DENIECE WILLIAMS: ‘FREE – THE COLUMBIA/ARC RECORDINGS 1976-1988

Spread the love

Oorspronkelijk afkomstig uit Gary, Indiana, vierde Deniece Williams eerder deze maand haar 70e verjaardag; een opmerkelijke persoonlijke mijlpaal die samenvalt met de release van deze geweldige 8-CD retrospectieve van David Nathan’s geduchte SoulMusic-label.

Geboren als Deniece Chandler en opgegroeid met gospelmuziek, maakte Williams tussen 1968 en 1970 een aantal indie-singles onder haar geboortenaam voor de in Chicago gevestigde Lock and Toddlin’ Town-labels voordat ze zich in 1972 bij de achtergrondzanggroep Wonderlove van Stevie Wonder voegde. Ze bleef drie jaar bij hen. jaar voordat Earth, de belangrijkste man van Wind & Fire, Maurice White, haar hielp een deal te sluiten met Columbia Records. Ze bleef twaalf jaar bij het grote label en bracht in die tijd elf albums uit, die zijn samengebracht in ‘Free: The Columbia/ARC Recordings’.

Voor deze schrijver is Williams’ debuut-LP, het door Maurice White geproduceerde ‘This Is Niecy’ – waarmee de boxset wordt geopend – een uniform briljant album dat nu net zo fris klinkt als in 1976. De onbetwiste hoeksteen is ‘Free, ‘ een grote trans-Atlantische soulhit die de etherische stem van Williams benadrukte en die al snel haar kenmerkende nummer werd. ‘Songbird’ uit 1977 – een uitstekend maar ondergewaardeerd album dat ook door White werd begeleid – volgde een soortgelijk stilistisch traject maar was niet zo succesvol, maar in 1978 scoorde ze een Amerikaanse pop- en R&B-hitlijst met ‘Too Much, Too Little, Too Late ,’ een duet met de legendarische crooner, Johnny Mathis. Het kwam van het gouden album ‘That’s What Friends Are For’ van het paar, dat ook in de boxset zit.

Daarna werkte Williams met verschillende producers, die verschillende achtergronden creëerden voor haar engelachtige stem: er waren Ray Parker Jr en David Foster achter ‘When Love Comes Calling’; Thom Bell op twee albums, ‘My Melody’ en ‘Niecy’; en George Duke op ‘I’m So Proud’ en ‘Let’s Hear It For The Boy’. Het titelnummer van het laatste album stond op de soundtrack van de film Footloose uit 1984 en werd bijgevolg een enorme wereldwijde hit. (In de VS was het zowel een pop- als R&B-nummer 1). Met zijn drummachines en synthesizers stond ‘Let’s Hear It For The Boy’ ver af van de organische benadering van de zangeres in de late jaren ’70, maar het bracht haar muziek naar een bredere, meer popgerichte demografie.

De pop-meets-R&B-inslag en het gemechaniseerde productiegeluid gingen door op de laatste drie albums van Williams; ‘Hot On The Trail’, ‘Water Under The Bridge’ (uitgebreid door de producer van Culture Club, Steve Levine) en ‘As Good As It Gets’, wat de Motown-achtige dancehit ‘I Can’t Wait’ opleverde. album met productie door het ex-Time-lid en deskundige balladschrijver, Monte Moir, verantwoordelijk voor Alexander O’Neal’s ‘If You Were Here Tonight’; Moir bracht een kenmerkende Minneapolis-sfeer op het album op verschillende stukken, waaronder het beklijvende ‘All I Need’ en ‘It’s You I’m After’.

De laatste schijf in de boxset is gewijd aan bonusmateriaal; talrijke enkelvoudige versies en uitgebreide 12″-mixen die verzamelaars tevreden moeten stellen. Zoals je van SoulMusic mag verwachten, bevat het pakket een omvangrijk, met foto’s gevuld boekje met lange liner notes met nieuwe citaten van de zangeres en een deel van haar achterkamerteam.

‘Free’ is een indrukwekkend monument voor een bijzondere carrière. Het functioneert als een tijdmachine die de luisteraar terugvoert naar 1976, het jaar waarin de carrière van Deniece Williams begon; van daaruit neemt het ons mee op een reis door een verscheidenheid aan verschillende muzikale landschappen en productiestijlen. De enige constante is de onmiskenbare stem van Deniece Williams; een honingzoet maar soulvol en diep spiritueel instrument dat vandaag helaas zwijgt. (Haar laatste album kwam veertien jaar geleden uit). Terwijl haar vele toegewijden geduldig wachten op het volgende muzikale hoofdstuk van de zangeres, herinnert deze overtreffende trap ons aan haar formidabele talent.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media