Soulvolle groeten! Peabo Bryson – Interview met klassieke Soul 1978

Spread the love

Ter ere van de 13e verjaardag van de altijd soulvolle Mr. Peabo Bryson, spoelen we terug naar het eerste gesprek van SoulMusic.com, David Nathan, 44 jaar geleden met hem, toen zijn opnamecarrière net in een stroomversnelling kwam…

april 1978, telefonisch interview

Met “Reaching For The Sky” als zijn nieuwste album op Capitol, is het duidelijk dat Mr. Peabo Bryson verheven ideeën heeft! Gelukkig lijkt iedereen zeker dat hij de top gaat halen…

Een van de meest indrukwekkende inzendingen tot nu toe dit jaar komt van een jonge man die in relatief korte tijd een gezonde aanhang en een sterke reputatie heeft weten op te bouwen. De heer met de kenmerkende naam – er kunnen niet te veel Peabo’s rondlopen! — heeft een bijzonder krachtige en onderscheidende vocale stijl en het is geen verrassing dat zodra het contract van Mr. Bryson met Bang Records (voor wie hij een album had opgenomen dat het leven schonk aan drie r&b-charted singles) afliep, de scherpzinnige Larkin Arnold, vice-president bij Capitol Records, pakte de telefoon en spoorde hem op en het duurde niet lang voordat meneer Bryson in de studio zijn Capitol-debuut ‘Reaching For The Sky’ opnam, wat de heer zeer goed heeft gedaan. .

Maar aangezien Peabo voor velen waarschijnlijk een nieuwe naam is, laten we bij het begin beginnen. “Ik kom oorspronkelijk uit Greenville, South Carolina”, meldt de vrolijke meneer Bryson uit Atlanta, Georgia, dat nu zijn geboorteplaats is. “En, voor zover ik me kan herinneren, ben ik altijd al met muziek bezig geweest. Het is alles waar ik ooit echt mee te maken heb gehad en natuurlijk moest ik, net als iedereen, die beslissing nemen – ik denk toen ik ongeveer 14 was – over wat ik zou gaan doen, qua carrière. Nou, ik had erover nagedacht om dokter te worden of iets dergelijks, maar ik voelde echt dat muziek mijn ding was.”

Peabo herinnert zich dat zijn moeder zich daar enigszins zorgen over maakte “omdat ze dacht dat ik een drugsverslaafde zou worden of zoiets!” maar gelukkig voor alle betrokkenen overtuigde Peabo iedereen dat muziek echt zijn sterkste punt was. “Toen ik op de middelbare school zat, begon ik te zingen – ik zat bij een lokale groep genaamd Al Freeman and The Upsetters – en geloof me, we waren verschrikkelijk! Ja, je zou kunnen zeggen dat we heel veel mensen van streek hebben gemaakt – zo slecht waren we! Nadat hij de beslissing had genomen om van muziek zijn carrière te maken, legde Mr. Bryson contact met een stadsgenoot, niemand minder dan Mr. Moses Dillard, die trouwe r&b-fans zich zullen herinneren vanwege zijn klassieker “My Elusive Dreams”, opgenomen met broer Joshua voor Bell Records rond 1966: “Ik sloot me aan bij Moses net nadat hij de hit met die plaat had gehad en aanvankelijk begon ik alleen te zingen, hoewel ik doorging met percussie, gitaar en veel later piano spelen – dat was eigenlijk toen ik begon met het schrijven van liedjes .” Peabo voegde zich rond 1968 bij Moses’ outfit – bekend als de Tex-Town Display – en bleef bij hen tot eind 1973, begin 1974.

Hij herinnert zich: “We deden het echt heel goed, met optredens in het Caribisch gebied, we gingen naar Vietnam, speelden op het Felt Forum in New York. Al met al hebben we het eigenlijk helemaal niet slecht gedaan en er waren verschillende punten waarop het leek alsof Moses echt op hoog niveau zou doorbreken.” In feite had de eenheid in 1970 één plaat op Curtom Records “die helemaal niets deed!” en rond 1972-73 ontmoette Moses de opdrachtgevers bij Bang Records in Atlanta – Ilene Berns (weduwe van producer wijlen Bert Berns) en Eddie Briscoe: “Destijds probeerde Moses het bedrijf echt geïnteresseerd te krijgen in drie projecten – hijzelf, het gekenmerkte meisje met de band, Martha Starr, en de band zelf, waaronder ik. Het resultaat was dat ik de kans kreeg om een ​​paar dingen in de studio te doen, hoewel je eigenlijk zou kunnen zeggen dat ik meer auditie deed dan wat dan ook en het was sowieso niet-origineel, eigentijds materiaal.”

Nadat Bang een plaat had uitgebracht over Moses en Martha en er niet veel gebeurde, toonde het bedrijf interesse in Mr. Bryson. “Aanvankelijk was mijn loyaliteit bij de hele unit en bij Moses omdat ik gewoon voelde dat er veiligheid was in aantallen en als je het bedrijf echt niet kent, kun je echt veel fouten maken. Ik had de bescherming nodig om deel uit te maken van een eenheid totdat ik me echt veilig voelde over alles.”

Met het mislukken van de Moses & Martha-plaat had Peabo het gevoel dat het bedrijf “echt een ‘verdeel en heers’-strategie gebruikte” en aangemoedigd door het bedrijf werkte hij aan enkele nummers met muzikanten van de Tex-Town Display. “De eerste paar dingen die we sneden was niemand echt tevreden over en toen gaf een vriend van mij, Jesse Boyce, me wat materiaal, Jesse schreef “Firefly” dat verscheen op het album van Temps, “A Song For You” en de materiaal dat hij me gaf was prima, maar nogmaals, er gebeurde niets mee.”

Het bleek zelfs dat Peabo’s allereerste plaatrelease op Bang was op een nummer “dat ik echt niet leuk vond! Het was een dinky soort ding dat me werd gegeven door een echte cowboy uit Nashville, met laarzen en al! Het heette “Disco Queen” en het ging met ongeveer 90 mph! Om eerlijk te zijn, schaamde ik me ervoor, ook al deed het me regionaal redelijk goed.”

Dat was in 1974 en Peabo’s volgende onderneming bracht hem in contact met Michael Zager (bekend van Love Child’s Orchestra en Cissy Houston) die destijds Street Corner Symphony produceerde voor Bang Records. “Het was echt een soort familiesituatie met het label en op een dag waren we allemaal aan het jammen – ik, Michael en Paul Davis en een paar muzikanten en het resultaat was “Do It With Feeling” dat uitkwam op Bang onder de naam “Michael Zager en de maanband”. Je kunt me horen scatten op de plaat,’ merkt Peabo op.

Tegen die tijd was de heer begonnen aan zijn eerste albumproject en maakte hij gestaag materiaal klaar voor het evenement. “We waren allemaal van mening dat Gamble & Huff de juiste producers voor het album zouden kunnen zijn, maar om eerlijk te zijn, konden ze niet helpen en op een zeer beleefde manier wezen ze het project af. Dus ik besloot het gewoon zelf te doen en Bang werd helemaal gek! Ik dacht dat ik niet kon wachten op Gamble & Huff omdat het gewoon tijd was om aan het album te werken en tegelijkertijd pompte ik mezelf op omdat ik echt niet zeker wist of ik het allemaal kon mezelf – je weet wel, produceren en zo!’

Het bedrijf deed nog een poging om hulp van buitenaf te krijgen door Quincy Jones te benaderen, maar op dat moment was hij herstellende van zijn hersenoperatie van een paar jaar geleden. “Ilene Burns stelde voor om naar Muscle Shoals te gaan om te zien wat we konden bedenken en eigenlijk heb ik daar beneden een paar dingen afgemaakt. We deden een paar dingen in Atlanta en ik ging zelfs naar Los Angeles en werkte aan een paar dingen met Gene Page. Ik denk dat het hele project ongeveer zes tot acht maanden heeft geduurd met al het rondreizen om het af te krijgen en het was eindelijk klaar rond het einde van 1976.”

Peabo’s eerste album, getiteld “Peabo”, werd begin 1977 uitgebracht op het dochterlabel van Bang, Bullet Records en leverde drie Amerikaanse R&B-singles op, “Underground Music”, “Another Day” en “I Can Make It Better”. dat “Ik voelde me heel goed over het album, maar ik zie nu natuurlijk dat er nogal wat dingen zijn die ik anders had kunnen doen.” Gezien het feit dat hij al het materiaal schreef (samen met Paul Davis een nummer schreef) en het album produceerde, had Peabo alle reden om trots te zijn en op te merken “dat ik het vertrouwen kreeg en veel heb geleerd door het gewoon te doen. We speelden het daarna voor Gamble & Huff en hoewel het niet voldeed aan de normen waarmee ze werken – ze hebben het echt tot een wetenschap gebracht – waren ze onder de indruk.”

(DN 2022 opmerking: de originele “Peabo” LP bevatte onder meer Cissy Houston, Luther Vandross, Diane Sumler en Robin Clark op achtergrondzang; sommige nummers van het album zijn beschikbaar gesteld op een 2-CD-bloemlezing van Capitol Records die ik heb gecompileerd in 2001)

Hoewel Peabo door dat eerste album geen miljonair werd en hij niet in staat was om het soort tourondersteuning te krijgen dat nodig was om het te promoten en te exposeren, kreeg het wel voldoende bekendheid zodat toen het tijd was voor Peabo om Bang te verlaten, Capitol Records had hem al met een aanbod benaderd: “Destijds ontbrak het mij aan management en dat hielp niet. Toen de tijd daar was, had ik het gevoel dat ik bij Bang werd onderdrukt en dat ik echt in de schaduw was getreden van een grote act – Brick. Maar het enige goede dat het bedrijf voor mij deed, was me doorverwijzen naar David Franklin, die de zaken regelt van mensen als Richard Pryor, Roberta Flack, Brick en Donny Hathaway.’

Toen Larkin Arnold Peabo belde (“Hij belde eigenlijk naar de Bang-kantoren!”), had meneer Bryson eigenlijk besloten om te kijken of hij de zaken kon regelen en bij Bang kon blijven “maar we konden het gewoon niet voor elkaar krijgen – er waren persoonlijkheidsproblemen enzovoort’ en op advies van Mr. Franklin had Peabo een platencontract bij Capitol. “Er werd wederzijds overeengekomen dat Richard Evans met mij zou werken aan het eerste album,” zegt Peabo, “en ik was bekend met zijn werk voor de dingen die hij deed met mensen als Natalie Cole, voor wie hij nogal wat arrangementen deed op de eerste paar Capitol-albums.”

Het resultaat was “Reaching For The Sky”, dat Peabo in Chicago opnam en hij voelt dat “ik meer persoonlijk contact kreeg, er was meer gevoel in het geheel gestopt door de mensen daar. Iedereen – Paul Serrano (die eigenaar is van P.S. Studios, waar het album werd gesneden), Richard, de muzikanten – leken er echt bij betrokken te zijn. Ik ben blij met het album, maar ik heb het gevoel dat de volgende nog beter zal zijn. “Weet je, soms kun je bepaalde dingen gewoon kwijtraken in de overgang van het ruwe idee van een nummer naar de voltooiing ervan en dat is iets waar ik me vooral van bewust zal zijn de volgende keer dat we opnemen.”

Peabo’s tweede album bevindt zich al in de planningsfase “hoewel we nog niet hebben vastgesteld wie het zal produceren – we hebben een of twee mensen in gedachten” en hij maakt plannen om op pad te gaan “mogelijk met een Heatwave / Maze-pakket . “Ik zal negen muzikanten meenemen en sommigen van hen zullen waarschijnlijk de achtergrondzang doen. Ik kijk er erg naar uit, want het wordt mijn eerste echte nationale tour.”

Op dit moment zegt Peabo dat hij zich “erg blij met alles voelt. Ik heb niet het gevoel dat ik echt met iemand anders dan mezelf in competitie ben, omdat ik wil dat mijn muziek zo onderscheidend is dat mensen het als de beste beschouwen! Ik waardeer echt de waardering die ik heb gekregen van mijn muziek en ik voel dat ik in de hemel gezegend ben met de kans om mijn gevoelens en gedachten aan mensen te uiten door middel van muziek. Weet je, ik ben echt niet per se met materiële dingen bezig en ik ben vanuit artistiek oogpunt bezorgd over mijn muziek. Bovenal wil ik dat mijn muziek de realiteit weerspiegelt, de waarheid, geen suiker en specerijen.”

Peabo hoopt op een bepaald moment in zijn carrière in een positie te komen waarin hij andere acts kan produceren en “misschien een soundtrack voor een film kan maken, zelfs mijn mok erin kan stoppen!” Zijn debuutalbum op Capitol heeft misschien een profetische titel in “Reaching For The Sky” en ongetwijfeld is Mr. Bryson goed op weg om zulke verheven hoogten te bereiken. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan ​​dat Mr. Bryson, waar hij ook zijn hand op richt (of het nu soundtracks, externe producties of gewoon zijn eigen albums zijn), bij uitstek succesvol zal zijn en we raden u ten zeerste aan om deze vriendelijke jongeman goed in de gaten te houden. .

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media