Komt er een Four Tops-musical naar Broadway?

Spread the love

The New York Post heeft gemeld dat het enige levende originele lid van The Four Tops, Abdul “Duke” Fakir, samen met Broadway-producent Paul Lambert werkt aan een musical over het iconische kwartet. Met de voorlopige titel I’ll Be There wordt gehoopt dat de show klaar zal zijn voor het Broadway-seizoen van 2022, hoewel het een korte introductieperiode in Detroit kan hebben.

Het zou volgen op uiterst succesvolle Broadway-stukken op Motown en de labelgenoten van The Tops, The Temptations, evenals een nauwelijks verhulde fictieve kijk op The Supremes in Dreamgirls. Een van de grootste groepen die ooit uit Detroit zijn voortgekomen, bestond uit vier zangers die geschiedenis hebben geschreven met hun muziek en hun lange levensduur, alleen gescheiden door de dood. Levi Stubbs, Obie Benson, Lawrence Payton en Fakir werden halverwege de jaren vijftig gevormd als middelbare scholieren in Detroit en werden voor het eerst bekend als de vier doelen. Om verwarring met het populaire vocale kwartet Ames Brothers te voorkomen, veranderde de groep de naam in de naam die synoniem zou worden met Detroit’s “Sound of Young America”. Na verschillende mislukte tracks voor verschillende platenlabels in de late jaren ’50 en vroege jaren ’60 te hebben geknipt, tekenden de Tops bij Berry Gordy’s Motown label en gingen ze samenwerken met super songwriters Holland/Dozier/Holland.

Hun eerste samenwerking, ‘Baby I Need Your Lovin’, was een geweldige cross-overhit en vormde de basis voor toekomstige successen. The Tops klommen op naar de A-lijst van soulmuzieksterren en werden, samen met de Temptations, de mannelijke groepsleiders van de Motown-hitmachine. De verschillen tussen de Tempts en de Tops hadden echter niet groter kunnen zijn. The Temptations hadden de goede looks, de choreografie en de zijdezachte gladheid, maar hadden ook constante onrust, aangezien meer dan 20 zangers (waaronder een half dozijn leadzangers) tijd zouden dienen als Tempts. De Tops, aan de andere kant, waren de groep van de werkende fan. Noch geweldige dansers, noch zo zacht als de Tempts, de Four Tops waren desalniettemin verbazingwekkend samenhangend als een groep en hadden iets dat geen enkele andere groep deed – de onvergelijkbare stem van zanger Levi Stubbs.

Zijn brullende, gepassioneerde gejammer vormde het perfecte contrast met de ultragladde Motown-arrangementen en zorgde voor enkele klassieke Motown-momenten, van ‘Reach Out, I’ll Be There’ tot ‘I Can’t Help Myself’ tot ‘Bernadette’. In totaal hadden ze meer dan twee dozijn hits op Motown in de periode 1964-1972 en vestigden ze zich als een van de beste Soul-groepen van het tijdperk. Toen Motown begin jaren 70 naar Los Angeles verhuisde, waren de Four Tops de eerste grote acts van het label die overliepen. Ze stapten over naar de zwarte muziekafdeling van ABC/Dunhill en gingen samenwerken met de jonge schrijver/producent Lambert & Potter. Ze maakten een vliegende start met Keeper of the Castle, een van hun grootste albums ooit, en de monsterhit “Ain’t No Woman (Like the One I’ve Got)” en volgden met een reeks succesvolle singles, waaronder “Are You Man Enough” en “One Chain (Don’t Make No Prison).” Ze gingen de rest van het decennium door met ABC totdat de hits niet meer kwamen en het platenlabel stopte. Toen de jaren 80 arriveerden, bevonden de Four Tops zich zonder platencontract en werden ze geconfronteerd met irrelevantie in de grillige wereld van de populaire muziek.

Toen vonden ze onverwachts een derde leven als groep, tekenden bij Casablanca Records en brachten de grote hit “When She Was My Girl” en het succesvolle album Tonight uit. Bij Motown’s 25th Anniversary-special in 1983 werd een speelse zangwedstrijd opgezet tussen de Temptations en de Four Tops, waarbij de groepen grappen maakten en liedjes afwisselden, en uiteindelijk samenkwamen voor een medley van hits. De act bleek zo populair dat de twee groepen een “Tempts vs. Tops”-tour begonnen die al tientallen jaren met tussenpozen aan de gang is en door miljoenen fans is gezien. De Tops keerden halverwege de jaren 80 terug naar Motown voor twee mislukte albums voordat ze in 1989 tekenden bij Arista en Indestructible uitbrachten, hun laatste hitalbum, met het nummer “Loco In Acapulco” van de soundtrack van Phil Collins’ film Buster. Een tragedie trof de groep in 1997, toen groepslid Lawrence Payton stierf aan kanker. Helaas volgde Obie Benson in 2005 en Stubbs in 2008. De groep bestaat nu uit Fakir, Lex Morris, Roquel Payton (zoon van Lawrence Payton) en Ronnie McNeir. De Four Tops hebben zeker een verhaal te vertellen na meer dan zes decennia, en we hopen dat Duke Fakir het op Broadway mag vertellen.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media