnen. Aldana treedt aanstaande zondag 16 mei op tijdens het JCAL Jazz Festival in het Jamaica Center for Arts and Learning in Queens.

“Het voelt onwerkelijk dat ik bij Blue Note ben getekend”, zegt Aldana. “Er is zoveel Blue Note-muziek die ik in de loop van de jaren heb bekeken, die mij heeft beïnvloed en een gevoel van richting heeft gegeven. Het hielp me erachter te komen hoe ik wilde klinken en wat mij muzikaal aanspreekt. Ik voel me buitengewoon vereerd om deel uit te maken van het label en deel uit te maken van de erfenis. Het betekent zoveel voor mij. “

“Melissa Aldana is een van de belangrijkste muzikanten / componisten van haar generatie”, zegt Blue Note-president Don Was. “Haar levendige artistieke visie, beheersing van haar instrument en haar diepe groove maken van mevrouw Aldana een perfecte exponent van het Blue Note-ethos. We vinden het geweldig om deel uit te maken van haar muzikale leven. “

Aldana was een van de oprichters van ARTEMIS, het all-star collectief dat afgelopen herfst hun debuutalbum ARTEMIS op Blue Note uitbracht. Het album bevatte Aldana’s sudderende compositie ‘Frida’, die was opgedragen aan de Mexicaanse schilder Frida Kahlo, die de muzikant inspireerde door ‘haar eigen proces om zelfidentiteit te vinden door middel van kunst’.

Kahlo was ook het onderwerp van Aldana’s gevierde album Visions (Motéma) uit 2019, dat de saxofonist haar allereerste GRAMMY-nominatie voor Best Improvised Jazz Solo opleverde, een erkenning van haar indrukwekkende tenorsolo op haar compositie ‘Elsewhere’. Bij het benoemen van Visions als een van de beste albums van 2019 voor NPR Music, schreef criticus Nate Chinen dat Aldana “het ongrijpbare vermogen heeft om technische prestaties in evenwicht te brengen met een rijk emotioneel palet.”

Aldana werd geboren in Santiago, Chili en groeide op in een muzikaal gezin. Zowel haar vader als grootvader waren saxofonisten en ze nam het instrument op zesjarige leeftijd over onder de voogdij van haar vader Marcos. Aldana begon op alt, beïnvloed door artiesten als Charlie Parker en Cannonball Adderley, maar schakelde over op tenor toen hij voor het eerst de muziek van Sonny Rollins hoorde. Ze trad op in jazzclubs in Santiago in haar vroege tienerjaren en werd uitgenodigd door pianist Danilo Pérez om te spelen op het Panama Jazz Festival in 2005.

Aldana verhuisde naar de VS om naar het Berklee College of Music te gaan, en het jaar na haar afstuderen bracht ze in 2010 haar eerste album Free Fall uit op het Inner Circle-label van Greg Osby, gevolgd door Second Cycle in 2012. In 2013, op 24-jarige leeftijd, werd ze de eerste vrouwelijke instrumentaliste en de eerste Zuid-Amerikaanse muzikant die de Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition won, waarin haar vader in 1991 semi-finalist was. Na haar overwinning bracht ze haar derde album Melissa Aldana & Crash Trio (Concord) uit. Aldana is ook een veelgevraagd clinicus en docent, en de afdeling Jazz Studies van het New England Conservatory heeft haar onlangs vanaf de herfst van 2021 benoemd tot hun jazzfaculteit.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media