Today in Music History (6 oktober): Lionel Richie gaat solo

Spread the love

6 oktober 1982 – Lionel Richie gaat solo met debuutalbum

Hij stond aan de top van de wereld als leadzanger en belangrijkste songwriter voor The Commodores, maar op deze dag in 1982 voltooide Lionel Richie een langverwachte carrièrestap, werd soloartiest en bracht een massaal verkopend titelloos solodebuutalbum uit. Het begon een benijdenswaardige solocarrière die nu, vier decennia later, voortduurt.

Richie, een van de oprichters van de Commodores, was het hart van de meest memorabele muziek van die groep en leidde de band van zijn funky roots naar een zeer populaire pop/soul-sound, wat resulteerde in hit na hit van 1976-81. Nummers als ‘Easy’, ‘Three Times A Lady’, ‘Sail On’ en een dozijn andere nummers maakten van de Commodores een A-List act, en Richie diende als songwriter en zanger van een meerderheid van de hits van de band.

Na zijn geweldige duet met Diana Ross uit 1981, het stroperige “Endless Love”, werd het duidelijk dat zowel Motown als Richie een carrière voor hem planden buiten de Commodores, en een exit voor een solocarrière was onvermijdelijk. In samenwerking met de oude Commodores-producer James Anthony Carmichael, maakte Richie een debuutalbum dat alles was waar zijn nieuw gevonden volwassen hedendaagse fans op hadden gehoopt. Beginnend met de popballad “Truly”, was het een glinsterende pop/soul-schijf van begin tot eind. En terwijl sommige oude Commodores-fans sudderden bij het gebrek aan funk op de schijf, toonde Richie zich een meesterlijke schrijver van onweerstaanbare melodieën en vestigde hij zich stevig als een van de beste popzangers ter wereld. Op zijn best (zoals op het vaak vergeten juweeltje “You Are” en het mininummer “Just Put Some Love In Your Heart”), bevatte de schijf enkele van de meest melodieuze deuntjes van zijn tijd.

Het album van Lionel Richie zou de eerste van drie hitlijsten zijn, waarvan de grootste Richie’s Grammy-winnende tweede album, Can’t Slow Down, zou zijn; Hij zou ook de hoofdrol spelen bij het schrijven en zingen van de iconische “We Are The World”-opname.

Familieproblemen en de veranderende muziekmarkt vertraagden de trein van Lionel Richie vanaf het einde van de jaren 80, maar hij is nooit weggegaan en bracht populaire albums uit zoals het nummer 1 comeback-album van 2012, Tuskegee, een verzameling country-duetcovers van enkele van zijn grootste hits .

Richie’s universele aantrekkingskracht werd getoond tijdens een massale tour in 2019, waarbij hij bijna vijf decennia aan groeps- en solohits vierde, zelfs toen hij zijn 70e verjaardag vierde. En natuurlijk werd een groot deel van die tour besteed aan het uitvoeren van nummers van het album dat we vandaag vieren.Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media