Walter L. Jones van R&B-groep Enchantment overleden

Spread the love

Met droefheid moeten we CDES vandaag informeren over het overlijden van Walter L. Jones, een voormalig lid van de klassieke R&B-groep Enchantment, en een eersteklas eerste tenorzanger. Groepslid David Banks plaatste het nieuws vandaag op Facebook. Enchantment, opgericht in de late jaren 60 op de Pershing High School in Detroit, werd een van de leukste maar onderschatte groepen van de late jaren 70 en vroege jaren 80. Enchantment was jarenlang een lokale favoriet, speelde optredens in de omgeving van Detroit en hoopte uiteindelijk een platencontract te scoren.

Enchantment beleefde zijn eerste grote doorbraak in 1976, toen de groep tekende bij het Roadshow-label en een debuutalbum opnam met de jonge producer (en toekomstige Motown-executive) Michael Stokes. Enchantment was een goede introductie tot de groep, maar het belangrijkste was de eerste showcase voor de sterke harmonieën van Enchantment en de prachtige falsetstem en songwritingvaardigheden van EJ Johnson (winnaar van de SoulTracks Lifetime Achievement Award 2013). Johnson werd meer beïnvloed door Eddie Kendricks dan door Philip Bailey, maar in een tijdperk van falsetto-leadvocalisten (van Russell Thompkins van de Stylistics tot Eugene Record van de Chi-Lites), bracht zijn vermogen om zowel emotionele ballads onder de knie te krijgen als opzwepende vrolijke deuntjes aan te vallen hem ontroerd naar het hoofd van de klas.

Het debuutalbum van Enchantment bevatte twee top tien R&B-hits, “Sunshine” en de prachtige ballad “Gloria”, beide geschreven door Johnson. De opvolger van Enchantment, Once Upon a Dream, was een juweeltje dat zijn voorganger ver overtrof. Met de crossover-ballad “It’s You That I Need” en het vrolijke “If You’re Ready”, was het van voor naar achter een van de meest luisterbare LP’s uit 1978 en bevatte zowel meer volwassen groepszang als uitgebreider achtergrondwerk van geweldige lokale Detroit-muzikanten (waaronder een scheurende saxofoonsolo van Bob Seger-sideman Alto Reed). Naast de hits van de LP waren er een hele reeks gedenkwaardige albumversies, waaronder ‘Silly Love Song’ en de swingballad ‘Angel In My Life’. Helaas, terwijl Once Upon A Dream de groep naar de A-lijst had moeten duwen, werd het het commerciële hoogtepunt van Enchantment. De groep volgde in 1979 met het solide Journey To the Land of Enchantment en de hit “Any Way You Want It”, maar problemen bij Roadshow Records begonnen de zichtbaarheid en actieve promotie van de Enchantment te beïnvloeden.

1980 bracht de ondergang van Roadshow en de noodlottige verhuizing van de groep naar de jonge zwarte muziekdivisie van RCA. Soft Lights, Sweet Music was een teleurstelling en de groep stapte snel over naar Columbia Records, waar ze hoopten dat een band met ’s werelds grootste platenmaatschappij geweldige kansen zou creëren voor meer crossover-succes. Helaas ging Enchantment verloren in de monolithische organisatie van Columbia en stierven hun twee albums daar door gebrek aan steun. Hun laatste opname, het prachtige Utopia uit 1983, herenigde hen met Michael Stokes en was een kritische succesfactor (en is het zoeken waard), maar haalde nauwelijks de hitlijsten. Enchantment ondervond later een probleem dat veel klassieke soulgroepen zijn tegengekomen, toen Thomas de groep verliet om een ​​aparte vocale groep te vormen genaamd Enchantment met Jobie Thomas. Beide versies van Enchantment blijven over de hele wereld optreden. Hoewel hun tijd bovenaan de R&B-hitlijsten kort was, maakte Enchantment zeker indruk met een reeks weelderige, buitengewoon goed uitgevoerde nummers die meer dan vier decennia na het hoogtepunt van de groep nog steeds geweldig klinken. Wij condoleren de familie van Walter Jones en danken hem voor zijn bijdrage aan de wereld van de soulmuziek.Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media