Dexter Wansel keert terug na 17 jaar met “Flight Crew To Mars”

Spread the love

Diepe zielenkoppen kunnen enkele van de verklarende paragrafen hieronder overslaan, omdat je alle informatie kent die ik ga schrijven. Maar aan de andere kant is het misschien gewoon een goede opfriscursus voor sommige mensen, want een van mijn favoriete songwriters en producers aller tijden, de geweldige Dexter Wansel, keert na meer dan anderhalf decennium terug om op te nemen. De iconische songwriter, producer en muzikant bracht eind 2004 voor het laatst een album uit, de stilletjes zelf uitgegeven Digital Groove World, waar enorm van genoten werd. Het is verschrikkelijk lang geleden dat hij ons met die schijf sierde, maar op 22 juni keert hij terug met het gloednieuwe album, The Story of the Flight Crew To Mars. Bekijk hieronder zijn teaservideo. Philadelphia wordt door de meesten terecht beschouwd als het centrum van de perfectie van soulmuziek in de jaren 70, en de “Mighty Three” – Kenny Gamble, Leon Huff en Thom Bell – hebben terecht veel lof gekregen voor de ontwikkeling van de ” Sound of Philadelphia, “overschaduwt soms de grote artiesten van de O’Jays tot de Blue Notes, maar bijna altijd oneerlijk de grote muzikanten, schrijvers, arrangeurs en producers die hebben bijgedragen aan het geweldig laten klinken van het geluid. Meneer Wansel staat bij sommigen bekend als Philly-toetsenist die in de jaren ’70 een aantal succesvolle albums uitbracht, waaronder met name Life on Mars en Voyager. Zijn liefde voor geavanceerde technologie en de versmelting van rock, soul, dance en jazz leidde tot een aantal interessante stukken die voor hem een ​​trouwe aanhang trokken. Wansel valt misschien meer op vanwege de grote bijdrage die hij stilletjes aan de Philly Sound heeft geleverd. Wansel ontmoette Gamble en Huff terwijl hij de leider was van de groep Yellow Sunshine. Hij tekende als sessie-toetsenist bij G & H’s Philadelphia International Records en begon zijn klim binnen de organisatie halverwege de jaren ’70. Zijn weelderige arrangementen en sterke productie leidden tot steeds belangrijkere projecten binnen de organisatie, waaronder albums van de Jacksons, Lou Rawls, Phyllis Hyman, Teddy Pendergrass en MFSB (de huisband bij PIR, waarvoor Wansel als dirigent diende). En zijn songwriting was misschien nog beter. Samen met vaste partner Cynthia Biggs El, schreef hij talloze klassieke soulnummers, variërend van “Nights Over Egypt” voor de Jones Girls tot het beklijvende “Shark Up This Way Again” voor de Stylistics. Aan het begin van de jaren 80 had de consistentie van Wansels composities Gamble and Huff aantoonbaar overtroffen, en veel van de ongelijke output van PIR in de jaren 80 was bescheiden verankerd door prachtige Wansel-ballads zoals ‘I Really Need You Now’ (gezongen door de O’Jays ), “You’re Leaving” (de Stylistics) en misschien wel zijn meest gerespecteerde compositie, “If Only You Knew” (Patti LaBelle). In de jaren 90, toen PIR aan het afbrokkelen was, bleef Wansel in de buurt en hielp hij bij een aantal compilaties en de schaarse nieuwe projecten die rondkwamen. Hij deed ook wat arrangementen van buitenaf, zoals op drie schijven van Gospel-harpist Jeff Majors. Zijn laatste grote werk bij PIR was het samenstellen van de controversiële O’Jays-compilatie uit 2003, Together We Are One. Zoals velen bij PIR kreeg hij nooit publieke aandacht of krediet in overeenstemming met zijn belangrijke bijdragen, maar voor degenen in de soulmuziekwereld staat hij bekend als een van de grote soul-songwriters, producers en arrangeurs van zijn tijd. Zoals bij veel muziekfans het geval zal zijn, wacht ik met spanning op The Story of The Flight Crew to Mars. We houden je op de hoogte als we meer horen.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media