CHIC: Interview met klassieke Soul 1978

Spread the love

Persoonlijk interview met Nile Rodgers in het kantoor in Manhattan van de toenmalige publicist Simo Doe van Atlantic Records, juni 1978

Hoe Chic’s gesmokkelde single een discohit werd…

ONGEACHT of je nu een van de vele miljoenen mensen bent die nu regelmatig disco’s bezoekt op wat een enorm internationaal niveau is geworden, het is waarschijnlijk dat je in de afgelopen zes maanden ofwel “Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yosah , Yowsah)” of “Iedereen dans”. Beide platen hebben een geweldige acceptatie genoten in de pop- en r&b-hitlijsten en hebben ook veel mensen op de been gebracht in de bovengenoemde disco’s overal, wat bewijst dat het mogelijk is om over barrières heen te reiken en muziek te maken waar iedereen van kan genieten.

Dat is precies wat Chic – een team van vier man, één vrouw – wil doen. En zoals het nu gaat, lijkt het erop dat ze dat gaan bereiken! Woordvoerder Nile Rodgers (die meeschreef aan materiaal op het debuutalbum van de groep voor Atlantic, en ook co-produceerde met Bernard Edwards van een aankomend project over de hoofdvocalist van de groep, Norma Jean Wright) was meer dan blij om de lezers te informeren over precies precies hoe Chic is ontstaan.

“Teruggaand, Bernard en ik werken nu ongeveer zeven of acht jaar samen. We hebben elkaar ontmoet omdat de moeder van een vriendin van mij op het postkantoor werkte waar Bernard op dat moment werkte. We spraken elkaar aan de telefoon in die tijd – dat moet ongeveer 1969/1970 zijn geweest – maar we waren toen echt met andere dingen bezig. Ik had een soort jazz-fusion, met violen, een heleboel dingen en Bernard was in die funky R&B-trip. We hebben het toen gewoon nooit voor elkaar gekregen, maar een paar maanden later waren we toevallig bij hetzelfde optreden en we groeven elkaar meteen in het spel – ik dacht echt dat Bernard een goede bassist was. , toen we werden voorgesteld, herinnerde hij zich dat we elkaar aan de telefoon hadden gesproken – en hier waren we aan het graven in elkaars muziek, ook al hadden we aanvankelijk het gevoel dat we muzikaal onverenigbaar waren!”

Zo begon een lange vriendschap en muzikale samenwerking waarbij het duo enkele jaren achter de groep New York City werkte, later optredend met onder meer Carol Douglas. “Het was in 1972, nadat de groep een hit had gehad met ‘I’m Doin’ Fine Now’, dat we met hen zijn gaan samenwerken. Sterker nog, we speelden in de Playboy Club in Londen als een van onze allereerste optredens met de groep,” herinnert Nijl zich.

Als onderdeel van wat bekend werd als de Big Apple Band (waarvan zowel Nile als Bernard centraal stonden), toerde het genoemde duo uitgebreid door Europa en de VS totdat New York City uiteindelijk werd ontbonden. “Als we niet met de groep onderweg waren, bleven we bezig door demo’s met mensen te doen, van alles en nog wat”, waardoor we veel waardevolle ervaring opdeden die hen later goed van pas zou komen voor wat komen ging. Na een korte periode met dansartiest Carol Douglas, besloot het team dat het tijd was om wat dingen voor zichzelf te gaan doen.

“We hadden een nieuwe drummer en een nieuwe pianist nodig voor de Big Apple Band en we deden auditie bij een paar mensen. We hoorden dat Tony Thompson op dat moment met Labelle speelde – eigenlijk net voordat ze klaar waren om uit elkaar te gaan – en we hebben meteen zijn spelen. En toen hadden we Rob Sabino als onze nieuwe pianist en ook hij was uitstekend. Hij speelt nog steeds op al onze sessies, ook al gaat hij niet uit met de groep – en sindsdien hebben we een nieuwe pianoman , Raymond Jones die waarschijnlijk ook aan de sessies zal werken en met ons op pad zal gaan.”

De eenheid was in feite ongeveer acht maanden samen (“dit was in 1976 – rond de herfst”) voordat ze de dame ontmoetten die hun vrouwelijke zangeres zou worden: “We hadden een mannelijke zanger, maar eigenlijk was hij gewoon in solide r&b, soul en het weerspiegelde niet echt wat we probeerden over te brengen omdat we niet wilden dat onze muziek die rigide beperkingen zou hebben. We ontmoetten Norma via een wederzijdse vriend en ze had eerder gewerkt met mensen zoals The Spinners. Toen ze begin ’77 naar New York verhuisde, hoorden we haar en hielden we van de manier waarop ze klonk – dus we hadden eigenlijk de basis voor Chic.’

De groep had de naam al veranderd van Big Apple Band “omdat Walter Murphy – de man die “Fifth of Beethoven” uit had – een band had met dezelfde naam. We kwamen met “Chic” omdat we ten eerste een lettergreepnaam – omdat dat altijd impact heeft. En we wilden iets dat enkele van de ideeën weerspiegelde die we in onze geest hadden opgevoerd voor hoe onze eigenlijke show eruit zou zien. We wilden dat het het idee zou overbrengen van een leuke tijd hebben zonder dat frivool of gewoon campy. We wilden die zekere elegantie en we wilden benadrukken dat we gekwalificeerd waren als muzikanten, ook al benaderden we onze muziek luchtig, omdat we het belangrijk vinden dat mensen net zoveel van onze muziek genieten als wij.”

Met een nieuwe naam en met materiaal dat al klaar was, had het team met hulp van engineer Rob Drake in totaal vijf tracks in elkaar gezet. “Het eerste wat we deden was “Everybody Dance” en toen was er “Dance, Dance, Dance”, “Strike Up The Band”, “Est-Ce Que C’est Chic” en een versie van dat nummer uit ‘Porgy & Bess’, “Bess, You Is My Woman Now”. Natuurlijk waren we enigszins gehandicapt door het ontbreken van onbeperkte middelen, dus we realiseerden ons dat we een platencontract moesten krijgen om af te ronden wat we waren begonnen.”

Kom op de foto, Tom Cossi, die ene Blood Hollins als klant had, voor wie Chic wat studiowerk had gedaan. “Blood hoorde wat we aan het doen waren en groef het op en beval ons aan bij Tom – en hij bracht de banden onmiddellijk naar Jerry Greenberg op Atlantic – en we kregen onze deal!”

Natuurlijk was het niet zo eenvoudig, zoals Nile zich herinnert: “We waren afgewezen door veel gezelschappen die van “Dance, Dance, Dance” hielden, maar die geen verband konden houden met die instrumentale pauze in de plaat! Ze vroegen ons wat we nog meer hadden – en we konden het niet geloven omdat we vanaf het begin echt geloofden dat het een sterk stuk materiaal was. Sterker nog, het kostte ons zes maanden om te perfectioneren voordat we op de proppen kwamen met de voltooide versie omdat we wilden dat het de meest commerciële crossover-disco-inspanning was die we konden krijgen. Zowel Bernard als ik hadden veel tijd in disco’s over de hele wereld doorgebracht – met New York City – dus we konden ons echt inleven in wat mensen wilde daar horen. We maakten er een punt van om dat te doen omdat we wilden zien wat mensen aan het graven waren in de disco’s en de beste manier om dat te doen is door zelf te gaan kijken.”

Nile herinnert zich dat hij, voordat hij hun platencontract binnenhaalde, in de herfst van ’77 de Disco Convention in New York had bezocht, om te ontdekken dat exemplaren van de plaat – nog steeds niet uitgebracht – werden gesmokkeld en verkocht voor $ 15 per exemplaar! “Na een tijdje, met bedrijven die ons niet echt voor de plaat sprongen, hadden we het vertrouwen kunnen verliezen, maar we wisten dat waar we de plaat ook naar disco’s hadden gebracht, de reactie ongelooflijk was geweest! Toen we ontdekten dat het werd gesmokkeld, was dat echt het zegel. We wisten dat de plaat er zou komen wanneer deze uiteindelijk werd uitgebracht.”

Gelukkig hoorde Jerry Greenberg, de president van Atlantic, wat schijnbaar een heleboel andere platenmanagers niet hadden en tekende in september 1977 een deal met de groep. “Binnen twee weken hadden we een compleet album aan Atlantic geleverd omdat we echt hadden het allemaal klaar! We gebruikten de originele ritmetracks die we hadden geknipt en deden gewoon een deel van de zang op sommige van de stukken en voegden alle andere dingen toe – de strijkers enzovoort. We wisten het allemaal en stonden erop dat de plaat – “Dance” – een Top 10-popplaat zou worden – en gelukkig hadden we het niet mis.”

In feite, zodra het werd uitgebracht, was het bekende geluid van “Yowsah, Yowsah, Yowsah” te horen over de ether van Los Angeles tot Long Island en met de follow-up, “Everybody Dance” die een soortgelijke reactie had gekregen, was Chic aangekomen . “Er zijn zoveel dingen die we willen bereiken,” merkt Nile op, “Ten eerste willen we niet in die ‘disco’- of ‘r&b’-tas worden gestopt. Iedereen die naar ons eerste album luistert, zal de verschillende dingen horen die we hebben. hebben daar – zoals dat Braziliaanse nummer op het album “Sao Paolo”, “Strike Up The Band” dat een echt soul-achtig ding is. Nu dat hele universele concept is wat we ook in onze show willen opnemen – we we willen mensen iets leuks geven en we willen het hele spectrum muzikaal bestrijken omdat we allemaal zoveel verschillende muzikale invloeden hebben. Dat was echt een van de problemen die we eerder waren tegengekomen – toen we probeerden samen te werken met andere producers en arrangeurs. Ze konden nooit echt zien waartoe we in staat waren – ze wilden ons de hele tijd in een bepaalde formule opsluiten.”

Gelukkig heeft Chic voor iedereen bewezen dat ze met hun eerste plaat meer zijn dan zomaar een discoband – alleen al de acceptatie van hun eerste album geeft dat aan en maakt de weg vrij voor de mooie toekomst die Nile en Bernard voorspellen. “We hebben ons materiaal al opnieuw gepland voor het volgende album – en nogmaals, zodra het bedrijf ons vertelt dat ze klaar zijn voor het volgende, zullen ze het binnen twee weken krijgen omdat we al een veel van de basisritmetracks en de ideeën – we zijn er klaar voor! En ja, er zijn een paar dingen op het volgende album waarvan we denken dat ze zelfs sterker zijn dan “Dance, Dance, Dance” en “Everybody Dance”! Wij We zijn al begonnen met dat hele gedoe om een ​​voorraad materiaal tussen ons te hebben – we schrijven veel en we baseren veel van wat we in de studio doen op instinct en emotie, in plaats van iets een miljoen keer te herhalen.”

Nile vervolgt: “We hebben veel ideeën die we in onze muziek willen opnemen – die zullen duidelijk worden in onze volgende paar albums. Bovendien maken we ons – Bernard en ik – zorgen om echt meer betrokken te raken als producers. We hebben net Norma Jean’s soloalbum voor Bearsville Records af – en daar zijn we allemaal erg blij mee. En voor de toekomst willen we ons met allerlei dingen bezighouden – soundtracks, filmmuziek, het hele gamma. En wij zijn allemaal behoorlijk energiek, dus het zou geen probleem moeten zijn!”

Chic en zijn mentoren lijken alle juiste elementen in huis te hebben: een overvloed aan talent, sterk materiaal, goede vibes en een verlangen om muziek te maken waar mensen van zullen genieten.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media