Tommy McConnell van de klassieke R&B-groep Skyy overleden

Spread the love

Vandaag nemen we droevig afscheid van de geweldige Tommy McConnell, drummer en songwriter van de klassieke R&B-band Skyy. McConnell stond bekend om zijn bekwaamheid met zowel de stokken als de pen, en hij schreef een aantal van de beste nummers van de groep, waaronder het nummer dat Skyy na moeilijke tijden terug op #1 bracht.

Vrijwel de definitie van een “Unsung”-act, Skyy verlichtte de soul- en dance-hitlijsten van de late jaren ’70 tot de vroege jaren ’90 met een reeks hits, vaak vergezeld van verrassend lange tussenruimtes. De Brooklyn funk/soul groep werd eind jaren 70 gevormd door gitarist Soloman Roberts en Brass Construction leider Randy Muller met de visie om een ​​op zichzelf staande band te creëren die de grens tussen dans en funk zou kunnen overbruggen, en de prachtige vocale tonen van zusjes Bonny, Delores en Denise Dunning.

Met Muller op de achtergrond, die een deel van het materiaal schreef en keyboards op de albums speelde, kon de groep bogen op een getalenteerde set muzikanten, waaronder gitarist Roberts, toetsenist Larry Greenberg, bassist Gerald Lebon, gitarist Anthony Sierra en drummer McConnell, waarmee de basis werd gelegd voor optredens van de zussen Dunning.

Skyy bereikte voor het eerst de hitparade in 1979 op Salsoul Records met de toepasselijke titel “First Time Around”, maar had drie jaar later hun grootste crossover-hit met de funky #1-hit “Call Me”. Echter, met het plotselinge einde van het disco-tijdperk, bevond Skyy zich een hit makende band in het ongewisse. Na een half dozijn albums sputterde Skyy dat Salsoul zijn deuren sloot. Helaas, terwijl Skyy veel geweldige muziek voor de boeg had, had het nooit echt meer een label en ging toen “all-in” op de groep. Capitol tekende Skyy in 1986 en scoorde meteen een top tien hit met “Givin’ It (To You),”, maar gebrek aan promotie torpedeerde het album en Skyy zat opnieuw zonder contract.

Wat volgde waren braakliggende jaren voor Skyy, omdat de groep op zoek was naar een ander contract. De tijden waren zo zwaar dat groepsleden andere dagbanen aannamen om de rekeningen te betalen (McConnell in een zoutfabriek). Op een dag na het werk stelde McConnell een vrolijk, leuk nummer samen waarvan de groep dacht dat het veelbelovend was. Het werd “Start of A Romance”, de sleutel tot een gloednieuw album op Atlantic Records, en een hit die helemaal naar #1 schoot. De groep volgde toen met een andere hitparade, de inmiddels klassieke slow jam, ‘Real Love’.

Helaas wist Atlantic niet wat het met Skyy te maken had, en herontworpen het geluid van de groep voor het vervolgalbum voor meer elektronische instrumentatie en een scherper stedelijk geluid. Nearer to You uit 1992 klonk anders dan een Skyy-album en maakte voortijdig een einde aan de opnamecarrière van de groep. Omdat er geen platen meer kwamen, ging Skyy halverwege de jaren 90 uit elkaar, hoewel de Dunning-zussen nog steeds optreden als The Ladies of Skyy.

Tommy McConnell bracht zoveel vreugde als speler en was een sleutel tot zowel de eerste als de tweede hitparade van een van de grote R&B- en funkbands van onze tijd. Hij zal gemist worden.

Geef een antwoord

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Specify Instagram App ID and Instagram App Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Instagram Login to work

error

Social Media