MTUME: Classic Soul 1978 Interview

Spread the love

November 1978, persoonlijk interview met James Mtume & Reggie Lucas, Gulf + Western Building, New York City…

Het startpunt van de band Mtume kwam toen twee van de jongens – James Mtume & Reggie Lucas – een hit schreven voor Roberta Flack & Donny Hathaway, maar ze zijn meer dan alleen een songwritingteam

HET LIJKT dat we tegenwoordig een geheel nieuwe ontwikkelingsfase ingaan met betrekking tot creatieve krachten. Enigszins een ingrijpende uitspraak zou je kunnen denken en wat heeft het te maken met het onderwerp van onze functie, Mtume, zou je kunnen vragen. Nou, het is vrij eenvoudig (nou ja, misschien niet zo eenvoudig!): Mtume – samengesteld uit Mtume zelf (“kosmische conga’s”, “hersenschudding”, lead- en achtergrondzang, keyboards) Reggie Lucas (zijn songwritingpartner en gitarist van de groep), Hubert Eaves (keyboards), Basil Fearrington (bas), Howard King (drums) en Tawatha (zanger) – zijn niet je alledaagse groep, niet je gemiddelde verzameling muzikanten die samenkwamen om het groot te maken. Ze hebben een duidelijk plan, doelen en strategie uitgestippeld om ervoor te zorgen dat ze de succesvolle situatie zullen bereiken die ze zoeken in de muziekwereld.

Het lanceerplatform voor hun plannen komt via hun debuut Epic Album, “Kiss This World Goodbye”, de titel op zich al een indicatie van het denkwerk en de overweging die is genomen bij het selecteren van het muzikale formaat dat ze presenteren. Het album heeft al geleid tot één single, “Just Funnin’ “, die de oren van het land stormenderhand veroverde en een voorbeeld is van de gevarieerde verschillende stijlen die op de eerste set van de groep te vinden zijn.

Maar voor degenen die het willen weten, wat achtergrondinformatie. De in Philadelphia geboren Mtume komt uit een muzikale familie met vader Jimmy Heath, ooms Pency en Albert, jazzmuzikanten van formaat die duidelijk de wens van de jongeman om het muzikale veld te betreden, beïnvloedden. Hij noemt Bob Dylan als een grote invloed naast John Coltrane, Sun Ra, James Brown en Jimi Hendrix, van wie hij allemaal zegt dat ze hem ervan bewust hebben gemaakt dat “muziek zich bezighield met… het opnieuw uitdrukken van wat er gebeurde op het niveau van sociaal bewustzijn ” en inderdaad, de tijd waarin dergelijke invloeden Mtume beïnvloedden, was het turbulente midden van de jaren ’60. Blootstelling aan Hugh Masakela, een gezelschap van Zuid-Afrikaanse dansers, Letta Mbule en echtgenoot Caiphus Semenya gaven Mtume de impuls om zijn groeiende muzikale drang om te zetten in percussie-instrumenten zoals de conga’s. Een verhuizing terug naar de oostkust bracht optredens voor de aspirant-gent met Joe Henderson, McCoy Tyner en Freddie Hubbard en vervolgens ‘de grote doorbraak’ toen Miles Davis Mtume betrapte in de Village Vanguard in 1971.

Met notabelen als Leon Ndugu (producer van acts als Flora Purim, Santana en anderen), Gary Bartz, Keith Jarett en Michael Henderson, werd Mtume tot 1975 een vaste waarde in de Miles Davis-outfit. Het was tijdens deze periode, in 1972 in Gitarist Reggie Lucas kwam zelfs bij de eenheid, nadat de in New York geboren muzikant verschillende professionele optredens had gespeeld en aan talloze sessies had gewerkt, waaronder de “Me & Mrs. Jones”-date van Billy Paul. Nadat hij zich bij de alomtegenwoordige Mr. Davis had aangesloten, bleef Reggie bijdragen aan het werk van anderen zoals Norman Connors, Flora Purim en Gary Bartz via sessies en zijn ontwikkelende vaardigheden als songwriter.

Reggie en Mtume herinneren zich inderdaad dat hun allereerste gezamenlijke inspanning, qua zang, in 1974 was “terwijl we onderweg waren, in Japan eigenlijk. Het kostte ons twee maanden om de tekst in elkaar te zetten! Het was een deuntje genaamd ‘Seasons of the Heart’ en we hadden de neiging om te veel betrokken te zijn bij de meer poëtische aspecten van de tekst. Je zou kunnen zeggen dat het een beetje te esoterisch was en natuurlijk is het sindsdien een proces van verfijning in ons schrijven geweest.”

Nadat de twee heren de Miles Davis-groep hadden verlaten, concentreerden ze zich op het aanscherpen van hun vak als songwriters en het ontwikkelen van verdere vaardigheden als topmuzikanten. “We hadden een punt bereikt waarop een metamorfose noodzakelijk was”. Dienovereenkomstig sloeg Mtume aanbiedingen voor werk met mensen als Weather Report af en begon hij samen met Reggie enkele van de eerste ideeën te formuleren voor de vorming van hun eigen groep. Tussendoor begonnen ze materiaal dat ze hadden geschreven in te dienen bij verschillende artiesten en mensen in de muziekindustrie. Ze herinneren zich: “We ontmoetten bijna de hele weg totale weerstand. Je besteedt tijd aan het samenstellen van je vak, het voorbereiden van jezelf en je wordt begroet met een blanco weigering, afwijzing. In feite is er heel weinig ruimte voor nieuwe schrijvers, hoewel iedereen zegt ze zijn op zoek naar materiaal. Omdat je een staat van dienst moet hebben en hoe moet je dat ooit krijgen als niemand je de kans geeft?”

Materiaal ging naar verschillende artiesten die de twee heren kenden, maar er gebeurde niets en toen Roberta Flack het duo uitnodigde om zich bij haar optreden en opnameband aan te sluiten, accepteerden ze het aanbod in 1976. “Werken met Roberta was een waardevolle ervaring omdat we te maken hadden met verschillende doelgroepen van het soort dat we met Miles gewend waren. Met hem was het alsof ik op school zat, hij heeft ons zo beïnvloed omdat hij ons leerde over toewijding aan jezelf – dat is een heel belangrijke factor in je ontwikkeling als kunstenaar. Wat was er zo interessant aan Roberta’s situatie is dat er een nieuwe energie doordrenkt is met de eenheid waarmee we met haar werkten. Het is alsof we dat standaard middenklasse-publiek in Michigan hebben, bijvoorbeeld, en deelnemen aan ons slotnummer dat zou zijn ‘ Kiss This World Goodbye’ — een echte reis!”

Het was tijdens een sessie voor het album “Blue Lights In The Basement” voor Ms. Flack dat Mtume en Reggie die eerste grote hit kregen met “The Closer I Get To You”. Ze leggen uit: “We hadden haar de demo ongeveer acht maanden voor de eigenlijke opname gepresenteerd en er was niets mee gebeurd. de technicus zette het gewoon op de band om te horen hoe het zou klinken. In feite waren zowel de muzikanten als de ingenieur, Joe Ferla dezelfde jongens die de demo deden, Roberta’s versie van het nummer en onze eigen versie die op de Epic staat album! Hoe dan ook, Roberta kwam terug van haar pauze en hoorde het nummer en vroeg of er songteksten waren. We lieten haar die horen en ze besloot het nummer te doen. Het was echt bijna een ongeluk. Oorspronkelijk deed Ronnie Foster de mannelijke lead, dan Zack Sanders en uiteindelijk stuurden ze de band naar Donny Hathaway in Chicago en hij deed daar zijn deel.”

Maar alle strijd was nog niet voorbij, want niet iedereen was even enthousiast over het nummer en het was pas nadat het werd gespeeld op een conventie voor het personeel van Atlantic Records dat de versie zelfs werd opgenomen op het “Blue Lights”-album! “Het lijkt erop dat het bedrijf daarna unaniem was dat het een hit zou worden. En ze hadden gelukkig volkomen gelijk!” Voorafgaand aan de release van het album en de single (die radiostations letterlijk als single van het album eisten), was Mtume al begonnen met onderhandelingen via producer Jerry Schoenbaum en zijn Zembu Productions, met als hoogtepunt een deal met Epic Records en hun debuutalbum.

“Eigenlijk kenden we alle muzikanten door de jaren heen en toen er vacatures in Roberta’s band kwamen, zouden we mensen aanbevelen. We hadden het geluk dat we de kans kregen om met Roberta op pad te gaan om aan onze spullen te werken, te repeteren ons materiaal toen we de hare niet aan het repeteren waren.” Als gevolg daarvan was Mtume er natuurlijk klaar voor! In een commentaar op de relatie tussen de muzikanten merken ze op: “We hadden dat overgangspunt bijna gelijktijdig bereikt en door samen te spelen wisten we wat we wilden doen, waar we heen wilden.”

Sinds hun laatste date met Roberta in april van dit jaar, zijn Mtume en co bezig geweest om de plannen en strategieën die betrokken zijn bij hun eigen carrière onder de aandacht te brengen. “Muzikaal zien we onszelf op dat middelpunt – ergens tussen het Parlement aan de ene kant en Earth, Wind & Fire aan de andere kant. We hebben altijd een gevoel voor theatrale gehad – iets dat we meer dan wat dan ook hebben opgedaan door met Miles Davis samen te werken anders – en we zijn van plan onberispelijk muzikaal vakmanschap te combineren met visuele dynamiek. We erkennen het belang om mensen een beeld op het podium te geven, iets waar ze zich mee kunnen identificeren. We willen dat de impact en het plezier worden gecombineerd. Het is tenslotte zo competitief daarbuiten dat je geen keus hebt, je moet net dat beetje extra geven.”

Bij het formuleren van een term voor hun eigen muziekmerk, meent Mtume dat “het niet per se fusion is. De manier waarop we onszelf zien is de manier waarop we geloven dat zwarte muziek op weg is in de jaren tachtig. Het zal mensen brengen wiens roots in de jazz liggen, maar zij zal in funk zijn – die mensen zullen op de voorgrond treden. We hebben het gevoel dat de eenheid die we hebben alle aspecten van popmuziek zal raken. “

Zeker, het debuutalbum van Mtume getuigt van zo’n statement. Van het slim geschreven, tekstueel satirische “Just Funnin'” en “Metal Flake Mind” tot het zachte en emotionele “Closer To The End” en “This Is Your World”, Mtume heeft verschillende gamma’s. De afsluitende “Kiss The World Goodbye”-snit onthult de niet-serieuze kant van de groep met zijn sketch op de hit “Float On” van The Floaters – met zulke onschatbare regels als “my sign is spinazie” enz! De groep zet veel achter het succes van hun debuutsingle en album om hen in de positie te katapulteren waarin ze zichzelf zien: “We zijn tot het besef gekomen dat het allemaal draait om het verkrijgen, behouden en gebruiken van de macht die je verwerft door succes. En dat geeft ons een totaal vertrouwen als artiesten. We hebben het geluk dat we de positieve energie hebben die Epic achter ons lijkt te hebben om met ons samen te werken. We zijn bezorgd over het bouwen van een hit act en zij begrijpen dat. Daarom hebben we zei dat we liever wachten tot we alle apparatuur, kostuums en visuele aspecten bij elkaar hebben voordat we eropuit gaan en groots presteren. Maar het lijkt erop dat als dit album van de grond komt, Epic ermee heeft ingestemd om ons programma volledig te ondersteunen.”

Ondertussen hebben de opdrachtgevers in de groep veel ideeën over diversificatie en het gebruik van hun creatieve talenten op andere gebieden: “We hebben wat meer materiaal geschreven dat zeker op andermans albums zal verschijnen, maar we willen niet dat onze concentratie alleen op songwriters ligt. productiegebied is er een waarin we zeker willen uitbreiden en een van onze eerste projecten zal een solo-album van Reggie zijn. We verwachten zelfs solo-albums van verschillende leden van de groep, waaronder Tawatha, onze leadzanger. we zouden graag wat andere productieprojecten doen om meer inkomstenbronnen te ontwikkelen, waaronder misschien een Engelse rockgroep, omdat we denken dat de vermenging van waar we mee bezig zijn met waar ze over gaan een heel interessant geluid zou opleveren.”

Samenvattend, de groep Mtume is resoluut: “We schieten niet op één bepaald publiek, we willen over de hele linie aantrekkingskracht hebben. We gaan over het bouwen van een structuur en we weten dat al onze vooruitgang gebaseerd is op valkuilen, dat is wat het is Maar we hebben de motivatie en we hebben het vermogen, dus we zijn klaar voor alles wat op ons pad komt”

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media