Saxofonist Paul Taylor brengt nieuw project “EN NU DIT” uit op 5 november 2021 | LUISTEREN!

Spread the love

Meer dan 25 jaar in een geweldige, veelzijdige carrière waarin hij voortdurend de sonische grenzen verlegt van wat mogelijk is in de hedendaagse urban jazz, brengt saxofonist Paul Taylor ons zijn langverwachte nieuwe opname EN NU DIT op Peak Records.

AND NOW THIS, volledig gecreëerd via de uitwisseling van digitale bestanden tussen de in Las Vegas wonende Taylor en zijn oude muzikale compadre, medewerker, co-schrijver en producer Dino Esposito, toont de voortdurende verkenning van de saxofonist van een uitgebreide reeks dynamische dansbare grooves en ingewikkelde pop /elektronica-vibes. De tien nummers weerspiegelen volledig de manier waarop Taylor vooruitgang begon te boeken in zijn persoonlijke en creatieve leven, alsof hij in zijn woorden wilde zeggen: “we komen uit de pandemie, dit is wat ik heb gecreëerd, we trappen het terug in een hogere versnelling en we zijn meer open-minded in onze benadering van muziek dan ooit.”

Van de atmosferische soul en snelle funk van het titelnummer (met de gitaar van Brian Monroney) tot de zwoele flow van het slotnummer “Good Night”, AND NOW THIS viert ook de decennialange vriendschap en intuïtieve, vooruitstrevende muzikale chemie tussen Taylor en Esposito. Hun dynamische geschiedenis gaat terug tot toen ze in dezelfde band speelden als studenten aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas – en Taylor toerde in Esposito’s band toen hij eind jaren 80 een popster was die toerde met New Kids on the Block. Esposito is Taylor’s belangrijkste sonische co-architect sinds het debuut van de saxofonist in 1995 On The Horn en werkte vervolgens samen aan Pleasure Seeker (1997), Undercover (2000), zijn Peak Records-debuut Hypnotic (2001), Nightlife (2005), Prime Time (2011 ), vasthoudendheid (2014) en aftellen (2016).

Terwijl voor sommige artiesten songtitels op instrumentale urban jazz-releases slechts slim klinkende bijkomstigheden zijn, vertegenwoordigen de namen van elk nummer op AND NOW THIS het gevoel en de intentie van de muziek. Met zijn uitgekiende grooves en wervelende saxnoten in de haak, gaat “Friday@5” helemaal over dat moment waarop we uitklokken, onze weekendplannen maken en de vrijheid hebben om, zoals Taylor zegt, “te chillen en te ontspannen of een ritje te maken langs de kust.” Evenzo vertegenwoordigt “The Face of You” een nieuw facet van het steeds diepere kunstenaarschap van de saxofonist, een onderdompeling in een stedelijk exotisch landschap en een hypnotiserende, getextureerde synth-sfeer met zijn altijd aanwezige stijgende sopraan. Het volgende is “Epic Dream”, een groove van soundscape-effecten en stijgende sferen die pure dromerige escapist is.

Taylor vindt het leuk om te riffen over de manier waarop sommige van de andere titels samengaan om een ​​soort verhaal te creëren over hoe het project vorm kreeg: “Met Dino’s verbazingwekkende synth zwelt, is ‘Seize the Day’ dat perspectief dat we het afgelopen jaar allemaal hebben gekregen over de belang om in het moment te leven, en voor muzikanten gaat het erom altijd de beste versie van onszelf te zijn. De sfeer van ‘One Step Closer’ doet me denken aan die coole stepmuziek die uit Chicago kwam, maar thematisch gaat het natuurlijk om elke dag hard te werken om het werk af te maken of een droom te vervullen. Die engelachtige synthstemmen die Dino overal heeft gemaakt, zijn als onze speciale bemoedigers, die ons eraan herinneren dat we het kunnen en door moeten gaan. Covid is gebeurd en we konden niet samenkomen om op te nemen, maar we ‘Find a Way’ om dingen te laten gebeuren. Het is een soort lief romantisch deuntje dat ons vertelt, welke obstakels er ook op ons pad komen, we kunnen altijd dingen uitzoeken en er voorbij komen.”

Taylor’s belangrijkste muzikale invloeden zijn de afgelopen jaren wereldwijd populair geweest, geavanceerde DJ/producer/artiesten zoals wijlen Avicii, Tiesto en Regard. Als aanvulling op de negen inspirerende originelen van het nieuwe album, hebben Taylor en Esposito veel plezier en brengen ze een levendige, freewheelen nieuwe energie in een heruitvinding van “Ride It”, Regard’s wereldwijde hit-remix in 2019 van Jay Sean’s #1 UK R&B-hit uit 2008 die begon als een virale sensatie op TikTok. Taylor’s aanstekelijke draai omvat de soepele, soulvolle zang en snelle frasering van Jamie Jones van de GRAMMY-winnende groep All-4-One.

Het opmerkelijke aan die Taylor-Esposito-collabs is dat zelfs de eerste albums die ze samen maakten in de late jaren 90 en vroege jaren 2000 net zo sonisch en ritmisch innovatief klinken als een paar decennia geleden. Een populaire aanwezigheid in de hedendaagse urban jazz sinds het begin van de jaren 90 toen hij toerde en later opnam met Keiko Matsui, Taylor scoorde #1 Billboard-hits in de jaren 2010 met “Burnin'”, “Push To Start” en “Supernova” en had zijn eerste # 1 in de Billboard Contemporary Jazz Albums-hitlijst met Ladies’ Choice (2007), geproduceerd door Barry J. Eastmond en Rex Rideout.

In de loop van zijn legendarische carrière heeft de inwoner van Denver honderden shows gedraaid en heeft hij deelgenomen aan tal van all-star tours – inclusief dates met Peter White en Euge Groove in een line-up die liefkozend “Peter, Paul and Euge” wordt genoemd; Gentleman of the Night (met Marion Meadows en Warren Hill). Hij trad ook op met The Ripingtons en de veelgeprezen “Groovin’ For Grover”-tour. Sommige van zijn eerste post-pandemische lockdown-shows waren met labelgenoot Michael Lington en Sax to the Max met Michael en Vincent Ingala.

Officieel begint Taylor aan zijn tweede kwart eeuw van opnames, met AND NOW THIS, Taylor is net zo opgewonden als altijd om zijn creatieve doel hoger te werpen en dankbaar voor elke gelegenheid om zijn best te doen voor zijn loyale legioen van oude en nieuwere fans. “Wat ik het leukste vind aan het nieuwe album, is de frisheid ervan en het feit dat Dino en ik na 25 jaar nog steeds zoveel unieke wegen te verkennen hebben”, zegt hij. “Het is een speciaal album gemaakt in ongebruikelijke, zeer stressvolle tijden. Er valt iets te zeggen voor alle artiesten die volharden tijdens de sluiting van 2020 en een manier vinden om het voor elkaar te krijgen. En dat deden we – EN NU DIT!”

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media