Juli 1979: Donna Summer’s ‘Bad Girls’ maakt het goed

Spread the love

Donna Summer behoorde in 1979 tot de beste popsterren ter wereld, zelfs toen disco zijn seizoen van invloed op de hitlijsten en het populaire bewustzijn begon af te bouwen. Hoewel Summer vooral bekend stond om haar dancehits (“Love to Love You Baby”, “I Feel Love”, “Last Dance”, enz.), waren haar beste singles – en ze had er nogal wat – gewoon geweldige popmuziek. In 1979 bracht ze een geweldig popalbum uit – misschien wel haar grootste – in de viervoudig platina-hit Bad Girls.

De eerste single van Bad Girls was de dance-rockhit ‘Hot Stuff’. Het nummer is gebouwd op een disco-fundament – luister naar de knallende basgroove en de gestage dansbeat – met lagen rockgitaar, om nog maar te zwijgen van een solo van Steely Dan/Doobie Brothers-gitarist Jeff “Skunk” Baxter die eroverheen is gemixt. En omdat het een Giorgio Moroder-productie is, zijn er enkele belangrijke dramatische elementen in de mix, zoals een humeurige keyboard-hook en een dringende zang van Summer.

Zoals te verwachten was, ging het nummer naar nummer 1, net als het album Bad Girls, in slechts de zesde week op de Billboard 200-albumlijst. Ze stonden echter niet tegelijkertijd aan de top van hun respectieve hitlijsten; Supertramp’s Breakfast in America stond op het hoogtepunt van de albumlijst tijdens de drie niet-opeenvolgende weken van “Hot Stuff” bovenaan de Billboard Hot 100-hitlijst.

Summer heeft de geweldige prestatie geleverd om zowel de nummer 1-single als het album tegelijkertijd te hebben. Ze deed het in de week van 14 juli 1979, toen de tweede single van Bad Girls – het titelnummer – de top van de Hot 100 bereikte op hetzelfde moment dat het album midden in zijn eigen periode van zes niet-opeenvolgende weken stond bovenop de albumgrafiek.

Weinigen die die zomer radioluisteraars en/of vaste gasten op de dansvloer waren, kunnen de song “Toot Toot! Ah! Beep Beep!” vergeten. refrein, het politiefluitje erachter, of Summer’s brutale stem. In tegenstelling tot ‘Hot Stuff’ was ‘Bad Girls’ een rechttoe rechtaan dansnummer, zonder gezeur of verontschuldiging, en het was een enorme hit, die de top van de Hot 100 bereikte en daar vijf weken bleef.

Het album Bad Girls had nog een hit (“Dim All the Lights”, dat nummer 2 werd). Van daaruit nam Summer afscheid van haar platenmaatschappij (Casablanca), bracht later in 1979 een greatest hits-pakket uit en stapte over naar een nieuw label (Geffen) dat haar de vrijheid zou geven om zich artistiek uit te breiden. Ze had meer hits terwijl ze haar muze volgde (en nog minstens één geweldig album – The Wanderer uit 1980), maar haar status als legende werd genaaid met de muziek en de hitparadeprestaties van Bad Girls.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Social Media