Jazz-saxofonist Kirk Whalum brengt nieuw vakantieproject uit “Hoe klinkt kerst?” | LUISTEREN!

Spread the love

Als we aan Kerstmis denken, denken we soms aan de bezienswaardigheden: de veelkleurige lichten die de ramen van de huizen van de buren omlijsten, de rij enthousiaste kinderen die wachten om op de schoot van de kerstman te zitten, de kerststal op het grasveld bij de plaatselijke kerk . Of misschien zijn het de geuren die het eerst ontstaan: versgebakken peperkoek, dennennaalden, een kalkoendiner in de oven.

Op zijn nieuwe album voor Artistry Music/Mack Avenue Music Group vraagt ​​GRAMMY® Award-winnende saxofonist Kirk Whalum hoe klinkt kerst? Op zijn tweede album met een vakantiethema beantwoordt Whalum die vraag niet op de verwachte manier – het opnieuw bezoeken van de meest bekende kerstliederen, degenen die hun welkom al de meeste jaren hebben versleten tegen de tijd dat Thanksgiving rondrent. In plaats daarvan vindt hij een meer spiritueel, introspectief geluid voor Kerstmis, een dat de melancholie erkent die vaak gepaard gaat met de kersttijd en het geloof dat zo centraal staat in zijn eigen vieringen.

“Je kunt praten over de bezienswaardigheden en de geuren, maar voor mij is het altijd een geluid dat me naar de ware betekenis van Kerstmis brengt”, legt Whalum uit. “Zelfs in april zet ik de kerstplaat van Nat King Cole op en dat brengt me rust.”

Hoe klinkt kerst? volgt Whalum’s vorige vakantiealbum, 2001’s GRAMMY® Award-genomineerde The Christmas Message. De afgelopen tien jaar heeft hij het seizoen regelmatig gevierd met zijn jaarlijkse “A Gospel Volgens Jazz Christmas” Tour. Het was dus alleen maar logisch om de kerstcanon opnieuw te bekijken met een hernieuwd perspectief, vooral na een seizoen waarin veel gezinnen de vakantie apart doorbrachten tijdens de pandemie.

“We moesten met Kerstmis buiten zitten”, zegt Whalum. “Ik realiseerde me tijdens de pandemie dat Kerstmis nu meer voor mij betekent dan ooit. Net als mijn geloof is Kerstmis een vanzelfsprekendheid voor mijn leven, en ik ben op zoveel manieren spiritueel geëvolueerd.”

Om die diepgaande evolutie te weerspiegelen, kwam Whalum opnieuw samen met producer/trompettist James McMillan, met wie hij ook werkte aan zijn monumentale album Humanité uit 2019, ook aan Artistry Music. De twee delen echter een vriendschap die veel verder teruggaat tot hun dagen touren in de blazerssectie voor het Britse popduo Everything but the Girl. Hun nauwe relatie, evenals hun ervaringen met het bedenken van de wereldomspannende Humanité, maakten McMillan de ideale medewerker voor dit laatste streven, dus keerde Whalum terug naar de studio van de producer in het Engelse kustplaatsje Hastings.

“Een van de belangrijkste punten die we met Humanité hebben gemaakt, was het feit dat er zoveel leven, cultuur en schoonheid is buiten jullie wereld. Ik zou willen zeggen dat het leven kan zijn om er iets van te leren kennen. Dus James had het idee om al deze meer obscure kerstliedjes aan het licht te brengen. Het gaf ons een geweldige kans om deze juwelen van kerstliedjes op te graven die buiten de Amerikaanse mainstream bestaan.”

Die onverwachte selecties omvatten de hymnen “A Babe is Born” en “Es Ist Ein Ros Gesprungen” en het hedendaagse christelijke lied “Thorns in the Straw”. Oorspronkelijk geschreven en opgenomen door de Britse singer-songwriter Graham Kendrick, is de laatste hier opnieuw vormgegeven met een helder jazzgevoel en zang door de broer van de saxofonist, zanger Kevin Whalum.

Familie staat centraal op het album als geheel, zoals het altijd is geweest in de carrière van Whalum. Op het titelnummer van het album, een van de twee nieuwe nummers die Whalum voor de gelegenheid schreef, is de neef van de saxofonist, acteur/zanger Kortland Whalum, de zanger, terwijl zijn zoon Kyle Whalum de bastaken op zich neemt.

“Mijn discografie gaat altijd over familie, en deze plaat is niet anders”, zegt Whalum. “Als ik muziek opneem, zou ik gek zijn om mijn zoon die met Kelly Clarkson speelt, mijn neef die op Broadway-shows speelt en mijn andere neef die met Bruno Mars speelt, niet te gebruiken.” (Whalums neef, trombonist Kameron Whalum, heeft het zo druk met zijn Bruno Mars-taken dat hij niet kon deelnemen aan How Does Christmas Sound? maar hij is een frequente gast op de projecten van zijn oom.)

Niet alle nummers waaruit How Does Christmas Sound? zijn zo geheimzinnig. Het tweede nummer is misschien wel het meest onverwachte van het album, een verloren bewerking van Mariah Carey’s “All I Want for Christmas”, dat het iconische kerstlied van zijn generatie is geworden. De eerbiedig trage versie van Whalum wordt een lied van geloof, gericht aan de redder van de saxofonist in plaats van een kerstliefhebber.

“Ik zou dat nummer waarschijnlijk nooit hebben opgenomen, hoewel het blijkbaar het populairste kerstnummer is sinds ‘Joy to the World'”, geeft Whalum toe. “Mijn dochter overtuigde me, en James was het ermee eens dat er goud in het lied te vinden was. Als je het vertraagt, denk je aan het materialisme en de verwachtingen rond Kerstmis, waardoor mensen zich soms leeg en teleurgesteld voelen. Dus eigenlijk zeg ik tegen Christus: “Je doet de dingen die ik nodig heb en vervul mijn grootste dromen, zodat als een geschenk meer dan voldoende is.” Het is gewoon zo dat ik vanwege dat grote geschenk ook deze andere geschenken, zoals mijn vrouw en mijn familie.”

De zingende tenor van Whalum vindt een intiem moment te midden van alle eindejaarsfestiviteiten op een weemoedig “What Are You Doing New Year’s Eve?” geholpen door de gevoelige piano van Mark Edwards en de fluisterende penseelvoering van Marcus Finnie op de drums. Hij schakelt over op fluit voor een bijgewerkte “God Rest Ye Merry Gentlemen” en wordt vergezeld door rijzende R&B-ster Chantae Cann op de hedendaagse christelijke favoriet “Mary Did You Know?” die door iedereen is opgenomen, van Kenny Rogers en Wynonna Judd tot Cee-Lo Green, Pentatonix tot Dolly Parton.

Het tweede origineel van Whalum, met tekst van Benita Hill, singer-songwriter uit Nashville, is de romantische ode “Seven”, met leadzang van Kevin Whalum, ondersteund door de rijke harmonieën van Take 6. een lied over hen als het zevende wereldwonder?” Walvis mijmert. “Het is het perfecte kerstcadeau.”

Bedacht in Whalum’s thuisstudio, is zijn unieke kijk op “Angels We Have Heard on High” een solo-tour-de-force gelaagde sopraan-, tenor- en baritonsaxofoon met percussie gegenereerd door het hameren van saxofoontoetsen, allemaal behendig uitgevoerd door Whalum zelf met begeleidingen van Edwards en McMillan. Het album wordt afgesloten met een gepassioneerde weergave van “In the Bleak Midwinter” met een zijdezachte textuur door het gitaarspel van Mark Jaimes.

Meer dan alleen maar een vrolijk rondje caroling, How Does Christmas Sound? is de poging van Whalum om een ​​moment van zoeken naar de ziel te bieden voor kerstvierders en een balsem voor degenen wiens vakantie niet zo helder schijnt.

“In het christendom hebben we deze prachtige hymne: ‘Er is een balsem in Gilead’, die zegt: ‘om de zondezieke ziel te genezen, om de gewonden te helen'”, deelt Whalum. “Ik wilde er een punt van maken om te vragen hoe Kerstmis klinkt als je hart verdrietig is, als je alles behalve vreugde voelt? Ik hoop dat het mensen op die manier beïnvloedt, dat het de luisteraars eraan herinnert dat God aan hen denkt.”

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media