Jessie Lee Daniels van de pioniersact, de Force MD’s overleden

Spread the love

2022 begint niet zoals we hadden gehoopt. Vandaag moeten we SoulTrackers informeren over het overlijden van Jessie Lee Daniels, een van de oprichters van de baanbrekende soul/hip-hopgroep de Force MD’s.

Met de “MD” voor “Musical Diversity”, braken de Force MD’s uit Staten Island, New York in 1981 als een verademing, waarbij ze hiphopbeats slim combineerden met soepele soulvolle harmonieën. Oorspronkelijk bestaande uit Daniels samen met de broers Stevie, Antone en Rodney Lundy, werd de groep al snel een sextet met de toevoeging van Trisco Pearson en Charles “Mercury” Nelson.

Na een welverdiende reputatie voor creativiteit in de NYC-regio te hebben verdiend, werd de act getekend door de beginnende Tommy Boy Records en had meteen een hit met de ballad “Tears” uit 1984 en het debuutalbum Love Letters. De mix van stijlen van de Force MD’s verbaasde critici en maakte de groep meteen een kritische lieveling, zelfs voordat er grote verkopen arriveerden.

Maar die verkopen kwamen in de loop van de jaren 80, vooral met het kenmerkende nummer van de groep, ‘Tender Love’, een Jam/Lewis-nummer dat de top 10 van zowel de R&B- als de pop-hitlijsten bereikte, en ‘Love Is A House’. die naar nummer 1 ging.

De Force MD’s bleven met enig succes opnemen tot in de jaren 90, voordat een reeks ondenkbare tragedies de leden overkwam, met de te snelle dood van Nelson in 1995 en Antone Lundy in 1998. Verschillende leden kwamen en vertrokken, waaronder Daniels, als de Force MD’s verdwenen stilletjes uit de schijnwerpers.

In de jaren 2010 begon de groep weer op te treden, maar het noodlot sloeg opnieuw toe toen Trisco Pearson in 2016 overleed aan kanker. De Force MD’s, nu bestaande uit Stevie en Rodney Lundy en Zieme Capers, zijn onafhankelijk blijven opnemen met enig succes en verdienden een SoulTracks. Readers’ Choice Award-nominatie in 2020 voor de ballad “Fly With You”.

Het overlijden van Jessie Lee Daniels is opnieuw een trieste klap voor degenen onder ons die oud genoeg zijn om te herinneren hoe de Force MD’s het muzikale landschap in de jaren tachtig veranderden en de samensmelting van muziekstijlen opende op een manier die tot op de dag van vandaag resoneert. Rust in vrede, meneer Daniels.Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media