Soul en Jazz man Supreme, James Mtume overleden

Spread the love

Als het gaat om talent en invloed in meerdere genres, werden ze niet veel groter dan James Mtume. Als muzikant, producer en songwriter was hij verantwoordelijk voor all-time classics in zowel soul als jazz. Vandaag nemen we droevig afscheid van Mtume, die op 76-jarige leeftijd is overleden.

Geboren in Philadelphia als zoon van jazzsaxofonist Jimmy Heath, veranderde Mtume zijn achternaam op de universiteit van Forman (de naam van zijn stiefvader) in Mtume, wat ‘boodschapper’ betekent in het Swahili, en hij volgde zeker met een carrière als opperste boodschapper. Hij was een zwemmer van wereldklasse, maar zijn echte liefde was muziek, en hij blonk er al op jonge leeftijd in uit.

Mtume nam twee albums uit het begin van de jaren 70 op die uitdrukking gaven aan zijn beoogde versmelting van jazz en zwarte identiteit, en hij vestigde zich al snel als een artiest die het bekijken waard was. Als multi-instrumentalist werkte Mtume in de jaren 70 met veel van de jazzgrootheden van die tijd, van Miles Davis tot Gato Barbieri tot McCoy Tyner.

Maar de bekendheid van Mtume nam dramatisch toe toen hij zich meer begon te concentreren op songwriting en productie voor R&B-artiesten, samen met vaste medewerker Reggie Lucas (d. 2018). Hun nummer “Never Knew Love Like This Before” was een monster voor Stephanie Mills en opende de deur voor productiewerk voor The Spinners, Phyllis Hyman, Teddy Pendergrass en nog veel meer. Het won ook een Grammy Award.

Een ander Mtume/Lucas-product, ‘The Closer I Get To You’ uit 1977, werd een nummer 1 hit voor Roberta Flack en Donny Hathaway en werd Hathaway’s laatste grote hit. Mtume bleef tot het einde van de jaren 90 een veelgevraagd producer met onder meer hits van Mary J. Blige, K-Ci en Jojo en R. Kelly.

Mtume creëerde ook een reeks hitalbums als bandleider van zijn gelijknamige act, waaronder ook de bekende zangeres Tawatha Agee. Het grootste album van de groep was Juicy Fruit uit 1983, een smakelijke versmelting van volwassen soul en jazz, waarvan het titelnummer een nummer 1 hit werd, maar ze wonnen ook fans met de populaire albums In Search of The Rainbow Seekers, Theatre of The Mind , en de top 5 Jij, ik en hij.

In zijn latere jaren werd Mtume een veelgevraagd spreker in het openbaar en presenteerde hij een populaire radioshow in New York die belangrijke kwesties van de dag aanstipte.

Als muzikant en een echte intellectueel oogstte Mtume respect van alle kanten, en zijn verlies voor de muziekwereld is immens. Rust in vrede, meneer.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media