Ledisi brengt eerbetoonalbum van Nina Simone uit, “Ledisi Sings Nina”

Spread the love

Op 23 juli 2021 brengt Ledisi, de in New Orleans geboren en in Oakland opgegroeide zangeres, een ode aan de legendarische Nina Simone met het album Ledisi Sings Nina. Ledisi Sings Nina, met zeven sociale en persoonlijke nummers uit Simone’s gevierde liedboek, is een fijn bewerkte, op arrangementen gebaseerde verzameling opgenomen in Nederland, Los Angeles, Londen en New Orleans – voor en na het begin van de pandemie. Het balanceert vrolijke, bigband-energie met atmosferische balladry en aandacht voor historisch detail dat erin slaagt de muziek bij te werken voor een modern hiphop/R&B-tijdperk. Met de kracht van Ledisi’s stem blijven de boodschappen van Simone’s muziek – van persoonlijke empowerment en collectief protest – relevant voor een BLM-generatie die met dezelfde harde uitdagingen en bittere strijd van de jaren zestig wordt geconfronteerd.

Tijdens de uitvoeringen op Ledisi Sings Nina profiteert de zangeres van topondersteuning in verschillende contexten: de meeste nummers bevatten het wereldberoemde Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley met arrangementen van Jochen Neufer en anderen. “I’m Going Back Home” bevat het all-star New Orleans Jazz Orchestra onder leiding van Adonis Rose. “Four Women” wordt aangedreven door Ledisi in het gezelschap van drie vocalisten van gelijke autoriteit: Lisa Fisher, Lizz Wright en Alice Smith. “Wild Is The Wind” – met Spaanse gitaar, piano en drums – is de enige live-opname van het album, afkomstig van de speciale PBS-uitzending van 2020 Ledisi Live: A Tribute to Nina Simone.

Ledisi Sings Nina – het tiende album van de zangeres – sluit meer dan een jaar van indrukwekkende prestatie af, waaronder (in omgekeerde volgorde): het behalen van een Grammy voor beste traditionele R&B-uitvoering met de single “Anything For You” in maart 2021 (haar eerste na twaalf nominaties !) Met de hoofdrol in haar eerste PBS TV-special, Ledisi Live: A Tribute to Nina Simone in december 2020. Optreden als onderdeel van een sterrencast van artiesten en activisten op HBO’s Between the World and Me, een poëtische bewerking van Ta-Nehisi Coates’ baanbrekende boek, in november 2020. Uitgave van het album Wild Card, de debuutopname op haar eigen label Listen Back in augustus 2020. Publicatie van haar tweede boek, Don’t Ever Lose Your Walk: How To Embrace Your Journey, op haar Chinwe’ya Publishing imprint, in januari 2020.

Ledisi Sings Nina dient ook als een onvermijdelijke carrièrestap voor een zangeres die zich net zo voorbestemd voelt om zangeres te worden, als om zich te concentreren op de muziek van Nina Simone en deze te vieren. Ze herinnert zich dat ze werd gewekt door haar moeder die de tekst van een protestlied van Simone zong. “We woonden in een jachtgeweerhuis in New Orleans en mijn moeder maakte ons wakker door te zingen ‘… en iedereen kent Mississippi Goddam!’

“Later hoorde ik dat het Nina was. Maar toen ik haar in het echt hoorde, was ik nog erg jong – in Oakland van in de twintig. Ik was depressief, mijn leven was een puinhoop en ik hoorde haar op de radio ‘Trouble in Mind’ zingen. ‘ Ik hoorde het leven daarbinnen. Het maakte me wakker. Ik voelde me ontmoedigd omdat ik anders was, omdat ik de excentriekeling was die van elke stijl hield – blues en jazz en Broadway en hiphop. Ik had in elke club in de Bay Area gezongen, deed elk optreden. Nina’s stem zei tegen me dat ik niet alleen was. Haar stem redde mijn leven en maakte me wakker en leerde me onbevreesd te zijn. Ik had twee stuks bagage en verhuisde daarna naar New York City.’

Ledisi Sings Nina is het hoogtepunt van een reeks projecten die de diepte onthullen van Ledisi’s voortdurende gevoel van dankbaarheid en schuld aan de vrouw geboren Eunice Kathleen Waymon, die Ledisi haar ‘shero’ noemt. In de afgelopen acht jaar heeft Ledisi populaire tribute-shows aan Simone geproduceerd en getourd, en concerten gegeven op televisie, in grote concertzalen en op muziekfestivals, waarbij ze de liedjes van Simone vertolkte en haar belang en geschiedenis uitlegde. In 2019 schreef en speelde ze in de autobiografische theaterproductie The Legend of Little Girl Blue die drie weken duurde. “Wat ik nu doe met mijn versie van haar muziek, is het eren met mijn eigen ervaring”, zegt Ledisi, “wat betekent aanraken en ermee instemmen en naar een nieuwere versie gaan.”

Eerbetoon aan, en het belichamen van grote zwarte vocalisten van historisch formaat, is een specialiteit van Ledisi geworden. In 2014 speelde ze Mahalia Jackson in de film Selma en in 2020 was ze Patti Labelle in de dramatische serie American Soul van BET. Ze geeft toe dat het spelen van een legende heel anders is dan hulde brengen. “Als je acteert, moet je het personage zijn, het gaat helemaal niet om jou. Het is het moeilijkste om te doen, omdat mensen het geweldig vinden als ik covers maak, maar ik wil dat ze weten dat ik altijd Ledisi ben terwijl ik ze eer.”

Maar haar relatie met een speciale zangeres is anders dan alle andere.

“Ik heb Mahalia gespeeld, maar ik ga naar een ander niveau als ik iets moet doen waarbij Nina betrokken is. Het is gek. Voor mij heb ik Broadway en films en mijn eigen muziek gedaan, maar hoe het ook is alsof ze hier is geweest de hele tijd. Er zijn tijden geweest dat ik Nina heb vermeden, proberend om haar muziek heen te gaan. Elke keer als ik mijn eigen ding doe, komt haar energie omhoog

Order link for Ledisi Sings Nina: https://ledisimusic.lnk.to/LedisiSingsNina

LEDISI TOUR DATES:
7/24/21 Los Angeles CA The Hollywood Bowl
7/31/21 Newport RI Newport Jazz Festival at Adams State Park
8/17/21 San Diego CA The Rady Shell at Jacobs Park
1/14/22 Miami FL Adrienne Arsht Center for the Performing Arts of Miami- Dade County (Knight Concert Hall)
3/26/22 Chandler AZ Chandler Center for the Arts

TRACK LIST:
1 Feeling Good
2 My Baby Just Cares For Me
3 Ne Me Quitte Pas
4 Wild Is The Wind (live)
5 Work Song
6 Four Women
7 I’m Going Back Home

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media