Morris Hayes: “Welcome 2 America is een belangrijk record”

Spread the love

Morris Hayes: “Welcome 2 America is een belangrijk record” Opgenomen in 2010 en daarna weer in de Vault gestopt, werd het niet-uitgebrachte album van Prince Welcome 2 America 11 jaar later uitgebracht. Co-producer van het historische New Power Generation album en keyboard, Morris Hayes onthult de inhoud en achter de schermen voor Funk ★ U. ★★★★★★★ Funk ★

U: Welcome 2 America is al meer dan tien jaar niet uitgebracht. Wie had het idee van de release in 2021? Morris Hayes: De beslissing komt van de Prince Estate, die dit album in de Vault vond tussen al het onuitgebrachte materiaal dat jarenlang was opgeslagen. Deze plaat is meer dan tien jaar geleden opgenomen, maar ik ben erg blij dat hij vandaag is uitgebracht, en ook een beetje trots dat het de opvolger is van de heruitgaven van Purple Rain, 1999 en Sign Of the Times. Dit album komt als een verrassing voor de fans, maar jullie moeten ook verrast zijn geweest toen Prince je vroeg om het te coproduceren. Ja natuurlijk ! Op een lenteavond in 2010 was ik rustig thuis aan het uitrusten toen Prince me belde en vroeg: ‘Morris, ben je vrij? Kom naar Paisley Park, ik wil dat je naar iets luistert. “Ik woon in de buurt en stapte in mijn auto. Toen ik parkeerde op de parkeerplaats bij Paisley Park, zag ik Prince in zijn auto, een Cadillac. Hij gebaart dat ik naar voren moet komen, stopt dan een cd in de autoradio en legt me uit dat hij zojuist nummers heeft opgenomen met bassist Tal Wilkenfeld, die hij fantastisch vindt, en drummer Chris Coleman, die Tal hem had voorgesteld. Vervolgens beschrijft hij elk nummer en de thema’s die het behandelt voor mij, en vraagt ​​​​me vervolgens om het te coproduceren door toe te voegen of te verwijderen wat ik denk dat nuttig of overbodig is. Ik was in shock. Morris bij soundcheck door Peter Lodder (1) Morris Hayes Dit was een primeur, aangezien Prince niet gewend was de productie van zijn albums uit te besteden. Ik geloof dat Kirk Johnson een paar extra producties voor sommige titels had gedaan, en Josh Welton heeft later bijgedragen aan Hitnrun Phase 1, maar destijds redeneerde ik niet in die termen.

Sinds ik in 1992 bij de NPG kwam, had ik met Prince en de band aan veel nummers gewerkt, maar hij had nog nooit tegen iemand gezegd: “Neem deze cd en werk er samen met jou aan.” “Tot nu toe stond hij achter je schouder om je aanwijzingen te geven, en vooral om je te vragen zo snel mogelijk te gaan (lacht)! Ik had net een thuisstudio opgezet en kon rustig aan één track per dag werken, zonder dat Prince mij beïnvloedde. Elke keer dat ik een titel af had, legde ik hem voor, en als hij tevreden was, ging ik verder met de volgende. Ik hield elke dag mijn vingers gekruist, maar uiteindelijk ging alles goed. Het ruilen ging heel gemakkelijk. Waarom denk je dat Prince je zo’n kans heeft gegeven? Ik denk dat hij me als muzikant vertrouwde, maar ik denk ook dat het een test was. Hoe dan ook, als iets hem niet aansprak, werd je werk voor altijd begraven. Hij gaf me mijn kans, en ik hield echt van die nummers die erg rauw en organisch waren. De instrumentatie was live, bestaande uit onbewerkte drums en bas, absoluut sublieme gitaren en achtergrondzang van de meiden (Shelby J, Elisa Fiorillo en Liv Warfield, red.). Deze titels waren bijna klaar, maar ze waren erg ruw en ik wou dat ze zo zouden blijven omdat Prince belangrijke onderwerpen ter sprake bracht. Hij werd niet gezien als een politiek artiest, maar zijn sociale geweten komt echt tot uiting in de teksten op dit album. Vanaf dat moment was het mijn taak als coproducent om zijn boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Welcome 2 America, de titel waarmee het album opent, kondigt de muzikale kleur van het geheel aan. Ik heb zojuist wat rare drumopstellingen en keyboardpartijen toegevoegd omdat al het andere er al was. Het is een zeer minimalistische titel, in lijn met enkele van zijn grootste hits, waaronder “Kiss” en “Sign of The Times” en de tekst, die sociale media oproept, is zeer nauwkeurig. Prince beschrijft de groeiende kracht van digitale platforms, iPhones en iPads in ons dagelijks leven en zijn analyse is visionair, want hun kracht is vandaag de dag nog groter dan tien jaar geleden. “(Running Game) Son of a Slave Master”, het volgende nummer, is bijna een Prince met Prince, omdat het voornamelijk wordt uitgevoerd door Shelby J. In die tijd was Prince nauw betrokken bij Shelby en de NPG-backingvocalisten op het podium en in de studio. Hij gaf ze veel ruimte en liet ze leadnummers zingen, wat niet meer was gebeurd sinds Rosie Gaines in de band zat.

Hij vertrouwde hen en werd waarschijnlijk ook geïnspireerd door Sly and the Family Stone voor de verdeling van de stemmen. Dus in “(Running Game) Son of a Slave Master,” verliet Prince Shelby als leadzanger en zong hij een paar harmonieën, maar zo zag hij het lied voor zich. De invloed van Curtis Mayfield is heel duidelijk op dit nummer, misschien zelfs meer dan in “Born 2 Die”, het volgende nummer. Ja, maar Prince noemde Curtis Mayfield vooral over “Born 2 Die”. Hij bracht echt veel tijd door op internet en na het zien van een YouTube-show waarin filosoof Cornel West zei: “We zijn dol op onze broeder Prince, maar hij is niet Curtis Mayfield.” ” Is dat zo ? Ik zal het hem laten zien…’ (lacht). Hij ging de uitdaging aan door een lied te schrijven over sociaal onrecht. De eerste keer dat ik “Born 2 Die” hoorde, begreep ik meteen wat ik moest doen. Ik heb toen mijn versie voor hem gespeeld en in de meer dan twintig jaar dat ik met Prince heb samengewerkt, heb ik nog nooit zoveel complimenten van hem gekregen. Hij was zo blij dat hij me bedankte door me bij de schouders te nemen en te zeggen: “Je bent Duke Ellington!” (Lacht). Bij de eerste luisterbeurt klinkt “1000 Light Years From Home” bekend in de oren, want het is de coda voor “Black Muse”, die in 2015 verscheen in Hitnrun Phase 2. “1000 Light Years From Home” is in feite een voortzetting van “Black Muse”, die rond dezelfde tijd werd opgenomen, maar tijdens een andere sessie met John Blackwell op drums.

Het idee om jaren later een track op een album te vervangen lijkt misschien onlogisch, maar alles komt overeen met Prince, die ook erg gehecht was aan het begrip album. Hij had een interview met Beyoncé gehoord waarin ze uitlegde dat mensen tegenwoordig liever titels consumeren, en hij was erg overstuur. Welcome 2 America is een typisch voorbeeld van een album op zich, met sociale en politieke thema’s verbonden door een echte geluidsidentiteit. “Stand Up and B Strong” is een cover van de groep Soul Asylum. Opnieuw wordt het gedomineerd door de koren van het trio. Hebben ze hun delen live opgenomen met de band? Ik was niet fysiek aanwezig tijdens deze sessies en voegde er ook niets aan toe, maar ik begreep dat Shelby, Elisa en Liv hun opnames live zongen in de studio met Prince, die de sessie produceerde, Tal en Chris. Hij had ze vóór de opnames naar de liedjes laten luisteren en ze hadden heel weinig tijd gehad om hun teksten te repeteren. Ze zijn uitzonderlijk en het resultaat is zeer vloeiend. Hoe heb je deelgenomen aan “Check the Record”? Het is een waanzinnig nummer, en misschien wel een van de moeilijkste nummers om op dit album te produceren: Chris is op drums, maar het paste niet goed op de cd die Prince me gaf. Ik had geen toegang tot de afzonderlijke nummers van dit album, alleen een snel gemixte cd, wat voor wat technische problemen zorgde.

Ik moest bijvoorbeeld op een bepaald moment percussie invoegen om de drums het tempo te laten inhalen. Het is zo subtiel dat je het nauwelijks beseft, maar het verschil is merkbaar in vergelijking met de originele versie die Estate in de eerste opstelling van het album wilde plaatsen. Ik heb ook een aambeeldachtig keyboardgeluid toegevoegd en ik hou echt van dit effect, waar Prince ook erg van hield. Heb je een aantal titels herwerkt voor de release van Welcome 2 America? Ja. Toen de Prince Estate me de definitieve tracklisting voor het album speelde, merkte ik een paar dingen op die Prince in de postproductie had toegevoegd, evenals enkele tekstwijzigingen, maar mijn interventies waren grotendeels ongewijzigd gebleven.

Net zoals “Hot Summer”, was “Same Page, Different Book”, misschien wel het grappigste nummer op het album, al op internet uitgebracht voordat het op Welcome 2 America verscheen. O mijn God ! Prince liet Tal echt zijn zegje doen over “Same Page, Different Book”. Hij zei tegen haar: “Doe je ding voor elke pauze. Laat het gewoon in het gat vallen! (Lacht). Ze is echt moordend op dit nummer. Nogmaals, ik heb een paar keyboards, percussie en effectpartijen toegevoegd, in een poging het simpel en funky te houden. Was Prince van plan om Tal Wilkenfeld en Chris Coleman in te huren voor een tour? Ik geloofde er eerst in, want meestal als Prince een album opneemt met een nieuwe band, wordt die band de nieuwe band van de NPG. Het liep deze keer niet zo af, waarschijnlijk omdat Tal veel gevraagd was door andere artiesten, vooral Jeff Beck, en hetzelfde gold voor Chris, die ook een erg strak schema had. En als je met Prince werkte, moest je 100% beschikbaar zijn, 24 uur per dag. “When She Comes”, de enige ballad van het album, verschijnt in een andere en minder gearrangeerde versie dan die in Hitnrun Phase 2 in 2016. Oh, Man… Deze versie is veel beter. De staat had aangeboden om deze versie opnieuw te gebruiken, maar ik legde hun uit dat degene die ik had veel beter was en ze hebben het uiteindelijk in dit album opgenomen. Toen Prince het voor me speelde in zijn auto, zei ik: “Ik zal die baan niet aanraken. Het is een van je beste ballads in lange tijd en verdiende het om gearrangeerd te worden door Clare Fischer”.

Hij antwoordde: “Ja, ik had het naar Clare moeten sturen”, en hij stopte het in de kluis. 08-Prince-W2A-copyright-The-Prince-Estate-photo-credit-Kevin-Mazur-1000×600 Prince op het podium in 2011 “1010 (Rin Tin Tin)” is een van de hoogtepunten van het album. Het is ook moeilijk voor te stellen dat Prince zich liet inspireren door de beroemde Duitse herder uit de tv-serie om een ​​lied te schrijven! (Lacht). Dit nummer, zoals “1000 Light Years From Home”, “Yes” en “One Day We’ll All Be Free”, komt uit The State en stond niet op de cd die ik van Prince kreeg. Ik meen het toen gehoord te hebben, maar het is nooit uitgekomen. Dit is een eenvoudig overzicht van de omvang van de Vault. Zijn er andere albums van hetzelfde genre, dat wil zeggen, volledig afgerond en klaar om te worden uitgebracht, in de Vault? Ja, je hebt geen idee! Ik denk met name aan een heel album met oa Maceo Parker… Enkele weken voor Welcome 2 America nam Prince het album 20Ten op, dat in juli 2010 exclusief in Le Courrier international werd uitgebracht. Hoe zou je deze twee albums vergelijken? Welcome 2 America is enorm superieur. Ik ben niet zo’n fan van het totaalgeluid van 20Ten, waar nog een aantal mooie nummers in zitten. Welcome 2 America is ambitieuzer: de boeiende teksten, organische geluiden en de betrokkenheid van Tal en Chris hadden destijds iets nieuws in de productie gebracht. Welcome 2 America is een belangrijk record. Interview door Christophe Geudin Prince Welcome 2 America (NPG Records / Legacy Recordings) ***. Verkrijgbaar vanaf 30 juli op cd, dubbel vinyl, digitale versies en Deluxe CD / LP / Blu-Ray boxset.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media