ARETHA FRANKLIN: Rare Classic Soul 1977 Interview

Spread the love

Telefonisch interview, juli 1977

Een zeldzaam en exclusief interview met David Nathan. Aretha vertelt hem over haar nieuwe album, haar film- en tourplannen en het leven aan de westkust…

HOEVEEL echte supersterren ken je die in tien jaar tijd zo’n 21 gouden records hebben verzameld (gemiddeld twee per jaar), tien Grammy’s en talloze peilingen en prijzen hebben gewonnen – en die nog steeds sterk zijn?

Nee, verspil geen tijd door te gaan zitten tellen – want er is er maar één die we kennen! Haar naam is Aretha Franklin en ongeacht wat je zou kunnen horen, ze blijft de onbetwiste ‘Queen of Soul’ en verder is Aretha verhuisd naar wat alleen maar een legendarische status kan worden genoemd.

Het is waar dat Aretha de afgelopen jaren niet meer zo snel platen heeft uitgebracht als vroeger en dat ze nu selectiever is met touren. Maar na een periode van zeven of acht jaar non-stop activiteit (sinds ze bij Atlantic Records kwam en in 1967 begon met het verzamelen van dat goud), heeft iedereen het recht om het rustiger aan te doen en Aretha is geen uitzondering. Let op, we zeiden ‘langzamer’, we zeiden niet ‘stop’ en wanneer Aretha weer de studio’s in is gegaan, komt ze altijd met iets speciaals.

Vorig jaar verzamelde ze haar zevende gouden album voor de soundtrack voor “Sparkle”, geschreven en gecomponeerd door een ander genie van onze tijd, Curtis Mayfield. “Sparkle” voorzag Lady Soul van nog een superhit in het extra-soulvolle “Something He Can Feel”, waarbij al die geruchten werden verpletterd dat ze door verschillende kanshebbers op de zieltroon was onttroond!

En als 1976 een goed jaar was voor Aretha, begon ze 1977 met een knaller! Gekozen om te zingen op het inaugurele bal van president Jimmy Carter in januari, was het Aretha’s stem die het land betoverde toen ze aan het einde van het evenement ‘God Bless America’-accapella zong en het was een waar eerbetoon aan haar kunstenaarschap dat ze inderdaad was geselecteerd . Sindsdien is Aretha regelmatig te zien in tv-shows, heeft ze “The Midnight Special” gehost en was ze te zien in Johnny Carson’s beroemde “Tonight Show” en, goed nieuws voor alle fervente fans van Aretha, ze is net klaar met het werk aan een nieuw album. Het album “Sweet Passion”, in coproductie met niemand minder dan Lamont Dozier, is net uitgebracht in de VS en geeft Aretha nu al een stevige positie in de hitlijsten.

In een van de zeer zeldzame interviews die Aretha geeft – belde ze me op een avond spontaan om 18.30 uur terwijl ik rustig aan het dutten was en naar herhalingen van “I Love Lucy” zat te kijken, en ze maakte me helemaal gek! Sterker nog, ik moet bekennen dat ik aanvankelijk dacht dat het iemand was die een grap met me uithaalde!

Toen ik me realiseerde dat het inderdaad Aretha was die belde, vertelde ze me dat ze Lamont “heel gemakkelijk vond om mee samen te werken. Hij is echt een aardige vent en het was een plezier om de sessies te doen. Lamont bracht op een dag wat materiaal mee en we hebben het besproken, liedjes uitzoeken die ik leuk vond enzovoort. En dat is echt hoe we het deden. Bovendien had ik zelf een aantal nummers – er staan ​​er vier op het album, waaronder het titelnummer, “Sweet Passion”. “Meadows in The Springtime ” en we hebben ook “When I Think About You” opgenomen, wat we onlangs op de televisiespots deden”.

Bovendien bevat het album Aretha’s huidige hitparade in “Break It To Me Gently”, dat werd geproduceerd door niemand minder dan Mr Marvin Hamlish, die het nummer ook samen met Carole Bayer Sager schreef. Mr. Hamlish is natuurlijk de heer achter de themamuziek van “The Sting’s” en schreef ook een deel van de klassieker “Way We Were”. Aretha zegt dat ze niet overwoog om met Marvin samen te werken, op geen enkele manier uit de context: “Wat er gebeurde, was dat Marvin het nummer had en hij belde me op en zei dat hij het graag wilde horen en hij kwam langs en speelde het af. voor mij – en de volgende dag waren we in de studio om het op te nemen!”

Gezien de grote verscheidenheid aan materiaal dat Aretha in de loop der jaren heeft opgenomen, zou het natuurlijk een vergissing zijn om haar in één tas op te sluiten en te bedenken dat al haar producers R&B-georiënteerd zouden moeten zijn. Ik vroeg me af of ze er ooit aan had gedacht om met bijvoorbeeld Bacharach & David samen te werken. ‘Nou, dat zou een interessante combinatie kunnen zijn,’ zei Aretha. “Ik heb altijd het materiaal gegraven dat ze met Dionne [Warwick] hebben gemaakt en, zoals je weet, heb ik een aantal van hun nummers opgenomen. Het is de tekstuele inhoud die ik vooral leuk vind. Zie je, dat is wat echt iets voor mij betekent. Wat het nummer zegt – daarom kies ik mijn materiaal zo speciaal.”

Het materiaal op Aretha’s nieuwe album voldoet zeker aan haar gebruikelijke hoge normen en ze is erg blij met het album, in de verwachting dat ze in de toekomst misschien weer met Lamont zal samenwerken. Op dit moment, zegt Aretha, concentreert ze zich op “een rol spelen in een film. Dat is iets wat ik nu echt wil doen. Het heeft de hoogste prioriteit voor mij. En ik zou ook graag proberen een soundtrack te maken, weet je, een film scoren.”

Daarnaast zegt Aretha dat er de mogelijkheid is om binnenkort een tv-special te doen en is ze van plan om de komende weken op pad te gaan voor een aantal dates in verband met het Kool Jazz Festival: “Ik ben ook van plan om echt naar New York te gaan Binnenkort. De enige reden dat we er onlangs niet zijn geweest om op te treden, is het gebrek aan beschikbaarheid van een theater op Broadway, want dat zou ik graag willen doen. Het lijkt erop dat je ongeveer acht of negen maanden moet boeken van tevoren om een ​​opening te krijgen met alle toneelstukken die er zijn voor zulke lange runs, maar er is een mogelijkheid van een opening misschien in juni. Maar ik wil zeker teruggaan en daar optreden, en hier in Los Angeles, zodra we de juiste zalen kunnen krijgen. Ik wil zeker dat onze trouwe platenkopers weten dat we niet van plan zijn ze te vergeten!”

En voor het geval de vele Europese fans van Aretha zich buitengesloten voelen, heeft ze ook nieuws voor hen! “Ja, ik kom zeker later in het jaar terug”, zegt ze. “We zijn van plan om naar Engeland, Frankrijk, Zwitserland te gaan en een paar plaatsen waar ik nog nooit eerder heb opgetreden, zoals Oostenrijk en Denemarken. Ja, ik kijk er echt naar uit omdat ik daar al een tijdje niet ben geweest Het moet geweldig zijn”, zegt Aretha enthousiast.

Aretha woont nu ongeveer anderhalf jaar in Californië: “Ja, ik vind het hier heel leuk!” ze wees er snel op. “Het is echt leuk – de mensen zijn vriendelijk, ik vind het geweldig. Bovendien zijn er de open ruimtes, het gras, naast de natuur. Het doet me een beetje aan Detroit denken – dus ik denk dat het een thuis weg van huis is. Nee, dat doe ik niet’ Ik vind het niet te stil omdat we altijd bezig zijn met iets. Ik mis New York op het gebied van optreden, maar zoals ik al zei, we zijn van plan om dat snel recht te zetten.”

Aretha onthulde dat haar toekomstplannen “een aantal echte verrassingen bevatten! Als ik het je vertelde, zouden het geen verrassingen meer zijn, toch? Maar er kunnen dingen buiten de muziek zijn – de tijd zal leren wat we gaan doen!” ze lacht plagend. Eén ding zegt Aretha wel: “Het enige dat ik wil blijven doen, is goede platen maken” en dat is waarschijnlijk het beste nieuws voor alle miljoenen mensen over de hele wereld die de dame nog steeds erkennen als ‘Queen of Soul’ !

OPTREDEN BIJ HET INAUGURAL BAL VAN DE PRESIDENT JIMMY CARTER, 1977

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media