Rick Astley haalt een miljard views voor “Never Gonna Give You Up”

Spread the love

Hoeveel nummers zijn er die iconisch zijn geworden in twee verschillende tijdperken? Rick Astley’s wereldwijde culturele fenomeen ‘Never Gonna Give You Up’ is een van de meest definitieve voorbeelden. Het was een absolute hit toen Rick het in 1987 voor het eerst uitbracht als zijn debuutsingle. Hij schoot naar #1 in 25 verschillende landen, waaronder vijf weken bovenaan de UK Singles Chart, en bereikte binnen enkele weken de gouden status.

In het internettijdperk is het een eigen leven gaan leiden. Een onwaarschijnlijke mix van klassieke songwriting, een meme-waardige video vol mode uit de jaren 80 en geweldige dansmoves, en de opkomst van Rickrolling maakte het tot een zeldzame virale sensatie waar mensen zich gewoon niet op vervelen.

Als gevolg hiervan heeft ‘Never Gonna Give You Up’ nu het verbluffende aantal van een miljard views op YouTube overschreden – een mijlpaal die werd bereikt in de buurt van de 34e verjaardag van de oorspronkelijke release van het nummer op 27 juli 1987. Het is een van de weinige video’s uit het pre-YouTube-tijdperk die een miljard views hebben bereikt: A-Ha’s ‘Take On Me’, Nirvana’s ‘Smells Like Teen Spirit’ en Queen’s ‘Bohemian Rhapsody’ zijn opmerkelijke voorbeelden. Zelfs ‘Thriller’ is er nog niet.

Rick zegt: “Ik ben nogal een big deal.”

Rick herdenkt de prestatie met twee releases. First is een nieuwe ‘Never Gonna Give You Up’ limited edition gesigneerde, genummerde en gekleurde 7” vinyl single. Nu beschikbaar om hier te pre-orderen, wordt de 7” ondersteund met de Pianoforte-versie van het nummer, dat oorspronkelijk op zijn 2019-compilatie ‘The Best of Me’ stond.

Rick brengt binnenkort ook een nieuwe mini-documentaire uit over de video. Het bevat nieuwe interviews met Rick, songwriter/producers Pete Waterman en Mike Stock van SAW, videoproducer Andy Picheta en regisseur Simon West, die blockbusters maakte zoals ‘Con Air’, ‘Lara Croft: Tomb Raider’ en ‘ The Expendables 2’. In de nabije toekomst zullen meer deelnemers worden bevestigd.

Het moet onvoorstelbaar zijn geweest om te denken dat Rick nog steeds over het nummer zou praten en het zou uitvoeren toen hij het in oktober 1986 opnam met Stock, Aitken en Waterman. Na een trage start (het debuteerde op #34), groeide het snel in populariteit voordat hij slechts drie weken later de nummer 1 bereikte.

De bijbehorende video is opgenomen in de buurt van Ladbroke Grove in Londen. Niet alleen trokken Ricks charisma en dans-als-niemand-kijkende energie de aandacht van mensen, maar het was zo ongewoon om een ​​21-jarige met een fris gezicht te zien met de stem van een zanger met jarenlange ervaring.

‘Never Gonna Give You Up’ kwam in 2007 weer op de voorgrond toen het fenomeen Rickrolling opkwam. Rick doet zelden zelf met Rickrolling, maar maakte een surrealistische uitzondering met een verrassingsoptreden op de Macy’s Thanksgiving Parade in 2008.

Nadat hij de muziekscene had verlaten om zich op zijn gezin te concentreren, maakte Rick in 2016 een comeback met het album ’50’. Het was een opmerkelijke terugkeer die hem voor het eerst in bijna 30 jaar de nummer 1 zag bereiken, toen het album de platina-status bereikte en de 400.000 verkopen overschreed. Het was ook een verbazingwekkende creatieve prestatie, aangezien Rick alle leadzang en instrumenten voor het album zelf schreef, produceerde en opnam. Diezelfde aanpak resulteerde in een ander Top 10-album toen ‘Beautiful Life’ in 2018 piekte op #6.

In 2019 vierde Rick zijn buitengewone verhaal met de release van de carrière-omspannende compilatie ‘The Best Me of Me’, met zijn vroege hitsingles naast recente fanfavorieten en diepe bezuinigingen. Rick zette zijn flair voor heruitvinding voort en nam onafhankelijk een reeks ‘Reimagined’ interpretaties van zijn liedjes, oud en nieuw, op voor de tweede schijf van ‘The Best of Me’. Hoewel Rick’s muzikale stijl in de loop der jaren is geëvolueerd, hebben de ‘Reimagined’-opnames aangetoond dat hoogwaardige songwriting altijd een essentieel kenmerk van zijn werk is geweest.

De afgelopen jaren heeft Rick de kracht van sociale media omarmd. Hij lanceerde tijdens de lockdown een TikTok-kanaal, dat nu zijn grootste sociale media-account is met 1,9 miljoen volgers en 9,9 miljoen likes. Het was rond die tijd dat hij de meest gewaardeerde post in de geschiedenis van Reddit kreeg, toen hij in 1989 een foto van zichzelf op een fiets in Las Vegas deelde. Hij werd nog steeds ontdekt door een hele nieuwe generatie met de hulp van een officiële ‘Never Gonna Give You Up’-emote voor ‘Fortnite’, die is gebaseerd op The Astley Shuffle-dans uit de videoclip.

Rick Astley’s langverwachte UK arena tour lijkt dit najaar eindelijk te gaan plaatsvinden. Het begint op 28 oktober in de First Direct Arena in Leeds en omvat gratis shows voor NHS-personeel en eerstelijnswerkers in The SSE Arena, Wembley (8 november) en de Manchester AO Arena (13 november), waarvoor alle tickets binnen 30 minuten dat ze beschikbaar zijn. Voorafgaand aan de tour zal Rick de headliner zijn van een prestigieuze show in Londen in de Royal Albert Hall. Zie zijn officiële website voor een volledige lijst met concerten en ticketdetails.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media