NORMA JEAN WRIGHT: Interview met klassieke ziel 1978

Spread the love

november 1978

Een van de helderste nieuwe sterren aan de horizon is een jonge dame wiens stem al over de hele wereld is gehoord. Als leadzangeres bij Chic heeft Norma Jean de vruchten van het succes geproefd en nu met een eigen solo-album, is ze klaar om nog meer erkenning te krijgen voor haar talenten terwijl ze toch deel blijft uitmaken van de eenheid.

AS Jerry Wexler, de legendarische platenbaas en producer, merkte enkele jaren geleden op bij het schrijven van de liner notes voor de eerste van vele gouden albums voor Aretha Franklin op Atlantic Records: “Er zijn dagelijkse sterren en dan zijn er supersterren”. Hij merkte verder op dat mevrouw Franklin eerlijk en duidelijk thuishoort in die tweede divisie. Welnu, in lijn met die verklaring, willen we suggereren dat de mooie en getalenteerde mevrouw Norma Jean Wright ook in die tweede categorie thuishoort!

Om dat soort status te maken, heb je iets anders nodig dan alleen vocale vaardigheden. Het is een combinatie van vele factoren, waaronder die ongrijpbare menselijke kwaliteit die het goede van het uitstekende onderscheidt. We durven te suggereren dat het onderwerp van onze functie die kwaliteit heeft, vandaar de voorspelling! Of je het nu weet of niet – als je het afgelopen jaar ooit een disco hebt bezocht of naar een feest bent geweest waar de muziek echt hip was – je hebt Norma Jean gehoord. De reden hiervoor is dat ze de leadzangeres is van het zeer succesvolle team, Chic, dat nu een platina-album heeft met hun debuutset en een miljoen verkochte single in “Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah)”. Bezuinigingen als “Everybody Dance” en “You Can Get By If You Try” zijn een vaste waarde geworden voor disco folk overal en sinds ze eerder dit jaar met live dates begonnen, heeft Chick een sterke en loyale aanhang veroverd met hun uitstekende podiumact. Dus Norma Jean is tot nu toe al door heel wat mensen gehoord!

Nu heeft ze een solo-album, toepasselijk getiteld “Norma Jean” op het Bearsville-label en het heeft al een hit voortgebracht in “Saturday” en belooft de capaciteiten van de dame nog verder te vestigen. Maar voordat we bij het album komen, meer informatie over de dame zelf. Norma, geboren in Tennesee maar opgegroeid in Elyria, Ohio, herinnert zich dat ze altijd al een verlangen had om met muziek bezig te zijn “sinds ik op de middelbare school zat. Toen ik een jaar of veertien was, besloot ik echt dat muziek mijn carrière zou worden.” Terwijl ze naar de universiteit ging in Ohio, werkte Norma ’s avonds met een lokale groep, The Topettes, in en rond haar geboortestad en na haar afstuderen begon Norma te werken als schadeonderzoeker “hoewel het niet echt was wat ik wilde doen natuurlijk – ik wilde meer dan wat dan ook zingen.”

Norma kreeg haar eerste serieuze professionele kans in 1973 toen ze Rusty Bryant ontmoette, de jazzsaxofonist die speelde in een nachtclub in Columbus, Ohio, waar Norma toen woonde. “Er was een amateuravond waar mensen konden demonstreren en Rusty was daar voor de nacht, dus ik zat bij hem. Hij hield van wat hij hoorde, dus ik heb ongeveer een jaar met hem gewerkt.” In 1974 ontmoette Norma Earth, Wind & Fire. “Ze speelden in Columbus en op dat moment had hun leadzangeres Jessica Cleaves de groep verlaten. Het was ongeveer de tijd van het album ‘Head To The Sky’. Hoe dan ook, ik zong in de show tijdens het openingsgedeelte en we ontmoetten elkaar. Ze hadden mijn microfoon aangesloten zodat ze me in hun kleedkamers konden horen terwijl ik aan het optreden was. Ze zeiden dat ze het leuk vonden wat ze hoorden, maar ze hadden iemand nodig met een groter bereik, dus dat was die situatie. ” Niet veel later werkte Norma samen met een lokale groep, Associated Press, en ze kwamen onder de aandacht van The Ohio Players. “Destijds begonnen ze net op zoek te gaan naar andere groepen om te produceren. We gingen zitten en bespraken een mogelijke situatie nadat de groep auditie voor hen had gedaan, maar het was niet helemaal wat we op dat moment wilden, dus dat deed niet echt uitkomen.”

In 1975 kwamen The Spinners naar Columbus en dat was kort na hun hit met Dionne Warwick, “Then Came You”. “De jongens vertelden de lokale promotor dat ze een zangeres nodig hadden om Dionne’s rol te zingen en ik kende het nummer, deed auditie voor de groep en kreeg de baan. Dit was in een tijd dat John Edwards Philippe Wynne verving toen hij ziek was van amandelontsteking trouwens.” De groep ging door naar Cleveland, Ohio voor hun volgende date en vroeg Norma of ze daarvoor mee wilde doen. “Ik stemde toe en na het optreden vroegen ze me of ik met hen op pad wilde gaan. Ze wilden echt zien hoe serieus ik was om in het bedrijf te stappen en ik wist dat ik uiteindelijk een soort beslissing over mijn toekomst omdat ik nog steeds mijn 9-5-baan deed. Ik besloot dat ik echter nog wat langer zou wachten en wat geld zou sparen en naar New York of Los Angeles zou komen en proberen mijn muzikale carrière samen te stellen .”

Norma spaarde ongeveer een jaar wat geld en besloot dat “New York was waar ik wilde zijn. Ik had een paar mensen ontmoet – zoals Eddie Holland van Atlantic Records toen hij bij The Spinners in Ohio was – en ik had een vriend in de stad die me vertelde dat als ik daar eenmaal was, ze me zou voorstellen aan veel mensen in het bedrijf.” Zoals vaak gebeurt toen Norma eind 1976 arriveerde, gebeurde dat niet helemaal! “Toen ik voor het eerst in New York aankwam, begon ik meteen wat freelancen te doen, rondhangen bij sessies wanneer ik maar kon om zoveel mogelijk mensen in het bedrijf te ontmoeten. Ik had eigenlijk een demo van twee nummers gedaan terwijl ik in Ohio, dus ik had iets waar mensen naar konden luisteren.”

Terwijl ze op zoek was naar een advocaat om haar te vertegenwoordigen, kreeg Norma een baan “voor twee maanden op kantoor daar – wat geweldig was omdat ik de kans kreeg om echt met contracten en zo om te gaan, dus ik leerde de hele tijd”. Via een andere vriendin, Lenay Davis, die toevallig model was, ontmoette Norma twee heren die voorbestemd waren om haar toekomst behoorlijk te beïnvloeden. De jongens waren Nile Rogers en Bernard Edwards en ze zijn in feite de oprichters en oprichters van de groep Chic. “In die tijd”, herinnert Norma zich, “waren ze druk bezig met het schrijven van materiaal en het proberen om een ​​deal te sluiten, en ik was muzikaal erg onder de indruk van hen. Ik voelde heel sterk wat ze aan het doen waren.” Terwijl Nile en Bernard bezig waren een platencontract af te sluiten — wat nooit precies vijf minuten duurt! — Norma Jean besloot een optreden te accepteren als achtergrondwerk in Canada. “Ik bleef daar ongeveer vier maanden en we hadden redelijk nauw contact. Toen hoorde ik van de jongens dat het leek alsof ze iets heel duidelijks hadden, dus ik kwam terug naar New York om te ontdekken dat het niet helemaal bleek te zijn. zo zeker als iedereen had gehoopt dat het was.”

Echter, zoals degenen die ons verhaal eerder dit jaar op Chic lazen, zich zullen herinneren, kregen de heren Rogers en Edwards een deal via Tom Cossie en Marc Kreiner met Atlantic Records en begon het er echt rooskleuriger uit te zien. “Om ze een beetje te verzekeren dat ik de juiste persoon was voor de rol van leadzanger, kwamen Nile en Bernard naar Broady’s, een uitgaansgelegenheid in New York, en dat bezegelde het allemaal een beetje.” Norma bekent dat ze niet had verwacht dat het eerste album van de groep zo groot zou zijn als het bleek te zijn. “Ik vond het echt geweldig, maar ik denk niet dat ik had verwacht dat er zulke grote dingen zouden gebeuren” en inderdaad, het was tijdens het opnemen van een van de stukken, het prachtige “Falling In Love With You” voor het album dat de uitvoerende producenten ( Marc en Tom) vonden dat Norma zeker een solo-album moest maken. “Bernard en Nile en ik hadden er al vanaf het begin over gesproken, maar ik dacht niet dat we er zo snel aan zouden komen. Ik dacht dat het misschien een jaar of zo zou gebeuren nadat we bij Chic waren, maar iedereen vond dat het zou moeten het volgende opnameproject zijn wanneer het Chic-album voltooid was.”

Het was geen probleem om voor Norma Jean een platencontract te krijgen bij Bearsville Records, een bedrijf dat tot nu toe vooral bekend stond om hun betrokkenheid bij meer rockgeoriënteerde acts als Todd Rundgren en Foghat. “Ze hoorden het ‘Chic’-album en ze waren het vrijwel meteen eens over de deal. Ik tekende in januari bij hen en we voltooiden het album in maart. Ik moet zeggen dat het bedrijf me enorm heeft gesteund.”

Norma vindt dat het album een ​​goede balans bevat tussen disco en uptempo materiaal en ballads. “Er was een groepsinspanning bij de selectie van het materiaal tussen Nile, Bernard en mij (de twee bovengenoemde heren hebben het album natuurlijk geproduceerd). De jongens schreven het meeste materiaal zelf, hoewel ik één nummer mede schreef, “This Is The Love”. We besloten om “Having A Party” te doen, het nummer van Sam Cooke, omdat we een oldie but goodie wilden doen en dat leek me gepast. Maar ik denk dat het album veel goede dingen bevat. Ik vertelde de jongens dat “So I Get Hurt Again” voor mij gemakkelijk zou moeten zijn om erin te komen, omdat ik de teksten echt zou kunnen graven, hoewel ik niet het gevoel heb dat ik een voorkeur heb voor ballads in tegenstelling tot uptempo materiaal – ik het hangt allemaal af van de onderliggende boodschap in het nummer en daarom hou ik vooral van “This Is The Love” omdat er iets meer aan de hand is dan alleen het man-vrouw-ding – het heeft een andere spirituele boodschap als je het aanvinkt het eruit.”

De onvermijdelijke vraag is of Norma Jean daadwerkelijk soloartiest wordt, aangezien ze al heeft aangegeven voorlopig in ieder geval door te gaan met Chic. Ze is zelfs bezig met het afronden van het tweede Chic-album en doet wat achtergrondwerk aan een Sister Sledge-album dat Nile en Bernard produceren. “Het is geen delicaat onderwerp voor mij of de jongens, aangezien we het uitgebreid hebben besproken. Ik zou zeggen dat een solocarrière een overweging is, een mogelijkheid in ieders gedachten, maar ik denk dat ik op dit moment een aantal van mijn materiaal in de live-optredens van Chic. We zouden nu weer op pad gaan (de groep bracht een aanzienlijke hoeveelheid tijd door met touren gedurende het jaar), maar we wachten om het product waar we momenteel aan werken af ​​te maken .”

Norma is van mening dat haar eigen carrière tot nu toe veel aanwijzingen bevat voor degenen die misschien in hun levensonderhoud willen voorzien. “Het is belangrijk dat je strategie gebruikt en je moet volledig toegewijd zijn om te willen slagen. Ik zou zeggen dat het allemaal draait om het gebruik van het plan dat je voor jezelf uitstippelt en veel gebed, dagelijks!”

“Natuurlijk zullen je mensen en vrienden aanvankelijk denken dat je gek bent – vooral als je het huis verlaat zoals ik deed om te gaan zingen – maar ze zijn natuurlijk allemaal erg trots op wat er met mij is gebeurd. Maar het kostte veel denken, werken naar het doel, worstelen en geloven dat het uiteindelijk echt zou gebeuren.” Toen haar werd gevraagd naar haar opmerkingen over wat ze zou willen doen wat betreft haar algemene benadering van haar muziek en leven, was Norma Jean klaar met het antwoord! “Ik zou mensen willen aanmoedigen, hen inspireren om een ​​doel te bereiken dat ze zichzelf zouden kunnen stellen door positief denken, positieve energieën. Het heeft voor mij gewerkt – hoewel het niet allemaal gemakkelijk was – dus ik weet dat het voor andere mensen kan werken! https://open.spotify.com/embed?uri=spotify%3Aplaylist%3A6g7556TbOedfPPiGGth67L

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media