Toen Nile Rodgers solo ging op ‘Good Groove’

Spread the love

In 1983 liep de band CHIC op zijn laatste benen, met de heersende popcultuurstandpunt dat de muziek waar ze het grootste deel van een decennium voor hadden gepresteerd – disco – dood was. Blijkbaar heeft niemand CHIC’s meesterbrein, gitarist en producer Nile Rodgers hiervan op de hoogte gebracht; hij stond op het punt een van de beste jaren van zijn carrière te beleven – David Bowie’s Let’s Dance, die Rodgers had gecoproduceerd, zou Bowie zijn grootste commerciële succes bezorgen, met een krachtige combinatie van dans en rockgrooves die een publiek over de hele wereld positief voor gekanteld.

Slechts een maand voordat Let’s Dance werd uitgebracht, bracht Rodgers zijn eerste soloalbum uit, waarvan de titel Adventures in the Land of the Good Grove een gebrek aan bereidheid van Rodgers betekende om weg te lopen van de dansvloer, of van de muziek die hem had gemaakt. een topproducer en first-call sessiegitarist. Tussen zijn plaat en die van Bowie gaf Rodgers zelfs aan dat de voeten van de luisteraars niet zouden stoppen met bewegen op zijn horloge – niet als hij er iets over te zeggen had.

Beschouw dit album dan als een soort dansmuziekmanifest. Het titelnummer gooit de handschoen naar beneden; door een hoop elektronische percussie weet Rodgers inderdaad een goede, strakke groove neer te zetten. Rodgers’ zang is meer een instrument dan een brandpunt, deels vanwege het refrein (“Old man, I want to go to / The land of the good groove”) dat zo vaak herhaald wordt, dat je gehypnotiseerd raakt om het te horen als gewoon een deel van het geluid. Uiteindelijk gaat het lied over het simpele plezier van dansen, een onderwerp waarmee Rodgers heel goed bekend was.

Inderdaad, het grootste deel van Adventures in the Land of the Good Groove gaat over dansen. “Beet” is dat zeker, met zijn drum-forward mix en Rodgers’ ritmegitaar die de anders spaarzame instrumentatie bij elkaar houdt.

“Rock Bottom” heeft natuurlijk een zware basaanwezigheid (met dank aan Rodgers’ CHIC-maat Bernard Edwards) en een smakelijke gitaarsolo. Nogmaals, het punt van de baan is beweging en verbinding met de groef; tekstueel is er heel weinig. Als je dit hoort en er is een dansvloer in de buurt, trek je ernaartoe; als dat niet het geval is, zul je merken dat je met je voet tikt zonder veel bewust na te denken.

Liefhebbers van slow dance, maak je geen zorgen – Rodgers heeft ook voor jou gezorgd. “My Love Song for You” is een mid-tempo slow jam duet met Sarah Dash dat de geliefden op de dansvloer wat dichterbij laat komen zonder dat ze zich er zelfbewust over hoeven te voelen.

Maar dat is slechts een intermezzo op een plaat die heel erg gaat over de magie die ontdekt kan worden tijdens een avondje dansen, als je maar de kans grijpt om naar buiten te treden en hun spullen te laten zien. Zoals Rodgers zingt: “It’s All in Your Hands.” Of, in dit geval, je voeten. Laten we dansen, zullen we?

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media