Pervis Staples, mede-oprichter van The Staple Singers overleden

Spread the love

Pervis Staples, een medeoprichter van de legendarische gospelgroep The Staple Singers, stierf plotseling op 6 mei 2021 in zijn huis in Dolton, Illinois, volgens Adam Ayers, een lid van het 525 Worldwide Music managementteam van Mavis Staples. Hij was 85 jaar oud. Beginnend in 1956 met “Uncloudy Day” op het Vee Jay Record-label in Chicago en zich uitstrekkend tot het begin van de jaren tachtig, waren de Staple Singers een van de meest invloedrijke acts in gospel-, soul- en sociaal protestmuziek. Hun kenmerkende nummers als “Uncloudy Day”, “Why Am I Treated So Bad”, “Respect Yourself” en “I’ll Take You There” worden geprezen als meesterwerken van soulmuziek.

Pervis Staples werd geboren op 18 november 1935 in Drew, Mississippi. Zijn familie verhuisde naar Chicago voor economische kansen, en hij groeide op aan de zuidkant van de stad, waar zijn gitaar spelende vader, Roebuck “Pop” Staples, zijn kinderen gospelsongs begon te leren om hen te vermaken en hun tijd te besteden. Uiteindelijk verspreidde het nieuws zich over de zingende familie in de kerkgemeenschap in Chicago en maakten ze hun eerste opnames voor een lokaal label, United Records. Toen ze echter begonnen met opnemen voor Vee Jay Records, kregen ze een nationale aanhang met rootsy-nummers als ‘So Soon’, ‘If I Could Hear My Mother Pray Again’, ‘Will the Circle Be Unbroken’ en ‘Uncloudy Day ”- waarvan naar verluidt een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het vroege Staples-geluid was opgebouwd rond de lichte tenor van Pop Staples en zijn ingetogen, door blues beïnvloede gitaarspel. Eromheen was zijn tienerdochter, de raspende alt van Mavis; zijn dochter, Cleotha’s sopraan; en de warme tenor van zoon Pervis. “De jeugd van Pervis was gevuld met geweldige ervaringen”, herinnert Mavis Staples zich. “Hij beschouwde deze periode van zijn leven graag als het toneel van alles wat hij in zijn leven wilde doen. Enkele van de beste vrienden van Pervis als jongere waren Sam Cooke, Lou Rawls en Jerry Butler. Pervis en de jongens stonden in de zomer onder de lantaarnpalen en zongen doo-wop-liedjes. “

Mavis ‘ongewoon lage stem op de meeste liedjes bracht velen ertoe aan te nemen dat Pervis zong. “We zouden ze voor de gek houden,” vertelde Pervis aan journalist Greg Kot in zijn Mavis Staples biografie, I’ll Take You There (Scribner). “Het publiek zou naar mij zoeken om het lage deel te bedenken – dit was voor de mensen die de plaat hoorden maar ons nog nooit eerder hadden gezien, ik kwam naar de microfoon en schakelde over op de laatste seconde waar Cleotha was. , dan zou Mavis naar voren treden. Dat maakte ze in de war, maar het maakte de menigte wakker. “

Na zijn afstuderen aan de Dunbar Vocational Career Academy, diende Pervis in het Amerikaanse leger, waar hij diende bij het Field Evaluation Agency en lid was van de US Army Choral Group. Terwijl hij weg was van de groep, kwam zijn zus, Yvonne, binnen om te zingen. Nadat hij eervol was ontslagen, keerde hij terug naar de groep.

Pop Staples had regelmatig aanbiedingen voor de groep om R & B-muziek op te nemen afgewezen omdat hij vond dat het in strijd was met zijn geloof. Pervis was getuige van vrienden zoals Lou Rawls en Sam Cooke cross-over en hij bleef zijn vader aansporen om het repertoire van de groep uit te breiden. Het compromis was berichtmuziek nadat ze in 1961 een contract hadden getekend met Riverside Records. De familie raakte snel bevriend met folkartiesten zoals Bob Dylan op het festivalcircuit. Pervis en Dylan waren dichtbij. In het boek van Kot herinnerde Pervis zich dat Dylan hem het nummer ‘A Hard Rain’s Gonna Fall’ liet zien in het President Hotel in 1962. Hij lobbyde bij Pop Staples om de familie het te laten opnemen. Hij deed het en het werd gedaan als een duet tussen Mavis en Pervis voor de LP uit 1966, This Little Light of Mine (Epic Records). Hoewel Mavis het lied opende, leidde Pervis het grootste deel ervan met een soepele, zachte en indrukwekkende stem die deed denken aan die van zijn vader, maar uniek zijn eigen stem. Een andere opvallende solo voor Pervis was zijn hoofdrol in de remake van The Staple Singers van Hank Williams ‘versie uit 1952,’ Be Careful of the Stones You Throw ‘, op hun LP Amen (Epic Records) uit 1965. Onder een zachte Southern-bluesmelodie reciteert Pervis het nummer op een aangename toon terwijl zijn zussen dringend serieuze achtergrondzang geven voor het moraliteitsverhaal over een jong meisje dat wordt vermoord en het kind redt van een vrouw die over haar had geroddeld.

Pervis ‘laatste album met The Staple Singers was hun eerste voor Stax Records, Soul Folks in Action (Stax Records), in 1968. Het album bevatte nieuwe nummers zoals’ The Ghetto ‘en hun interpretaties van nummers als die van Otis Redding’ (Sittin ‘ On) The Dock of the Bay ‘en The Band’s’ The Weight ‘. In Kot’s boek schreef Steve Cropper, een iconische sessiemuzikant bij Stax Records, Pervis toe dat hij hem hielp met de productie van het album. “Als ik een idee had, zou hij met de meisjes samenwerken en het idee uitbreiden”, zei hij. “Hij zou de bandleider worden, keer op keer met hen samenwerken. Elk idee zou niet meteen werken, dus hij zou eraan werken totdat ze het goed hadden. “

Pervis is ook te zien in duetten met Carla Thomas op “I’m Trying” en “It’s Unbelievable How You Control My Soul” voor de LP, Boy Meets Girl (Stax Records), in 1969. Hij verscheen ook op de all-star, ‘Soul-A-luja’, track met Stax-artiesten als Johnnie Taylor, William Bell en Mavis Staples. Het is tijdens deze periode dat Pervis de groep verliet om een ​​andere Chicago-act te gaan leiden, The Hutchinson Sunbeams, die later bekend werd als The Emotions. Hij was betrokken bij verschillende zakelijke ondernemingen, waaronder Perv’s House, een succesvolle nachtclub die in de jaren zeventig een van de meest populaire uitgaansgelegenheden aan de zuidkant was.

De Staple Singers werden in 1992 bekroond met de Rhythm & Blues Foundation’s Pioneer Award. Ze werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 1998 en verdienden een Grammy Lifetime Achievement Award in 2005. Ze werden ook opgenomen in de Gospel Music Hall in Nashville. of Fame in 2018. “Pervis was een soort van komische en regelrechte vlieg”, herinnert Mavis Staples zich. ‘Hij zou herinnerd willen worden als een oprecht man, altijd bereid anderen te helpen en aan te moedigen. Hij was een van de goeden en zal voortleven als een echte Chicago-legende. “

Staples werd in de dood voorafgegaan door zijn ouders, Roebuck en Oceola; drie zussen, Cynthia, Cleotha en Yvonne. Hij wordt overleefd door zijn zus, Mavis Staples. Hij laat ook zes kinderen na: Gwen Staples, Reverly Staples, Perleta (George) Sanders, Pervis Roe Staples, Paris Staples, Eala Yvonne (Michael) Sams; zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

De uitvaartdiensten van Pervis Staples worden gehouden op maandag 17 mei 2021 in de King’s Chapel in Leak & Son’s Funeral Homes, 7838 South Cottage Grove Avenue, Chicago, IL 60619 – (773) 846-6567. De wake is 10.00 uur en de begrafenis is 11.00 uur.

Met dank aan Bill Carpenter

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media