“Heaven Help Me” zanger en bassist surpreme, Deon Estus overleden

Spread the love

Toen de jaren tachtig overgingen in de jaren negentig, was er geen coolere, soepelere nachtjam dan ‘Heaven Help Me’, de algemene hit voor zanger en bassist buitengewoon, Deon Estus. Vanavond informeren we SoulTrackers helaas dat de heer Estus op 65-jarige leeftijd is overleden.

De in Detroit geboren Estus studeerde basgitaar onder de voogdij van misschien wel de grootste R&B-bassist aller tijden, James Jamerson van Motown. En terwijl hij nog een tiener was, creëerde Estus zijn eigen band en zijn reputatie groeide, waardoor hij grote optredens kon binnenhalen als opwarmer voor artiesten als The Whispers en The Brothers Johnson. Van daaruit werd Estus gerekruteerd door de beroemde R&B- en dansband Brainstorm, met wie hij twee albums opnam en een aantal jaren toerde.

Toen zijn ster als bassist rijzende, verhuisde Estus naar Europa en werd hij onderdeel van de touringband voor Wham! Hij sloot vriendschap met groepsleider George Michael en zette die relatie voort na Wham! uit elkaar, voegde zich bij Michael’s band en toerde de wereld rond ter ondersteuning van Michael’s baanbrekende album Faith.

Maar Estus’ grootste moment in de zon kwam in 1989, toen hij zijn solodebuutalbum, Spell, uitbracht. Door de deelname van George Michael aan het project werd het onmiddellijk opgemerkt, maar het was de soepele, soulvolle jam, “Heaven Help Me”, geschreven in samenwerking met Michael, die de wereld stormenderhand veroverde en in verschillende landen de top 10 bereikte. Estus bleek een zachte tenorstem te hebben die zich prachtig om het nummer wikkelde, waardoor het meteen een klassieker werd.

Spell was Estus’ enige grote soloproject, toen hij weer overstapte naar zijn rol als bassist bij uitstek voor artiesten variërend van Aaron Neville tot Hall en Oates tot Tina Turner. Hij verhuisde terug naar Amerika, waar hij bleef werken met andere artiesten en ook enkele jaren toerde door middelgrote clubs met zijn eigen act.

Terwijl sommigen in de R&B-media de afgelopen decennia het contact met Estus verloren, was zijn impact als ondersteunende artiest en frontman zeker. We nemen met droefheid afscheid van deze getalenteerde artiest.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media